Aceasta este declaratia ministrului de Finante japonez, Koji Omi, citat de cotidianul La Tribune, dupa publicarea raportului trimestrial Tankan, care masoara climatul de afaceri nipon. Discursul ministrului japonez, care era asteptat de cateva luni b
Aceasta este declaratia ministrului de Finante japonez, Koji Omi, citat de cotidianul La Tribune, dupa publicarea raportului trimestrial Tankan, care masoara climatul de afaceri nipon. Discursul ministrului japonez, care era asteptat de cateva luni bune, confirma faptul ca a doua economie a lumii se afla la finele unei perioade de deflatie care a durat 7 ani. In acest context, este de anticipat ca vor avea loc importante cresteri ale fiscalitatii pana la finele acestui an. Indicele Tankan, care masoara increderea investitorilor in mediul de afaceri, a crescut din nou in luna septembrie, desi analistii se asteptau ca acesta sa se mentina constant (valoarea lui a ajuns in septembrie la 24, cea mai ridicata din ultimii 2 ani, in timp ce in iunie era de 21).
Valoarea indicelui confirma si faptul ca investitorii nu se tem de efectele pe care incetinirea economica din Statele Unite le poate avea asupra Japoniei, desi SUA este a doua destinatie pentru exporturile nipone, dupa China. Indicele Tankan se adauga altor indicatori care confirma sanatatea economiei nipone: productia industriala a crescut in ultima luna cu 1,9%, rata somajului a fost mentinuta la 4,1%, veniturile domestice au crescut cu 2,8%, iar cheltuielile cu amanuntul au sporit cu 1,3%. Este de asteptat ca, in aceste conditii, Banca Japoniei sa mai ridice inca o data pana la finele anului rata dobanzii de referinta, care va ajunge astfel la 0,50%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.