Directorul general al IBM Romania, Mihai Tudor, a acordat un interviu Curierului National, in care a vorbit despre solutiile de stocare ale companiei si avantajele acestora si despre o istorie de jumatate de secol in care IBM a ramas lider al acestei

Directorul general al IBM Romania, Mihai Tudor, a acordat un interviu Curierului National, in care a vorbit despre solutiile de stocare ale companiei si avantajele acestora si despre o istorie de jumatate de secol in care IBM a ramas lider al acestei piete.

- Ce ne puteti spune despre IBM Storage Solutions Forum 2006 organizat saptamana trecuta de IBM Romania?
- Consideram ca acest eveniment, IBM Storage Solutions Forum 2006 organizat la Bucuresti, a reprezentat unul dintre momentele de referinta pentru piata sistemelor de stocare a datelor din Romania. Aceasta nu numai datorita prezentarilor si solutiilor demonstrate de IBM, ci si datorita participarii partenerilor IBM, si anume CISCO, Princeton Softech, Engenio si Brocade. La acest eveniment au fost dezbatute subiecte de interes maxim, precum tehnologia de 4GB si produse inteligente care permit stocarea informatiilor in timp rapid.
Au fost prezentate o serie de solutii cum ar fi cele de stocare de date in retea de tip NAS pe echipamentul N3700, care a fost conectat la serverul IBM Blade Center. De asemenea, a fost prezentata solutia de replicare a datelor la distanta intre doua site-uri (distanta de peste 100 de mile), solutie construita cu echipamente din seria DS4000, dar si SAN switch-uri CISCO MDS9000 si servere IBM System x346 si x366.
Tot cu aceasta ocazie a fost demonstrata si solutia de backup al datelor folosind platforma software Tivoli Storage Manager.
Finalmente, a fost prezentat un sistem performant IBM DS8100, echipament ce face parte din gama produselor de stocare de varf din portofoliul IBM, recent dezvoltate si care sunt marketate cu mare succes.
Consideram ca acest eveniment a avut un succes deosebit prin prisma participarii extinse, clientii nostri raspunzand cu mare placere si interes invitatiei noastre, pentru a intelege care sunt ultimele dezvoltari tehnologice in materie de sisteme de stocare a datelor si care sunt solutiile ofertate de IBM si de partenerii sai. De altfel, partenerii nostri au considerat acest eveniment unul important, in care au avut posibilitatea sa-si prezinte oferta alaturi de tehnologia IBM.

- Competitia pe piata solutiilor de stocare de date este in continua crestere. De ce ar alege o companie un sistem de stocare de date oferit de IBM?
- Sunt multe motive pentru care o firma ar alege o solutie de stocare oferita de IBM. In primul rand, daca ne referim la partea de management a stocarii de date, IBM ofera solutii inovative in acest domeniu, care conduc la o simplificare a infrastructurii, solutii privind managementul ciclului de viata al informatiilor si solutii ce asigura continuitatea in afaceri. IBM se adreseaza prin portofoliul de solutii nu numai clientilor mari, ci si intreprinderilor mici si mijlocii, si acesta reprezinta un element esential al ofertei IBM de astazi. In august, IBM a anuntat o extindere a liniei de servere din acest domeniu, cu serverele de stocare DS4000, numite IBM System Storage DS4200 Express, care permit IMM sa realizeze o eficienta sporita in accesarea, administrarea si diseminarea informatiei pe care o urmaresc. IBM este lider pe piata dispozitivelor de stocare, atat pe disc, cat si pe banda magnetica, iar in primul trimestru al anului 2006, IBM a depasit rata de crestere pe piata sistemelor de stocare de tip disc pentru al cincilea trimestru consecutiv, conform IDC.

- Cat de important este managementul datelor pentru ca o companie sa poata face fata competitiei? Cum isi ajuta IBM clientii care se confrunta cu probleme de stocare a datelor?
- E o realitate ca volumul de date pe care o companie trebuie sa il proceseze creste de la o zi la alta, iar necesitatile de stocare cresc si ele. Managementul acestor solutii de stocare a devenit un element extrem de important in intreaga ecuatie. Conceptul "on demand" - pe care se bazeaza intreaga strategie a companiei - reprezinta modalitatea prin care IBM ajuta companiile sa utilizeze aceste informatii si sa le transforme in cunostinte.
Dupa cum aminteam, IBM ofera o solutie de top pentru acest management de stocare a datelor, si anume IBM Tivoli Storage Manager, care previne accesul neautorizat, spre exemplu, aceasta fiind una dintre marile probleme in lumea IT de astazi, si faciliteaza compatibilitatea cu reglementarile in vigoare si cu politicile corporatiste in domeniu.

- Care este motivul pentru care IBM considera inca banda magnetica o solutie viabila pentru stocarea datelor?
- In mai 2006, IBM a realizat un record mondial privind densitatea de date pe banda magnetica lineara prin comprimarea informatiilor la o densitate de 6,67 de miliarde biti pe un inch patrat; de 15 ori densitatea de date inmagazinate pe cele mai cunoscute benzi industriale standard de astazi.
Practic, progresul tehnologic pe care IBM l-a realizat in cei 50 de ani de cand a anuntat prima banda magnetica este remarcabil si va asigur ca exista disponibilitate tehnologica pentru urmatorii 50 de ani pentru acest segment de stocare a datelor pe medii magnetice.
Conform IDC, IBM este de departe numarul unu pentru dispozitivele de stocare pe banda magnetica.

- Ce imi puteti spune despre solutiile de virtualizare oferite de IBM?
- As fi foarte bucuros daca aceste solutii de virtualizare ar patrunde mai mult si pe piata romaneasca. Spun acest lucru deoarece in functia mea anterioara am raspuns, un numar de ani, in cadrul IBM CEMA cu sediul in Viena de un anumit segment de business - de vanzari hardware pe o zona mai extinsa - Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa.
Am constatat ca solutiile de virtualizare au patruns din ce in ce mai mult si pe aceasta piata, nu doar pe cea occidentala. Practic, in momentul de fata, IBM in fiecare zi de lucru capata 5 noi clienti care utilizeaza SAN Volume Controller (SVC), solutia de virtualizare ce ajuta clientii sa-si virtualizeze infrastructurile mai eficient si la un cost mai redus.
M-as bucura ca si pe piata romaneasca sa atingem un nivel de dezvoltare al acestui segment de business, sa realizam o constientizare a clientilor pentru necesitatea utilizarii unui astfel de software de varf pentru virtualizare.
Nu este un secret ca, de fapt, tehnologia de virtualizare a fost dezvoltata in anii '60 pentru mainframe-urile IBM si a fost apoi preluata si portata pe celelalte sisteme IBM din categoria de servere si storage. Elementul de virtualizare a fost, incepand cu 2004, foarte prezent si in anunturile pe care le-am facut legate de tehnologia POWER pentru sistemele IBM System p si IBM System i.
Securitatea a devenit un element din ce in ce mai important pentru toate companiile din ziua de astazi. O banca, spre exemplu, poate fi interesata in mod deosebit de tehnologia de virtualizare si in mod special atunci cand ruleaza pe un mainframe sau pe un sistem cu tehnologie POWER, pentru ca aceste sisteme ofera capacitatea de izolare de hardware si in felul acesta se pot rula aplicatii in paralel.
Solutia ofertata de IBM se numeste SAN Volume Controler, iar in al doilea trimestru al anului 2006 IBM a anuntat versiunea 4.1, ce extinde capacitatea de acoperire pe distante mai mari; dupa cum va spuneam, peste 100 de mile, la viteze mai mari si acoperind un numar mai mare de platforme.
Cand vorbeam de cele 100 de mile ma refeream la capabilitatile extinse oferite, absolut necesare in cazul unor dezastre regionale (exemplu: uraganul Katrina). Un astfel de sistem, cu o astfel de tehnologie de virtualizare inclusa, poate sa raspunda in mod flexibil si la timp cerintelor dictate de situatii critice, de dezastre.
In momentul de fata, IBM are peste 2.250 de clienti SVC la nivel mondial si adauga in fiecare zi alti cinci.

- Cu 50 de ani in urma, IBM lansa primul sistem hard disk comercial din intreaga lume. Ce ne puteti spune despre proiectele IBM legate de viitoarea generatie de sisteme de stocare?
- Acum 50 de ani, IBM a lansat sistemele RAMAC 305 prin care realiza primul pas in domeniul tehnologiei de stocare a datelor pe disc. Capacitatea de atunci a discului era de cinci megabytes, adica spatiul pe care il ocupa, in ziua de azi, o fotografie realizata de un aparat foto digital de 8 megapixeli.
In luna august, compania noastra a anuntat sistemul IBM System Storage DS8000 Turbo, care practic are o capacitate de stocare de pana la 320 terabytes, asta in conditiile in care un terabyte in stocare inseamna cam de 8.000 de ori capacitatea de inmagazinare a creierului uman intr-o viata.

- Cat de matura este piata din Romania? Incep si firmele autohtone sa realizeze importanta unui sistem profesionist de stocare a datelor? Ce trebuie sa ofere o solutie de stocare (atat pe latura de hardware, cat si pe cea de software) pentru a fi considerata profesionista?
- Piata din Romania este in continua dezvoltare si expansiune, ma refer la piata romaneasca de IT, si ca urmare este o necesitate implicita pentru firmele romanesti de a fi interesate de solutii de stocare performante pentru a putea sa raspunda competitiei si de a fi in pas cu cerintele pietei.
Nevoile acestor firme de a-si dezvolta aceste capacitati de stocare imping dezvoltarea pietei mai departe, deci este un fenomen care se autoalimenteaza, iar noi suntem increzatori privind dezvoltarea in continuare a pietei.
Pe de alta parte, companiile trebuie sa respecte anumite reglementari guvernamentale si cerinte de afaceri, iar IBM combina intr-un model pe care-l numim "Information on Demand", aceste cerinte si necesitati pe care le au companiile, cunostintele pe care IBM le are asupra modului in care poate sa rezolve necesitatile acestor companii, impreuna cu standardele deschise, cu sistemele avansate de stocare si cu software-ul sofisticat. Astfel, oferim clientilor nostri solutii performante care le permit nu numai sa aiba un avantaj competitiv pe piata, ci si sa realizeze o eficientizare a modului in care isi stocheaza informatia.

- In ultimii doi ani am inceput sa fim martorii unei explozii in domeniul pierderii de date confidentiale - fie prin hacking, fie prin furtul sau pierderea de laptop-uri sau dispozitive mobile de stocare a datelor sau, pur si simplu, din neglijenta - prin aruncarea la gunoi a unor dispozitive ce inca aveau date pe ele. Ce strategie are IBM pentru a contracara astfel de probleme?
- Amenintarile de securitate au devenit o constanta si, daca le punem alaturi de cerintele de care vorbeam mai devreme, cele ale autoritatilor de reglementare, se intelege necesitatea pe care o au companiile de a privi securitatea ca un element critic al modelului de business pe care il utilizeaza.
Prin furnizarea unei platforme integrate de securitate care este adaptabila si extensibila, IBM raspunde noilor amenintari si cerinte de afaceri si ofera capabilitati "on demand". Astfel, alaturi de serviciile de securitate, de echipamente si de software, IBM furnizeaza solutii noi si isi extinde la nivel global portofoliul de ofertare.
Recent, IBM a achizitionat Internet Security Systems, o companie care ofera solutii de securitate a informatiilor pentru un mare numar de clienti atat privati, cat si la nivel guvernamental, in toata lumea. In acest fel, IBM s-a asigurat ca va fi un jucator principal si pe piata de servicii de securitate administrate, isi consolideaza pozitia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.