CNSAS a decis ieri in unanimitate si fara nici un dubiu ca fostul sef al Departamentului de Informatii Externe al Securitatii, generalul Nicolae Plesita, si fostul sef al SRI Prahova, colonel in rezerva Corneliu Paltanea au colaborat cu Securitatea ca politie politica. Potrivit unor surse din cadrul Colegiului, deciziile au fost luate pe baza dosarelor celor doi, venite de la SRI, si care contin dovezi evidente de politie politica. Aceleasi surse au dat ca exemplu de politie politica, in cazul lui Plesita, eforturile generalului de Securitate de a-l compromite pe disidentul Paul Goma. "Intreba acolo ce masuri sa ia in tara si in strainatate, ce materiale compromitatoare sa distribuie", au precizat sursele din CNSAS, adaugand ca in cazul colonelului Paltanea, votul s-a luat pe baza a numeroase informatii culese din cazurile pe care acesta le gestiona. Potrivit acelorasi surse, tot in sedinta de ieri, care a neglijat politicienii, s-au dat 11 verdicte de colaborare cu Securitatea, 381 de verdicte de necolaborare cu Securitatea, pentru toti atatia magistrati, dar si pentru mai multe zeci de revolutionari verificati la solicitarea Secretariatului de stat pentru problemele revolutionarilor.
Mihailescu si Cosea, ofiteri ai DIE
Surse din cadrul Colegiului CNSAS ne-au mai spus ca, desi nu au primit verdicte ieri, senatorul PSD Serban Mihailescu si deputatul PNL Mircea Cosea vor fi, cel mai probabil saptamana viitoare, deconspirati ca fosti ofiteri acoperiti ai Directiei de Informatii Externe a Securitatii. Potrivit acestor surse, Serban Mihailescu si Mircea Cosea "sunt cazuri clare de ofiteri", singurul aspect care a mai trebuit sa fie clarificat de CNSAS fiind acela daca cei doi mai sunt si in prezent ofiteri acoperiti. Si cum ultimele cercetari au aratat ca nu mai sunt, Cosea si Mihailescu vor primi verdictul acasa pana la sfarsitul acestei luni. Reamintim ca SIE a trimis, la sfarsitul lunii august, catre CNSAS dosarele de Securitate ale celor doi parlamentari. Atat Cosea, cat si Mihailescu s-au prezentat la audieri, sustinand ca nu au fost ofiteri ai Securitatii. In ceea ce-l priveste pe Mihailescu, acestuia i s-a prezentat la sediul CNSAS o fisa de evidenta a Securitatii din care reiese ca a fost ofiter acoperit al DIE in perioada 1986-1989. La data audierii, senatorul pesedist a sustinut ca hartia este fie o confuzie, fie o facatura. Cat despre Mircea Cosea, acesta s-a victimizat, la data audierii sale de catre CNSAS, spunand ca a fost urmarit de Securitate in perioada 1980-1989 pentru ca avea o viziune diferita despre economia romaneasca fata de cea a regimului.
Membrii CNSAS, incaierati de fratele lui Vadim
Membrii Colegiului CNSAS s-au certat in sedinta de ieri mai bine de o ora pe marginea cazului lui Marcu Tudor, fratele sefului PRM. Potrivit unor surse din CNSAS, dupa mai multe runde de discutii in contradictoriu, Mircea Dinescu a parasit sala de sedinte, nemultumit de modul in care se gestioneaza acest caz. Aceleasi surse ne-au spus ca nu stie nimeni cat mai va dura pana se va da un verdict in cazul lui Marcu Tudor, despre care Dinescu a spus ca si-a turnat un coleg din armata, pentru ca acesta refuza sa se prezinte la audieri. Potrivit surselor citate, astazi urmeaza sa vina la audieri fostul sef al Cancelariei premierului, Aleodor Francu, si senatorul PRM Gheorghe Funar. Colegiul a decis sa amane ieri toate discutiile referitoare la politicieni, pentru ca Departamentul tehnic al institutiei nu a dat tot probatoriul cerut de Colegiu.
PNL vrea ancheta
Tot ieri, grupul parlamentar al PNL din Camera Deputatilor a cerut infiintarea unei comisii de ancheta care sa analizeze modul in care comisia mixta SRI-CNSAS a hotarat secretizarea unor dosare in perioada 2000-2004, insa conducerile celor doua Camere au amanat, la sedinta de marti, o decizie in aceasta problema. Deputatii liberali au cerut o comisie de ancheta pe motiv ca "acest demers va aduce lamuriri substantiale in contextul dezbaterii publice privind deconspirarea Securitatii ca politie politica", potrivit solicitarii grupului PNL. (Carmen EPURAN)
Cei sapte securisti deconspirati
CNSAS a hotarat, in sedinta de ieri, ca sapte fosti ofiteri de securitate au facut politie politica. Numele acestora vor fi publicate in Monitorul Oficial. Acestia sunt:
Dinu Amoncei
Ion Ceausu
Ion Cusac
Nicolae Dinu
Dorel Voron
Danut Marinescu
Mircea Parvulescu
11 informatori
Informatorii deconspirati ieri de catre Colegiul CNSAS sunt: Ion Manolescu, Emil Ritu, Nicolae Mara, Adrian Hamza, Vasile Crasmaru, Constantin Purcaru, Vlad Nicolae, Alexandru Camenita, Ilie Ciobescu, Alexandru Visinescu si Iulian Nasta. (C.E.)
Asasin in slujba lui Ceausescu
Nicolae Plesita este fostul sef al spionajului romanesc. Pe seama lui sunt puse mai multe tentative ale regimului comunist de a-i elimina pe disidentii romani din Occident, mai ales pe teritoriul Frantei si Germaniei. Cel mai cunoscut colaborator terorist al lui Plesita a fost Carlos "Sacalul".
Generalul in rezerva Nicolae Plesita este acuzat si de implicare in tentativa de asasinare a predecesorului sau, Ioan Mihai Pacepa si a scriitorului Paul Goma. In perioada 1980-1984, Plesita era general-locotenent si a condus Centrul de Informatii Externe (CIE). Numele lui nu este strain de controversata afacere "Europa Libera". Potrivit mai multor surse, exista documente care indica faptul ca fostul conducator al CIE avea cunostinta de actiunile indreptate impotriva unor angajati ai postului de radio, care au culminat cu tentativa de aruncare in aer a redactiei romanesti de la M¸nchen, pe 21 februarie 1981. Nicolae Plesita este prezent si in trei fotografii, realizate in 1977 de unul dintre fotoreporterii agentiei Ager Press. In imagini, acesta apare in calitate de ortac, printre minerii grevisti de la exploatarea Lupeni, din Valea Jiului.
Cu numai cativa ani inainte de numirea lui Plesita in fruntea CIE, spionajul romanesc suferise socul cel mare prin fuga lui Ioan Mihai Pacepa, petrecuta in anul 1978. Audiat in dosarul teroristului Carlos, fostul sef al Departamentului de Informatii Externe al fostei Securitati, generalul Nicolae Plesita, a declarat procurorilor militari ca l-a cunoscut pe teroristul Carlos, pe numele lui Illich Ramirez Sanchez, s-a si intalnit cu el, la solicitarea expresa a lui Nicolae Ceausescu. Generalul Plesita a recunoscut ca in cadrul fostei Securitati a functionat un serviciu de "Lichidari". Serviciul era condus de Nica Sergiu, iar misiunea celor din subordinea lui era sa-i lichideze pe cei condamnati la moarte prin hotarari judecatoresti definitive si care erau fugiti din tara. Nicolae Plesita a recunoscut intr-o emisiune la "Dan Diaconescu in direct" mai multe crime pe care le-ar fi comis in timpul regimului comunist, mentionand in mai multe randuri ca nu ii pare rau pentru ce a facut. "I-am ucis, bineinteles. Asta faceam noi", a mai declarat Plesita, referindu-se la dusmanii regimului comunist. (D.E.I.)
Paltanea arestat pentru mita
Colonelul (r.) Corneliu Paltanea a fost sef al SRI Prahova. La sfarsitul anului 2005, a fost arestat preventiv fiind acuzat, alaturi de fostul sau adjunct, Daniel Bucur, de luare de mita, instigare si complicitate la santaj si asociere in vederea comiterii de infractiuni, fapte in forma continuata. Paltanea a fost acuzat de un fost subordonat ca in perioada cat s-a aflat la conducerea sectiei judetene a SRI Prahova a aprobat ascultarea ilegala a telefoanelor si interceptarea discutiilor lui Sorin Rosca Stanescu, directorul ziarului ZIUA, si ale lui Dinu Patriciu, purtate la vilele Caprioara si Vanator din Cheia. In acea perioada a mai fost ascultat si Horia Rusu, care era atunci presedinte al PL '93 si omul de afaceri George Gaita. (D.E.I.)