Stratul de ozon care protejeaza Pamantul de razele ultraviolete ale Soarelui indica in 2006 pierderile cele mai importante inregistrate pana acum in cursul unui singur an deasupra Antarcticii, a anuntat Agentia spatiala europeana (ESA). Masuratorile
Stratul de ozon care protejeaza Pamantul de razele ultraviolete ale Soarelui indica in 2006 pierderile cele mai importante inregistrate pana acum in cursul unui singur an deasupra Antarcticii, a anuntat Agentia spatiala europeana (ESA). Masuratorile stratului de ozon efectuate de satelitii ESA au scos la iveala pierderi de 40 de milioane de tone in octombrie, depasind cele 39 de milioane de tone inregistrate in 2000, relateaza AFP, citata de Mediafax. Deficitul este calculat masurand suprafata si grosimea stratului de ozon, situat in stratosfera la aproximativ 25 de kilometri de suprafata Pamantului.
Gaura din stratul de ozon a atins la sfarsitul lunii septembrie niveluri record deasupra Antarcticii, stire confirmata si de Organizatia Mondiala Meteorologica (OMM) prin purtatorul de cuvant Mark Oliver. Conform datelor ESA, gaura de ozon atinge o suprafata de 29,5 kilometri patrati, fata de recordul inregistrat in septembrie 2000, 29,4 kilometri patrati.
Agravarea situatiei se datoreaza unei "ierni australe foarte reci in stratosfera", a adaugat Oliver. Ozonul, o molecula rezultata din oxigen, permite filtrarea razelor ultraviolete ale Soarelui, periculoase pentru vegetatie si care pot provoca maladii grave, precum cancerul de piele. Stratul de ozon este afectat din cauza productiei si utilizarii de substante chimice, in special cele pe baza de clor si clorofluorocarbonati (CFC, gaz de aerosoli si refrigeranti).
In cursul ultimului deceniu, stratul de ozon s-a diminuat in medie cu 0,3% pe an. Pentru a-l proteja, au fost impuse restrictii de utilizare a substantelor CFC in urma Tratatului de la Montreal, semnat la pe 16 septembrie 1987. In ciuda acestor restrictii, cantitatea de substante poluante stocate in atmosfera este extrem de mare, astfel incat gauri precum cele de deasupra Antarcticii vor continua sa apara in urmatorii 20 de ani, conform OMM. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.