Doi administratori ai unor firme din Iasi au fost trimisi in judecata de catre procurorii anticoruptie ieseni fiind acuzati ca au accesat in mod fraudulos fonduri europene nerambursabile de peste 200.000 de euro, bani primiti pentru dezvoltarea intreprinderilor lor. Doru Teodor, administrator la S.C. Teofarm SA si director general al SC Dianthus SRL din Iasi, si Victor Panaghiu, administrator al societatii Dianthus SRL tot din Iasi, sunt acuzati de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene.
Procurorii au stabilit ca, in perioada 2001-2004, in calitate de administratori ai firmelor iesene Teofarm SA si Dianthus SRL, cei doi au desfasurat o serie de activitati nelegale, pentru a accesa in mod fraudulos fonduri europene nerambursabile in valoare de peste 200.000 de euro, atribuite prin programul RICOP, destinat dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii.
Astfel, pe de o parte, firma Teofarm SA a incheiat un contract de finantare din fonduri europene in valoare de 180.000 de euro, bani pe care i-a folosit pentru a rascumpara, la o valoare majorata, patru utilaje tipografice second hand care ii apartinusera anterior. Anchetatorii sustin ca cele patru utilaje tipografice fusesera cumparate de firma Teofarm SA la valoarea de 785 de milioane de lei vechi, in perioada 1999-2000, insa inainte de semnarea contractelor de finantare din fonduri europene au fost instrainate, scriptic, catre o alta firma la care co-asociati erau chiar cei doi Doru Teodor si Victor Panaghiu.
Valoare majorata artificial
In acest mod, conform DNA, s-a majorat artificial valoarea utilajelor, avand ca rezultat o infuzie nelegala de capital in beneficiul SC Teofarm SRL. In incercarea de a dovedi ca utilajele ar fi de provenienta comunitara, asa cum cerea contractul de finantare, cei doi inculpati au prezentat documente false, pentru a nu se constata circuitul real al acestora, valoarea si provenienta.
Pe de alta parte, in cadrul aceluiasi contract de finantare din fonduri europene, SC Dianthus SRL Iasi s-a angajat sa efectueze cheltuieli de reparatii in valoare totala de 51.753 euro. Din probele administrate a reiesit ca, desi valoarea lucrarilor de reparatii efectiv realizate a fost de 188.731.000 de lei vechi, au fost platite lucrari in valoare de 1.616.953.000 de lei vechi, diferenta fiind insusita in mod ilegal de catre Doru Teodor si Victor Panaghiu. Cu toate acestea, Dianthus SRL a incasat intreaga valoare a lucrarilor conform contractului, adica 51.753 de euro. (G.T.)