In perioada 1 ianuarie-31 august, exporturile FOB (preturi la frontiera tarii exportatoare) au crescut cu peste 17%, fata de aceeasi perioada a anului 2005. De asemenea, importurile au inregistrat o crestere de 24%.

"Comertul exterior

In perioada 1 ianuarie-31 august, exporturile FOB (preturi la frontiera tarii exportatoare) au crescut cu peste 17%, fata de aceeasi perioada a anului 2005. De asemenea, importurile au inregistrat o crestere de 24%.

"Comertul exterior cu marfuri a crescut cu 21,9%, in perioada 1 ianuarie - 31 august 2006, fata de intervalul corespunzator al anului 2005, din care: exportul a crescut cu 17,3%, iar importul cu 25,2%. Evolutia economiei in perioada analizata s-a manifestat prin ritmuri insemnate de crestere a PIB, a productiei industriale, investitiilor si consumului, generand o cerere mai mare pentru importuri", a declarat ministrul delgat pentru comert, Iuliu Winkler.

In august exportul a insumat 2 miliarde de euro
In primele opt luni ale anului in curs, exportul a depasit 16 miliarde euro, in crestere cu 17,3% fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada din 2005. In luna august, exporturile au inregistrat o crestere de 7,4%, fata de luna august a anului 2005, insumand 2 miliarde euro. Produsele care au contribuit la cresterea exportului, in ultimele opt luni ale anului in curs, au fost produse ale industriei navale cu peste 90% (circa 200 milioane euro), vehicule de transport rutier si parti ale acestora, cu 65% (circa 410 milioane euro), aluminiu si articole din aluminiu cu peste 57% (159 milioane de euro). De asemenea, au mai contribuit la cresterea exportului masini si aparate, echipamente electrice si parti ale acestora cu peste 38%, instrumente, aparate de masura si control si parti ale acestora cu mai mult de 32% si materiale plastice, cauciuc circa 26%. Cu aproximativ 19% au contribuit la cresterea exportului si produsele petroliere. Totodata au existat si grupe de produse care au inregistrat scaderi la export "fonta, fier si otel brut" cu -13,08% (diminuand valoarea exportului cu 177 milioane euro) si "materiale textile si articole din acestea" cu -1,5% (-42 milioane euro).Exportul Romaniei s-a indreptat catre tarile dezvoltate, principalele piete fiind Italia (circa 18%), Germania (circa 15%), Turcia (aproximativ 8%), Franta, Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria, Austria, SUA, Spania si Olanda.

Importul a crescut cu 5,5 miliarde euro, fata de anul 2005
In perioada 1 ianuarie - 31 august 2006, importul FOB a insumat aproximativ 23 miliarde euro, cu 5.5 miliarde euro mai mult fata de intervalul corespunzator al anului 2005. Importul realizat in preturi CIF a insumat aprox. 25 milioane euro in crestere cu 25,2% fata de perioada similara a anului anterior. In luna august, importul FOB a depasit usor 3 miliarde euro, iar importul CIF a fost de aprox. 3.3 miliarde euro, in crestere cu 24% fata de luna august 2005 si in scadere cu 2,9% fata de luna iulie 2006. Produsele la care s-au consemnat cresteri valorice insemnate au fost masini si aparate, echipamente electrice si parti ale acestora cu circa 31% (peste 1.400 milioane euro), produse minerale circa 29% (peste 900 milioane euro), vehicule de transport si parti ale acestora circa 33% (696 milioane euro). Alte grupe de produse care au contribuit pozitiv la calcularea importului sunt metale comune, materiale plastice, cauciuc, produse alimentare diverse, produse farmaceutice si produse ale regnului vegetal. Principalele piete la import au fost Italia (cu 15%), Germania (14,7%), Federatia Rusa (9%), Franta, Turcia, China, Austria, Kazahstan, Ungaria, Polonia.

Deficitul comercial, peste 6 miliarde de euro
In perioada analizata, deficitul comercial a fost de aproximativ 6.4 miliarde euro calculat ca diferenta intre exportul la preturi FOB si importul la preturi FOB.
Principalele categorii de produse cu deficit comercial, au fost masini si aparate, echipamente electrice si parti ale acestora produse minerale, produse ale industriei chimice, materiale plastice, cauciuc, produse alimentare diverse etc. Deficitul comercial la aceste produse a fost compensat partial de surplusul obtinut la exportul de articole de incaltaminte (circa 600 milioane euro), materiale textile si produse din acestea (circa 500 milioane euro), mobila (circa 400 milioane euro). alte grupe de produse care au contribuit la compensarea deficitului comercial au fost lemn si articole din lemn (exclusiv mobila) si metale comune.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.