Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a anuntat ca senatorii si deputatii se vor reuni, astazi, in sedinta comuna, principalul punct pe ordinea de zi urmand sa fie supunerea votului plenului a propunerilor pentru sefia SRI si SIE.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a anuntat ca senatorii si deputatii se vor reuni, astazi, in sedinta comuna, principalul punct pe ordinea de zi urmand sa fie supunerea votului plenului a propunerilor pentru sefia SRI si SIE.
Comisia parlamentara pentru controlul activitatii Serviciului de Informatii Externe si Comisia pentru exercitarea controlului asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii au dat ieri avize pozitive pentru nominalizarea lui Claudiu Saftoiu si a lui George Cristian Maior in functiile de directori ai celor doua institutii.
Rapoartele intocmite pentru cei doi candidati, George Cristian Maior si, respectiv, Claudiu Saftoiu, de catre comisiile de specialitate vor fi inaintate Birourilor permanente ale celor doua camere legislative, urmand ca astazi, plenul celor doua Camere, reunite in sedinta comuna, sa adopte sau sa respinga prin vot candidaturile. Pentru a fi numiti in functii, cei doi trebuie sa beneficieze de votul a jumatate plus unu din numarul total al senatorilor si deputatilor, adica 235 de voturi.
Liberalii au anuntat ca vor vota "impotriva". Insa, potrivit calculelor, parlamentarii PD si PSD, care au declarat public ca ii vor vota pentru validarea celor doi nominalizati, reusesc sa adune un total de 220 de voturi.
Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a declarat, ieri, la finalul sedintei Biroului Politic al partidului ca parlamentarii conservatori vor vota in favoarea numirii senatorului PSD George Maior pentru functia de director al SRI. In schimb PC a anuntat ca se va pronunta impotriva nominalizarii consilierul Prezidential, Claudiu Saftoiu, pentru sefia Serviciul de Informatii Externe.
Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ieri ca in ceea ce priveste candidaturile la sefia serviciilor secrete nu trebuie judecat in functie de apartenenta politica. "UDMR nu este dispusa sa judece in primul rand dupa aceste considerente, pentru ca ar insemna sa acceptam ca serviciile secrete pot fi conduse sau influentate, in continuare, pe considerente politice. In primul rand nu trebuie sa conteze de unde provine persoana, ci incotro se indreapta ea", a subliniat liderul UDMR, in cadrul unei conferinte de presa.
Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat ca va vota impotriva celor "doi ageamii".

Maior a votat pentru Saftoiu
Senatorul PSD George Maior a obtinut ieri avizul Comisiei SRI cu sapte voturi "pentru" si doua "impotriva".
Unul dintre voturile impotriva a apartinut senatorului liberal Radu Stroe, presedinte al Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI.
Stroe a declarat, dupa audieri, ca a votat impotriva numirii senatorului PSD George Maior in functia de director al SRI, fiind nemultumit de faptul ca presedintele Traian Basescu s-a consultat doar cu un singur lider de partid si nu cu toti.
La randul sau, consilierului prezidential Claudiu Saftoiu a fost avizat favorabil pentru functia de director al SIE cu trei voturi "pentru" si doua "impotriva".
La audieri a participat, in calitate de membru al Comisiei si George Maior, care a votat "pentru". Potrivit lui Maior, audierea lui Claudiu Saftoiu a cautat sa stabileasca daca acesta are o viziune moderna asupra serviciilor de informatii. "Dl. Saftoiu a dovedit ca are o asemenea viziune, iar votul meu a fost unul pozitiv", a spus Maior.
"In discutiile pe care le-am avut cu membrii Comisiei s-a pus foarte serios problema unui control mai accentuat asupra serviciilor de informatii, si in special asupra SIE. Este un punct de vedere pe care l-am agreat. Exista in aceasta relatie, deosebit de delicata, intre o structura de informatii si reprezentantii cetatenilor - Parlamentul, o serie de aspecte care trebuie imbunatatite", a declarat Saftoiu, dupa aflarea votului.
"Sunt un civil incurabil si sunt absolut convins ca pasiunea de a fi civil si liber o voi putea transmite posibililor viitori colegi, astfel incat sa pastrez echilibrul intre posibilitatea lor de a-si indeplini misiunile cu succes in deplina legalitate, in interesul national, in asa fel incat sa nu lezeze viata privata, libertatile cetatenilor", a spus consilierul prezidential.
George Maior a declarat, dupa o audiere de aproape o ora si jumatate, ca a purtat o discutie "extrem de profunda si de buna cu colegii din Comisie". Potrivit lui Maior, in cadrul audierii au fost abordate si chestiuni privind anumite proiecte care ar putea fi puse in practica, daca plenul celor doua Camere reunite va vota in favoarea desemnarii sale ca director al SRI.

Iliescu: PSD face un sacrificiu
Senatorul PSD Ion Iliescu a declarat, marti, ca partidul face un sacrificiu acceptand propunerea presedintelui Traian Basescu de nominalizare a lui George Maior la sefia Serviciului Roman de Informatii, iar daca acesta nu va intruni voturile necesare in Parlament va fi din cauza votului politic.
Iliescu a apreciat ca intrunirea voturilor necesare in Parlament pentru ca Maior sa fie investit ca director al SRI "este o problema", si, din acest punct de vedere, pot aparea si surprize.
El a afirmat ca, desi unii dintre senatorii PNL il apreciaza pe Maior ca persoana, votul dat de parlamentarii liberali, miercuri, la candidatura acestuia, va fi pe criterii politice.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.