Lois Lowry este o cunoscuta autoare de romane pentru adolescenti, ale carei carti fac obiect de studiu in mii de scoli de limba engleza. Dar cartea ei* depaseste cadrul ingust al categoriilor editoriale si poate fi considerata, cel putin in opinia ac
Lois Lowry este o cunoscuta autoare de romane pentru adolescenti, ale carei carti fac obiect de studiu in mii de scoli de limba engleza. Dar cartea ei* depaseste cadrul ingust al categoriilor editoriale si poate fi considerata, cel putin in opinia acestui cititor, literatura pur si simplu, fara limita de varsta.
Povestea incepe intr-o localitate fara nume, "o Comunitate" despre care aflam curand ca e organizata si condusa dupa cele mai bune si mai intelepte principii. Republica proiectata de Lois Lowry intr-un viitor nedeterminat este formata din unitati familiale prevazute fiecare cu cate doi copii, unul de sex masculin si unul de sex feminin. La sfarsitul fiecarei zile, dupa cina, fiecare membru al familiei isi povesteste "sentimentele" avute in timpul zilei. De pilda, atunci cand Lily, in varsta de sapte ani, spune ca a vrut sa-l pocneasca pe un baiat dintr-o alta Comunitate atunci cand acesta i-a luat-o inainte la tobogan nerespectand randul, parintii o incurajeaza sa incerce sa se puna in pielea micului corupator al ordinii perfecte, zambitoare, a vietii pe pamant. Tot asa, in fiecare dimineata, fiecare membru al familiei le povesteste celorlalti visele avute. Cand Jason, in varsta de unsprezece ani, spune cum a visat-o pe colega lui de clasa in pielea goala, mama, prompta, ii da o Pilula care ii va domoli Pornirile si ii explica de ce, de acum incolo, va trebui sa ia cate una in fiecare zi.
Caci nimic nu este lasat la voia misterului sau a violentei in aceasta lume ordonata. Cuplurile de parinti sunt atent selectionate in functie de afinitati, posibilitati, inclinatii. La fel de atent sunt decise profesiunile celor care implinesc 12 ani, prilej cu care, intr-un cadru festiv, fiecarui tanar i se comunica ce va fi: ingrijitor de copii la cresa sau de batrani la camin, inginer, magistrat, doctor, mama de prasila, lucrator agricol, comediant sau profesor. Una din principalele atributii ale acestuia din urma este sa-i invete pe copii, uneori cu ajutorul unor bine dozate corectii corporale, sa foloseasca intotdeauna numai cuvantul care corespunde exact cu ceea ce vorbitorul incearca sa exprime. Astfel, daca un copil spune din greseala mor de foame, este imediat corectat, caci in Comunitate nimeni nu moare de foame, aportul nutritiv fiind si el perfect reglat.
Numai Jason, protagonistul romanului, nu este selectionat pentru nimic. Speriat, asteapta sa vada ce soarta i s-a pregatit totusi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.