Alex Mihai Stoenescu a incredintat redactiei noastre fragmente dintr-o lucrare ce are ca subiect istoria zilelor agitate din timpul imediat plecarii lui Nicolae Ceausescu din Sediul CC. In seara zilei de 27 decembrie 1989 era definit nucleul de p

Alex Mihai Stoenescu a incredintat redactiei noastre fragmente dintr-o lucrare ce are ca subiect istoria zilelor agitate din timpul imediat plecarii lui Nicolae Ceausescu din Sediul CC.

In seara zilei de 27 decembrie 1989 era definit nucleul de putere al conducerii provizorii a statului, compus formal din doua organisme distincte, dar constituit in realitate din aceleasi persoane, motiv pentru care putem folosi cu temei notiunea de ""nucleul conducator"" al puterii politice instalate:

Biroul Executiv al CFSN:
Presedinte - Ion Iliescu
Prim-vicepresedinte - Dumitru Mazilu
Vicepresedinti - Cazimir Ionescu si Karoly Kiraly
Secretar - Dan Martian
Membrii - Bogdan Teodoriu, Vasile Neacsa, Silviu Brucan, Gheorghe Manole, Ion Caramitru si Nicolae Radu.

Comisii de specialitate:
Comisia de reconstructie si dezvoltare economica - Bogdan Teodoriu
Comisia pentru agricultura -
Comisia constitutionala, juridica si pentru drepturile omului - Dumitru Mazilu
Comisia pentru tineret - Vasile Neacsa
Comisia pentru politica externa - Silviu Brucan
Comisia pentru stiinta si invatamant - Gheorghe Manole
Comisia pentru cultura - Ion Caramitru
Comisia pentru mediu si echilibru ecologic - Cazimir Ionescu
Comisia pentru minoritatile nationale - Karoly Kiraly
Comisia pentru administratia locala - Nicolae Radu
Comisia organizatorica si colectivul de imputerniciti ai Consiliului - Mihai Montanu

Lista comisiilor, fara nominalizari, va fi publicata in Monitorul Oficial1. Tot de acolo aflam ca pe langa Biroul Executiv functiona si un ""colectiv pentru relatiile cu publicul si mijloacele informatiei de masa"" (condus de Dan Radulescu). Dupa cum se observa, nucleul conducator al statului era format dintr-un numar restrans de persoane (12), care nu-l includea in mod voit pe primul-ministru, considerat doar sef al unui organism executoriu, nu executiv, cu sarcini exclusiv administrative. Nucleul conducator al CFSN, constituit pe scheletul unui grup comunist perestroikist, gestiona puterea dupa aceeasi structura folosita si de regimul Ceausescu, in care un grup restrans de persoane ocupa functii in aparatul superior de partid, de stat si guvernamental. In realitatea sa decizionala, puterea politica a intrat in luna ianuarie a anului 1990 cu o forma operationala usor de identificat: tara era condusa de Ion Iliescu, influentat de Silviu Brucan si secondat de Dumitru Mazilu. Intr-un interviu luat de Le Figaro lui Pierre Hassner, director de cercetare la Centrul de Studii si Cercetari Internationale, acesta raspundea:

""Le Figaro"": In urma revoltei populare din Romania, cum analizati preluarea puterii de FSN?
Pierre Hassner: Dupa toate evidentele, exista astazi o lupta pentru putere in Romania. Este inca o dilema faptul ca, in grade diferite, in toate tarile din Est poporul vrea sa se debaraseze (de comunism), dar, cum regimul a lasat un vid, nu exista solutii de umplere a golului. Chiar si in Polonia, unde opozitia este cea mai puternica si cel mai bine organizata, paradoxal comunistii sunt cei mai prezenti. In Romania, unde rasturnarea regimului a fost foarte brusca, nu exista cu adevarat o alternativa.
""Le Figaro"": Ne putem teme pe moment de o confiscare a puterii de catre armata si de vechii activisti de partid (aparatciki) indepartati de Ceausescu?
Pierre Hassner: Sa nu exageram. Armata a permis aceasta revolutie, este normal sa fie prezenta in sanul FSN. Si eu nici nu vad cine altcineva putea fi alaturi de ea. La limita, n-as fi surprins peste masura de un guvern provizoriu militar""2.
Trebuie precizat de la inceput ca intre cele trei optiuni politice initiate in dupa-amiaza de 22 decembrie la cladirea fostului CC al PCR - guvernul Dascalescu, guvernul Verdet si gruparea Iliescu - , nucleul CFSN avea mesajul si programul cel mai avansat din punct de vedere politic - este vorba insa de cele zece puncte propuse de Dumitru Mazilu - si se prezenta ca cel mai bine si mai repede adecvat presiunii evenimentelor, in primul rand a succesiunii de mesaje difuzate de Televiziune. Intre scandarile anticomuniste ale masei din Piata Palatului si mesajele, avansate politic, de la Televiziune, nucleul CFSN a fost nevoit sa preia programul democratic de inspiratie americana cu care venise Dumitru Mazilu, raportor special al unei subcomisii ONU.
Slabiciunea noii puteri

CEAUSESCU. Trebuia sa fie suprimat ca sa-si tina gura


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.