O data cu intrarea in vigoare a Noului Cod Rutier, conducatorii auto vor primi puncte penalizare si risca sa ramana fara carnet daca nu poarta centura de siguranta, vorbesc la telefonul mobil sau opresc in locuri unde acest lucru este interzis.
O data cu intrarea in vigoare a Noului Cod Rutier, conducatorii auto vor primi puncte penalizare si risca sa ramana fara carnet daca nu poarta centura de siguranta, vorbesc la telefonul mobil sau opresc in locuri unde acest lucru este interzis. Guvernul a aprobat ieri normele metodologice de aplicare a Noului Cod Rutier. Acumularea a 15 puncte de penalizare atrage dupa sine suspendarea permisului. Soferul va fi anuntat in scris, in zece zile de la data inregistrarii in evidenta a ultimelor puncte, si va avea cinci zile la dispozitie pentru a preda carnetul. Punctele de penalizare se prescriu la sase luni de la trecerea in cazier. Ca sa-si primeasca carnetul inapoi dupa perioada de suspendare, soferul trebuie sa treaca mai intai un test de 15 intrebari din legislatia rutiera. Daca raspunde corect la cel putin 13 dintre ele, isi vede carnetul, daca nu, acesta ii va fi suspendat pana trece testul.
Dispozitivele de detectare a radarelor vor fi permise, dar antiradarele nu. CENTURA. Centura de siguranta va fi obligatorie pentru toti pasagerii din masina, indiferent daca stau in fata sau pe bancheta din spate. Normele metodologice stabilesc clar exceptiile de la obligativitatea centurii de conducere: femeile gravide in luna avansata de sarcina, taximetristii cand transporta pasageri, persoanele care au certificat medical in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea centurii de siguranta, instructorii auto in timpul orelor de scoala si examinatorul in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului auto. Politistii vor fi si ei obligati sa poarte centura de siguranta. ALCOOLEMIE. In ceea ce priveste determinarea alcoolemiei, daca rezultatul testarii arata o concentratie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat, conducatorii de vehicule sunt obligati sa se supuna recoltarii probelor biologice. Chestorul-sef Dumitru Jianu a precizat ca masura s-a luat in conditiile in care o concentratie de peste 0,80 este considerata infractiune si intra sub incidenta legii penale. Daca un accident se produce din cauza starii drumului, administratorul acestuia poate raspunde chiar si penal. SCOALA. Normele metodologice stabilesc reguli noi si pentru cei care vor sa devina soferi. Pentru a fi admisi la scoala de soferi, acestia trebuie sa treaca mai intai testul psihologic. De asemenea, inainte sa-i scoata cu masina pe sosele, instructorul le va da un test de legislatie. Nu stiu legislatie, nu invata sa conduca. Vestea buna este ca examenul auto se va putea da si in localitatea de resedinta, nu numai in cea de domiciliu, ca in prezent. Mai mult, testarea scrisa se poate sustine si in limba materna, iar cetatenii straini rezidenti in Romania pot opta pentru limbile engleza si franceza. Scoala de soferi poate fi facuta si cu trei luni inainte de implinirea varstei de 18 ani, insa examenul final se va da abia la aceasta varsta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.