...Luand matauzul si stropind cu apa sfintita vestiarele echipei de fotbal Steaua. Nu mi-a venit sa cred. Am o sincera pretuire, amestecata cu afectiune, pentru acest arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, care pune mult patos in faptele si in actele sale de curaj - numeroase - pe care le umbreste uneori cu cate o gafa monumentala.
Inca din 1991, Inalt Prea Sfintitul Pimen a cerut Statului restituirea averilor bisericesti, iar un an mai tarziu datorita darzeniei sale Regele Mihai I a putut sa revina in tara, primit cu Crucea si Evanghelia la aeroportul Salcia. In iulie 2004, cand sepepistii ii pipaiau pana si pe ierarhi spre a se convinge ca n-au asupra lor niscaiva pistoale, IPS Pimen s-a aratat solidar nu cu Ocarmuirea, ci cu miile de crestini anonimi veniti cu botul de mamaliga in traista la comemorarea lui Stefan cel Mare. Atunci i-a numit intr-un interviu "sarlatani" pe Iliescu si pe Nastase. N-a trecut mult si si-a schimbat parerea intr-o declaratie publica, amagit cu restituirea padurilor din Fondul Religionar. Nu a primit Arhiepiscopia Sucevei nimic. Sunt cel dintai care ii admir si-i impartasesc Inalt Prea Sfintitului Pimen ravna si consecventa pentru redobandirea padurilor, stiind prea bine ca nu pentru sine le doreste. Insa descalecatul sau la Steaua vine dupa ce IPS Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului, l-a decorat pe G. Becali.
Atentia acordata de cativa ierarhi - iata ca s-au facut trei la numar - dl Becali o datoreaza homosexualilor autohtoni si nefericitei lor idei de a defila primavara prin Bucuresti. Efectele acestei initiative a stiut sa le speculeze din perspectiva moralei crestine. Atunci a fost primit dl Becali la Patriarhie de catre un episcop-vicar. Sodomitii sunt binefacatorii sai. In plus, dl Becali este un om cu dare de mana, care stie sa faca danii zgomotos. Pe masura ce creste in sondajele de optiune politica, vrea sa lase imaginea unui donator-sef atat in raport cu cei stramtorati ori napastuiti, cat si cu Biserica. Demersul acestuia ii poate reusi tocmai pentru ca nenumarati ctitori si daruitori din zilele noastre isi acopera faptele cu valul smerit al anonimatului. Am pomenit mai demult de admirabila racla, lucrata la Monetaria Statului, in care au fost asezate spre inchinare, in biserica manastirii Caldarusani, moastele Sfantului Grigore (Dascalul) Mitropolitul. Costul integral al acestei racle, de mai multe zeci de mii de dolari, a fost suportat de o familie legata duhovniceste de manastire. Faptul acesta nu se cunoaste intrucat autorii daniei s-au conformat preceptului evanghelic "Sa nu stie stanga ce face dreapta ta."
Decorarea dlui Becali de catre un arhiepiscop, sfintirea vestiarelor echipei Steaua de catre un altul poate face din el un pseudo-erou pravoslavnic in pofida licentelor sale in raport cu conduita crestina. Profilul sau poate constitui un model: ortodoxul de galerie, vulgar, incult, spargator de seminte, care coreleaza Evanghelia cu reteveiul si conserva de bere. Prototipul mitocanului. Asa incat banii dlui Becali pot aduce mai degraba paguba Bisericii decat castig.
Becali incepe sa devina o ispita pentru Biserica. Aceasta ar trebui sa-i spuna ca nu este o persoana providentiala, ci un credincios ca oricare altul; ca nu se poate socoti nici candidatul Ei in alegeri - intrucat Biserica este echidistanta politic - si, in fine, ca Biserica nu poate fi garantul libertatilor sale de comportament si de limbaj.
Un laic marturiseste Biserica. Dl Becali incepe sa sugereze ca o "reprezinta", or asa ceva este contrar canoanelor si randuielilor. Echivocul trebuie inlaturat.
Daca unii dintre ierarhii nostri nu ar fi recurs la prietenii politice cu perspectiva de ajutor reciproc, nici dl Becali nu ar afisa atata familiaritate ortodoxa. Aici nu este vorba numai de bani. Publicul o vede pe Marta leganandu-se pe genunchii dlui Becali. Aceia care l-au decorat cu distinctie bisericeasca au insa un orizont mai larg. Pana li-l va ingusta Dumnezeu, aducandu-i la realitate.
Exista o inclinatie spre mimetism la sinodalii nostri. Cand unul a cumparat pentru eparhie Cielo, l-au urmat destui. Daca a trecut un ierarh la Volkswagen Passat, si-au luat indata si altii. Sunt convins ca mimetismul l-a facut pe IPS Pimen sa dea cu matauzul la Steaua, desi il stiam plin de originalitate si personalitate. Numai ca la IPS Laurentiu Gigi Becali este doar parte din intreg. IPS Sa ii mai are pe Sorin Frunzaverde, Antonie Iorgovan - la nevoie si pe C.V. Tudor - si lista s-ar putea sa fie mai lunga.