PRAGA - (dela corespondentul nostru "ZIUA de PRAGA"). Ministrii portofoliilor politice au tinut azi o consfatuire, in care - prima oara - a asistat si presedintele republicei. Faptul acesta arata ca tratativele au ajuns intr'o faza decisiva. Maine are loc consfatuirea partidelor coalitiei guvernamentale. In stadiul actual al consfatuirilor dintre guvern si reprezentantii germanilor sudeti, se remarca urmatoarele elemente:
1) Noul proiect de lege asupra limbilor a fost remis de d-l Hodza d-lor Kundt si Roeche. Partidul germanilor sudeti studiaza acest proiect.
2) In ce priveste statutul nationalitatilor, partea ce nu se refera la autoadministrarea nationalitatilor a fost remisa delegatilor benleisti care compara continutul ei cu propriile revendicari.
3) In sfarsit, partea privitoare la autoadministrarea nationalitatilor este studiata actualmente de un consiliu de ministri prezidat de presedintele republicii, d-l Benes. In general se crede ca primele doua parti vor putea fi supuse spre ratificare Camerei cam peste doua saptamani. In ce priveste partea a treia, munca expertilor nu va putea fi terminata la aceasta data. O importanta reuniune a consiliului de ministri restrans s'a deschis la ora 16 sub presedintia d-lui Benes si in prezenta d-lor Krofta, Hodza si Derer. (...) Pana la sfarsitul acestei saptamani nu este fixata nici o conferinta intre delegatia oficiala a sudetilor germani si membrii guvernului. Se pare ca atentia guvernului cehoslovac este concentrata asupra procedurii ce urmeaza sa fie intrebuintata pentru a prezenta Parlamentului proiectele referitoare la statul nationalitatilor.
ZIUA, 4 octombrie 1938