Inceput pe 29 septembrie cu spectacolul "Moi, Rodin" / "Eu, Rodin" in regia lui Mihai Maniutiu la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu (Constantin Chiriac in rolul titular, iar Esther Cloet de la Compania de dans din Toulouse a asigurat partea de balet),
Inceput pe 29 septembrie cu spectacolul "Moi, Rodin" / "Eu, Rodin" in regia lui Mihai Maniutiu la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu (Constantin Chiriac in rolul titular, iar Esther Cloet de la Compania de dans din Toulouse a asigurat partea de balet), proiectul "Calatorii transilvane" continua pana pe 30 octombrie la Muzeul Brukenthal (opt sali de la etajul intai) si la Nationalul din viitoarea Capitala Culturala Europeana. Initiat de catre Jan De Maere, director al Centrului de documentare pentru studiul patrimoniului flamand (DKV), proiectul este construit in jurul Transilvaniei vazuta din interior (Caltia-Wittstock) in paralel cu o viziune externa (Moskovtchenko-Roegiers).
Imagistica proiectului se raporteaza la tandemul Caltia- Moskovtchenko. Stefan Caltia, artist de origine transilvana (Fagaras), traieste in prezent la Bucuresti. A pictat o serie de peisaje din regiunea natala - imprejmuirile Fagarasului. Primele doua sali de la Brukenthal vor gazdui peisajele sale pure, iar urmatoarele doua, peisaje animate de figuri simbolice si fantastice, care, in contextul lor oniric, creeaza o legatura intre Transilvania si peisajele sale. Michel Moskovtchenko, artist de origine rusa, (deja onorat, in 1978, cu o retrospectiva la Centrul Pompidou din Paris), este unul dintre initiatorii miscarii noii subiectivitati (Jean Clair). El va expune, in doua sali ale Muzeului, picturi din 2006 reprezentand peisaje din Transilvania inspirate din fotografiile lui Jan De Maere. In alte doua sali, el va prezenta desene mari care fac parte dintr-o serie pe care presedintele Mitterand a folosit-o pentru redecorarea resedintei de Stat, in 1981. Acestea reprezinta munti, stanci si copaci, elemente constitutive ale peisajului romanesc si frantuzesc. Muzica transilvana va acompania expozitia in salile Muzeului Brukenthal. Dublul vernisaj a fost programat pentru 2 octombrie.
Latura literara a "Calatoriilor" este generata de cuplul Wittstock-Roegiers. Joachim Wittstock, scriitor roman, a scris in germana un text despre Transilvania de aproximativ 15 pagini - "Winter in Siebenburgen" (Iarna in Transilvania). Scriitorul de origine belgiana care traieste la Paris, Patrick Roegiers, a scris un text in franceza despre calatoria sa de la Bucuresti la Sibiu. Este un scriitor care cunoaste bine regiunea deoarece a scris, pornind de la un concept al lui Jan De Maere, piesa "Moi, Rodin".
Un proiect pictural, literar, spectaculos care isi propune sa prezinte artisti cu orizonturi si culturi diferite, ce pun in valoare diversitatea culturala, tema principala a Francofoniei. Proiectul este realizat de DKV si Delegatia Valonia-Bruxelles la Bucuresti, in cadrul Anului Francofoniei in Romania, cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor si al Comisariatului General pentru Francofonie din Romania. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.