Cotidianul italian conservator Il Tempo publica, in pagina electronica de ieri, o critica dura la adresa imigrantilor romani din Italia, pe care ii descrie ca fiind "rasa cea mai violenta, periculoasa si capabila sa ucida pentru un pumn de maruntis". In articolul "O etnie mereu pe pagina infractionalitatii", ziaristul Augusto Parboni ii catalogheaza pe romani drept persoane care nu se tem de nimic, sunt capabile sa comita inselaciuni de milioane de euro, se dedau la prostitutie si imigreaza clandestin si care "se mai si pregatesc sa adere la Uniunea Europeana". Acestia sunt "cetatenii din Romania, care de ani de zile ne terorizeaza tara", continua articolul, adaugand ca "aceasta capacitate (a romanilor) de a realiza un trafic ilegal atat de fructuos in Italia" i-a inspirat si pe infractorii italieni, dand nastere pe teritoriul national "unor adevarate bande criminale italo-romane". "Cea mai mare parte a romanilor care au sosit clandestin in Italia sunt capabili sa rapeasca persoane, sa jefuiasca in plin centru al orasului si sa traiasca in umbra pentru a gestiona activitatea prostituatelor conationale", afirma Il Tempo. "Romanii sunt si foarte buni acrobati", subliniaza cotidianul italian, argumentand ca "ei reusesc sa intre in case urcand pe zidurile cele mai dificil de escaladat si avand deseori la ei arme albe".
Publicatia reaminteste ca in primele sase luni ale acestui an, autoritatile italiene au arestat 38 de romani care au comis furturi in orase din peninsula. "Mintea criminala a acestor banditi este inca in stare sa inventeze si sisteme tehnologice care <<sug>> banii din conturile bancare ale italienilor", continua Il Tempo, mentionand procedeul clonarii cartilor de credit dupa inregistrarea datelor utilizatorilor, cu ajutorul unor dispozitive instalate pe bancomate. Cat despre femeile din Romania, "atunci cand reusesc sa nu ajunga pe mainile <<patronilor>>, ele ii incanta cu frumusetea lor estica pe batranii bogati cu care se casatoresc pentru a obtine cetatenia si, de ce nu, un cont bancar", conchide articolul publicat de unul dintre cotidianele cu cel mai mare tiraj si influenta in regiunea capitalei italiene, Roma.
Cinci romani batuti la Roma
Cinci imigranti romani au fost spitalizati, la Roma, in urma a doua zile de conflicte violente intre tinerii italieni si cei romani din cartierul Portuense, soldate cu trei arestari si cu incendierea unui bar frecventat de imigranti, relateaza cotidianul Il Giornale, citat de Mediafax. Potrivit cotidianului, conflictul pare sa fi izbucnit duminica seara, cand mai multi tineri italieni din zona Trullo, in cartierul popular Portuense, din sud-vestul Romei, au fost deranjati de faptul ca un imigrant roman isi parcase autoturismul necorespunzator, in fata unui bar frecventat de conationali de-ai sai. Disputa a degenerat in momentul in care grupul de italieni a inceput sa loveasca masina romanului cu batele si a tras sapte gloante asupra acestuia si a doi prieteni de-ai sai.
Doi dintre romani au fost raniti la picioare, iar cel de-al treilea la abdomen, medicii declarandu-se rezervati in ceea ce priveste sansele de supravietuire ale acestuia din urma.
Luni dimineata, trei dintre tinerii agresori italieni, cu varste cuprinse intre 22 si 26 de ani, toti din cartierul Trulli, au fost arestati, sub acuzatia de agresiune, la care s-a adaugat aceea de tentativa de omor in cazul celor doi care au deschis focul. In cartier insa violentele au continuat luni seara, cand in barul frecventat de romani au descins intre 20 si 30 de tineri italieni, cu fetele acoperite si inarmati cu rangi, care au agresat clientii si au distrus complet localul, incendiindu-l. Printre victime s-au numarat si alti doi imigranti romani care se aflau intamplator in local, la ora aceea, si care au fost spitalizati in urma incidentului. Locuitorii cartierului, afectati de evenimente, nu au parut insa foarte surprinsi de evolutia lucrurilor. "Situatia devenise de nesuportat, ne asteptam la asa ceva", au explicat ei pentru cotidianul Il Giornale, plangandu-se in acelasi timp de cresterea necontrolata a numarului imigrantilor si a problemelor cauzate de acestia. (M.A.B.)