S-au stabilit reperele scumpirilor la caldura in marile orase ale Romaniei, racordate la sistemul de termoficare. La preturile locale de referinta ale ""agentului termic"", primariile au voie sa adauge 7%, daca n-au bani de subventii. Scumpirea

S-au stabilit reperele scumpirilor la caldura in marile orase ale Romaniei, racordate la sistemul de termoficare. La preturile locale de referinta ale ""agentului termic"", primariile au voie sa adauge 7%, daca n-au bani de subventii.

Scumpirea ""gigacaloriei"" va oscila intre 1% si 150% fata de fostul pret national de referinta (PNR), de 107,5 lei/gigacalorie (Gcal). Pentru un calcul estimativ, consumul unui apartament poate fi de 2-4 gigacalorii pe luna, in functie de numarul de camere. Autoritatile nationale in domeniu au aprobat preturile locale de referinta (PLR) la energia termica, care vor inlocui PNR, din aceasta iarna. Preturile de referinta locale (PLR) nu sunt cele care vor fi platite de populatie, ci doar niste repere, la care se vor raporta autoritatile locale, cand vor stabili preturile de facturare. Primariile ar urma sa scada factura cu o subventie de minim 10% din PLR, dar vor putea si stabili preturi de facturare cu cel mult 7% mai mari decat PLR, potrivit oficialilor MAI.

Totul depinde de ""generozitatea"" bugetelor locale, adica de capacitatea de acoperire de la bugetele locale a cheltuielilor de productie si transport al agentului termic. PLR includ TVA si subventiile statului, care acopera 45% din costul combustibililor arsi in termocentrale.

EXTREME. Cele mai mari PRL sunt la Sebis - Arad (258, 84 lei/Gcal), Suceava (213, 62 lei/Gcal), Zalau (203, 42/Gcal) si Vaslui (198, 97 lei/Gcal). Au ramas nemodificate fata de anul trecut preturile in 11 orase, printre care Bucuresti si Ploiesti (107,5 lei/Gcal). Pentru alte 9 localitati s-au calculat preturi mai mici de 107,5 lei/Gcal. Scumpiri se inregistreaza in 19 din 22 de orase ale caror termocentrale sunt ale statului. Pana la 15 octombrie primariile trebuie sa-si faca socotelile si sa decida cu cat vor scumpi tarifele peste referintele anuntate. Abia atunci vom afla cu mai multa precizie cat vom plati pentru caldura de la iarna.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.