Echipe tactice de interventie din sistemul national de aparare, specializate in contraterorism, crima organizata, ordine publica, protectie VIP si cercetare-diversiune participa saptamana aceasta la prima olimpiada de profil, care are loc la Brasov.
La activitatea initiata de Grupul Special de Protectie si Interventie "Acvila" al Ministerului Administratiei si Internelor participa si echipele Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Paza si Protectie si ale Ministerului Apararii Nationale.
La olimpiada care are loc la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Brasov au fost invitati sa participe reprezentantii FBI in Romania, atasatul militar al Israelului, membrii din conducerile Sectiei Parchetelor Militare si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Pe parcursul a cinci zile, echipele participante vor trebui sa sustina patru probe tactice (pista cu obstacole, salvarea unui luptator ranit, rezolvarea unei situatii tactice intr-o cladire si tragere speciala).
Ieri, a avut loc festivitatea de deschidere. Potrivit organizatorilor, la aceasta intrecere intre fortele speciale participa elemente din cadrul Sectiunii de Interventie Antiterorista (SIAT) a Serviciului de Protectie si Paza, Brigazii Antiteroriste (BAT) a SRI si din Grupul Special de Protectie si Interventie "Acvila" al Ministerului Administratiei si Internelor.
SIAT este structura specializata din SPP in lupta antiterorista, destinata prevenirii actiunilor elementelor teroriste care vizeaza persoanele sau obiectivele din responsabilitatea Serviciului de Protectie si Paza. BAT este principala forta de interventie antiterorista din structura SRI aflata in cadrul Centrului de Coordonare Operativa Antiterorista (CCOA).
Grupul Special de Protectie si Interventie "Acvila" al Ministerului Administratiei si Internelor a fost creat in ianuarie 2003, ca urmare a globalizarii fenomenului terorist si a atentatelor din octombrie 2002 de la teatrul Dubrovka din Moscova. Structura organizatorica a acestui grup este aproximativ asemanatoare cu cea a G.S.G.-9 din Germania. Unitatea beneficiaza de grupuri de lupta si grupuri de sprijin.
Cu toate ca la activitatile de la Brasov erau asteptati sa participe si luptatori din cadrul Detasamentului de Interventie Rapida si Batalionului 1 Operatii Speciale <<Vulturii>> din Ministerul Apararii Nationale, acestia nu au mai venit. Organizatorii nu au putut sa ne precizeze motivul pentru care reprezentantii fortelor speciale din MApN nu mai participa la competitie.
Batalionul 1 Operatii Speciale ýVulturii", care are sediul la Targu-Mures, a fost infiintat in urma cu mai mult timp, dar nimeni nu a recunoscut oficial existenta lui. Pregatirea militarilor din aceasta unitate s-a facut cu instructori de la Pentagon si din armatele Israelului, Turciei si Marii Britanii. Aceasta unitate de comando actioneaza numai in cazuri extreme si la ordinul special al sefului statului, fiind pregatita sa intervina atat pe teritoriul Romaniei cat si in afara granitelor .(D.S.S.)