Cu "Simfonia a IX-a" de Mahler si cu Christian Badea la pupitrul dirijoral, Orchestra Nationala Radio (ONR) va deschide stagiunea 2006-2007, in seara de 6 octombrie, cu un concert extraordinar. Badea a venit sa dirijeze in Romania dupa 32 de ani de a
Cu "Simfonia a IX-a" de Mahler si cu Christian Badea la pupitrul dirijoral, Orchestra Nationala Radio (ONR) va deschide stagiunea 2006-2007, in seara de 6 octombrie, cu un concert extraordinar. Badea a venit sa dirijeze in Romania dupa 32 de ani de absenta la invitatiile repetate ale directorului Formatiilor Muzicale Radio, Nicolae Costin. Prezent la Bucuresti cu doua saptamani inaintea concertului, pentru a repeta cu orchestra, intr-un interviu difuzat de Radio Romania Cultural, Christian Badea declara: "Eu cred ca cei care se ocupa de viitorul tarii (bineinteles este o tranzitie grea si o situatie dificila, ca si in alte tari, nu numai in Romania) ar fi foarte bine daca si-ar da seama, cel putin asta este parerea mea, ca forta tarii a fost si va fi traditia culturala. Traditia culturala si talentul. Am fost peste tot in lume si sunt foarte putine natiunile unde se simte si se canta ca aici, nu numai la nivelul de performanta, dar si la nivelul publicului. Romanii acum sunt putin cam prea modesti. Am vorbit si cu Orchestra Nationala, le-am spus - <<Va dati seama ce bine cantati?>> Mi-au raspuns - <<Nu prea suntem siguri!>> Iar eu le-am spus - <<Cantati foarte bine!>>. Ma intalnesc cu muzicieni romani, am lucrat cu foarte multi muzicieni romani si cu regizori romani in intreaga lume. Lista este foarte lunga... Insa nu mai stiam care este nivelul aici si cum se lucreaza. Pentru mine a fost un fel de aventura sa vin, zicandu-mi <<Hai sa vedem cum merge, sa incercam o data!>>. Am avut prima repetitie si a fost un moment foarte placut, mi-am dat seama ca traditia a ramas, ca sunetul este acolo, ca muzica se face, se simte si asta pentru mine este cel mai important".
Christian Badea a studiat vioara in Romania, de unde a plecat in 1970 la Bruxelles si, definitiv, in 1974, la New York, unde a studiat dirijatul la Juilliard School, pana in 1976. Ulterior, activitatea sa de dirijor a devenit importanta atat in Statele Unite, cat si in Europa. A evoluat de-a lungul carierei sale in cele mai importante sali de concerte si teatre de opera din Europa, America de Nord si Asia. Printre orchestrele pe care le-a dirijat in Europa se gasesc Royal Philharmonic si BBC Symphony din Londra, Amsterdam Philharmonic si Radio Philharmonic din Olanda, Beethovenhalle Orchestra din Bonn, Orchestre Philharmonique de la Radio din Paris, RAI Orchestra din Torino, iar in America Pittsburgh Symphony, National Symphony in Washington, D.C., Montreal Symphony, Atlanta Symphony, Detroit Symphony Orchestra, Baltimore Symphony si American Symphony la Carnegie Hall. Repertoriul sau porneste de la lucrari de Bach, Haydn, Mozart si Beethoven si ajunge la compozitorii secolului al XXI-lea. A dirijat ciclul complet al simfoniilor de Bruckner si Mahler si o buna parte din repertoriul clasic si romantic. Are un repertoriu de opera ce cuprinde peste 80 de piese, cu un accent particular pe Mozart, Strauss, Wagner, Verdi, Puccini, Mussorgsky, dar si piese ale compozitorilor secolului XX precum Prokofiev, Sostakovici, Stravinski, Berg sau Samuel Barber. Printre marii artisti cu care a colaborat Christian Badea se gasesc Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovich, YoYo Ma, Yefim Bronfman, Shlomo Mintz, Mitsuko Uchida, Gerhard Oppitz, cantaretii Placido Domingo, Renee Fleming, Luciano Pavarotti, Bryn Terfel, Mirella Freni, Samuel Ramey, Thomas Hampson, Neil Shicoff si regizorii Franco Zeffirelli si Andrei Serban. Angajamentele sale din viitorul apropiat includ concerte si productii de opera in Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Danemarca, Suedia, Italia, Portugalia si Spania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.