Teatru dunarean
"Venetiana" (text anonim din sec. XVI pus in scena de Teatrul "Sava Dobroplodnie"din Silistra, Bulgaria) a inaugurat ieri la Sala Mare a Teatrului Valah din Giurgiu Festivalul International al Teatrelor din Orase Dunarene. De la orele 20.00, in Sala Studio, s-a jucat "Miriam" de Dumitru Solomon, montat la teatrul gazda. La aceasta editie (2-6 octombrie) si-au anuntat participarea trupe din Dunaujvaros (Ungaria), Belgrad (Serbia), Vidin, Russe, Silistra (Bulgaria), Galati si Giurgiu. Reprezentatiile vor avea loc dupa urmatorul program: * 3 octombrie - orele 18.00, Sala Studio, "Jurnalul unui nebun" de N. Gogol (Teatrul "Vladimir Trandafilov" din Vidin, Bulgaria); orele 19.30, Sala Mare, "Nu umbla in pielea goala" de G. Feydeau (Teatrul Slavija din Belgrad, Serbia) * 4 octombrie - orele 19.00, Sala Mare, "A douasprezecea noapte" de W. Shakespeare (Teatrul Bartok din Dunaujvaros, Ungaria) * 5 octombrie - orele 17.00, Sala Mare, "Santaj" de Liudmila Razumovskaia (Teatrul Dramatic "Fani Tardini" din Galati); orele 20.30, Sala Mare, "Croitorul de dame" de G. Feydeau (Teatrul Valah din Giurgiu) * 6 octombrie - orele 18.30, Sala Mare, "Boryana" de Yordan Yovkov (Teatrul "Sava Ognianov" din Russe, Bulgaria). (L.D.)
Zilele filmului rus
Ieri si azi, Institutul Cultural Roman din Bucuresti (ICR) a fost si este gazda Zilelor filmului rus, incepand cu orele 19.00. Ieri au fost proiectate trei documentare contemporane: "Locul" (2001) de Svetlana Vasilenko si Arkadi Kogan; "Statia fericita" (2005) de Tatiana Donskaia; "Torjok si locuitorii sai" (2005) de Maria Saprikina, "In cautarea lui Cehov" de Alexei Sasin si astazi urmeaza "Drumul unui ofiter rus" de Anton Utkin. Filmele sunt prezentate de criticul Valerian Sava. Evenimentul, organizat de ICR in parteneriat cu Fundatia Dostoievski si TVR 1, se bucura de participarea cineastelor Tatiana Donskaia si Maria Saprikina. (L.I.)
Aniversare "Nine O'Clock"
"Nine O'Clock", primul cotidian de limba engleza din intreaga istorie a Romaniei, implineste 15 ani de la aparitia primului numar. Cu ocazia acestei aniversari va avea loc un eveniment special, pe data de 9 octombrie, la care sunt invitati toti cei care i-au fost aproape in aceasta perioada. (D.C.)