Seful Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, a declarat, ieri, ca va solicita Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sa reanalizeze dosarul sau de ofiter de securitate. "Stiu ca au existat semne de intrebare asupra modului in care s-au eliberat vechile certificate si atunci cred ca este corect sa cer o noua evaluare la CNSAS", a spus Ionescu. El si-a exprimat convingerea ca nu exista sanse sa apara informatii noi legate de activitatea sa de dinainte de 1989, care sa infirme decizia CNSAS din iunie 2005, potrivit careia nu a fost agent sau colaborator al Securitatii ca politie politica. "Dosarul meu este de ofiter, nu exista informatii despre mine imprastiate in alte dosare", a sustinut, citat de Rompres, demnitarul democrat. El a reafirmat ca a fost ofiter de informatii externe si a precizat ca avea ca atributii "spionajul politico-economic", "pe zona de Vest", suravegherea cetatenilor romani neintrand in aria sa de activitate. "N-am facut parte din organele de securitate care se ocupau de cetatenii romani. Nu cred ca trebuia sa vorbesc sase limbi straine ca sa ma ocup de romani. N-am facut rau nimanui, n-am actionat impotriva vreunei persoane si ceea ce am facut a fost sa promovez exporturile Romaniei si am obtinut informatii politice care erau necesare tarii", a spus Silvian Ionescu.
"Nu sunt groparul Bancorex"
Pe de alta parte, Silvian Ionescu, a precizat, referindu-se la devalizarea bancii Bancorex, ca nu are nicio legatura cu acest caz. "Stirile care au aparut pe piata conform carora eu as fi groparul Bancorexului sunt complet false", a spus Ionescu, ca raspuns la acuzatiile care i s-au adus cu privire la actiunile firmei Monica Import Export SRL in relatia cu Bancorex. Seful Garzii de Mediu sustine ca afirmatiile sale se bazeaza pe o expertiza judiciar-contabila autorizata, care infirma implicarea sa in fraudarea Bancorex.
Firma Monica SRL, care facea export de fructe si import de piese auto, a beneficiat, prin intermediul administratorului sau Silvian Ionescu, de o linie de credit de la Bancorex, in 1995, de 250.000 dolari, care a crescut in 1996 la 500.000 dolari, pentru ca in 1997 sa ajunga la suma de un milion dolari. Bancorex a dat in judecata Monica SRL pentru nerambursarea liniei de credit si s-a declansat procedura de lichidare judiciara. (D.E.I.)