Romania este prezentata de cotidianul britanic The Sun, alaturi de Bulgaria si Croatia, ca o potentiala destinatie a turismului sexual. Pe baza experientei unor jurnalisti care au calatorit in Capitala Romaniei, Cotidianul The Sun prezinta, in editia
Romania este prezentata de cotidianul britanic The Sun, alaturi de Bulgaria si Croatia, ca o potentiala destinatie a turismului sexual. Pe baza experientei unor jurnalisti care au calatorit in Capitala Romaniei, Cotidianul The Sun prezinta, in editia electronica de ieri, un articol privind amploarea comertului sexual cu copii in Bucuresti. Autorii articolului afirma ca in Bucuresti este un adevarat "boom" al comertului sexual cu copii, tara in care relatiile sexuale, consimtite, cu un minor sunt permise de la varsta de 15 ani.
Potrivit cotidianului britanic, jurnalistii au primit oferte "tentante" in Bucuresti. "Dandu-ne drept perversi britanici ne-a fost oferit sex cu copii in varsta de 10 ani", afirma autorii articolului. Astfel, in apropierea principalei gari din Bucuresti, jurnalistii de la The Sun au negociat cu un proxenet, care le-a oferit, la alegere, trei baieti cu varste cuprinse intre zece si 11 ani, pentru suma de 150 de euro. Doi dintre baieti - Vasile, fumator, in varsta de zece ani, si Danut, aurolac, de 11 ani - au fost fotografiati, iar poza acestora apare in articolul publicat de cotidianul britanic. O alta tanara in varsta de 14 ani, identificata cu numele Ella, le-a fost "oferita" jurnalistilor de o prostituata mai in varsta care le-a spus ca "engelzilor le plac astea mai tinere". Ella este si a prezentata intr-o fotografie in cotidianul britanic. Potrivit The Sun, un numar tot mai mare de pedofili profita de lacunele legislative din sistemul britanic calatorind cu linii aeriene low-cost in tari est-europene ca Romania, Bulgaria si Cehia. Potrivit legislatiei britanice, persoanele care au comis infractiuni la viata sexuala trebuie sa aduca la cunostinta autoritatilor orice calatorie mai lunga de trei zile. Organizatiile britanice de aparare a drepturilor copiilor au cerut la sfarsitul saptamanii ca persoanele care au comis infractiunea de pedofilie sa fie obligate sa-si declare toate calatorile in strainatate, indiferent de durata acestora. Un purtator de cuvant al Ministerului de Interne din Marea Britanie a declarat ca in prezent este analizata legea privind infractiunile sexuale.
Britanicii pedofili ar trebui atent monitorizati
La sfarsitul lunii august, organizatia caritabila ECPAT, din Marea Britanie, a lansat un raport potrivit caruia legislatia vizand protectia oferita copiilor in fata eventualilor agresori sexuali britanici care calatoresc in strainatate prezinta mai multe lacune. Potrivit documentului, zeci de cetateni britanici au fost arestati si condamnati in strainatate, in ultimii cinci ani, pentru abuzuri sexuale comise asupra minorilor. Unele dintre persoanele incriminate au infiintat orfelinate sau scoli in scopul abuzarii beneficiarilor acestora, sustine raportul ECPAT, solicitand adoptarea unor masuri mult mai dure in Marea Britanie in vederea evitarii unor astfel de situatii. "Este necesara adoptarea unui Plan National de Actiuni si a unor noi strategii in vederea depistarii si impiedicarii agresorilor sexuali sa calatoreasca in strainatate si sa se sustraga justitiei. Avem nevoie de o mai buna coordonare intre state si o cooperare mai mai buna la nivelul guvernelor, Politiei si organizatiei de promovare a drepturilor copilului", a declarat in acest sens directorul ECPAT, Christine Beddoe, precizand ca "sute de copii saraci din Asia, Africa si America de Sud au fost abuzati sexual de cetateni britanici". Raportul organizatiei britanice atrage, totodata, atentia asupra cazului unui cetatean britanic, rezident in Thailanda, care se pare ca ar fi abuzat sexual de aproximativ 300 de copii.
480 de copii ai strazii, oficial
Este stiut deja, ca in zona in Garii de Nord functioneaza adevarate retele de proxeneti. Chiar si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copiilor a recunoscut ca zona Garii de Nord si a strazii Matasari sunt renumite pentru bordeluri. "Este o realitate insa, nu este un fenomen de masa. La Consiliul Europei e in stadiu de finalizare elaborarea unei legi privind abuzul sexual asupra minorului. Este, pana la urma, o problema interstatala", a afirmat ieri, Panait. El a subliniat ca, de-a lungul anilor, au mai fost sesizate cazuri de pedofilie insa si-a exprimat speranta ca Romania sa nu fie considerata ca o destinatie preferata a pedofililor. "Anul acesta Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Drepturilor Copilului au infiintat servicii specializate pentru copiii strazii. Identificarea acestor cazuri nu este usora si de cele mai multe ori colaboram cu politia. Am fost in canalele Garii de Nord unde am vazut adevarate "gasti" organizate si conduse de persoane care nu mai sunt minore. Acestia isi procura hrana din furtisaguri, oferirea de servicii sexuale si foarte putini, din munca pe langa buticurile de la Gara", a relatat Panait. El a explicat ca pentru a reintegra acesti copii in viata sociala normala este nevoie de eforturi mai mari deoarece ar trebui sa existe mai multi specialisti care sa lucreze cu copiii strazii folosind o abordare "de la om la om". "Avem specialisti, dar nu la nevoile pe care le impune acest aspect. Au fost actiuni, cu care nu sunt de acord, de strangere a copiilor de pe strazi, adevarate razii, bagati in dube si trimisi acasa sau intr-un centru de primire a copiilor strazii. Dupa ce au fost lasati acolo si, in lipsa personalului specializat, acesti copii s-au intors imediat in strada. De aceea trebuie mai multi asistenti sa lucreze cu copiii strazii. Abia am convins Directiile de Asistenta Sociala sa aiba 10 asistenti disponibili numai pentru astfel de cazuri", a explicat Seful ANPDC. De asemenea, el a precizat ca exista un telefon verde la care se pot reclama incalcarile drepturilor copilului iar, in curand, va fi si un telefon special pentru copii strazii si o echipa care va fi pregatita non-stop sa intervina. Astfel, orice persoana care vede un caz de incalcare a drepturilor unui copil ar trebui sa sesizeze autoritatile. Potrivit datelor furnizate de ANPDC, se estimeaza ca in prezent in Capitala sunt 480 de copiii ai strazii, fata de 800 cat erau la inceputul anului 2000.
Politia analizeaza fenomenul
Maximilian Nicolae, director adjunct al Institutului de Prevenire si cercetare a Criminalitatii a afirmat ca exista in derulare un program de prevenire a delincventei si de prevenire a abuzurilor sexuale asupra minorilor. "Programul va avea in vedere o analiza asupra fenomenului, asupra evolutiei si se vor demara actiuni de identificarea a zonelor unde se comit astfel de fapte. Vom merge in scoli si vom avea discutii cu elevii, cu profesorii si parintii", a afirmat ieri, Nicolae.
"Este dramatic ca dupa 16 ani sa se implementeze primul proiect de prevenire a delicventelor juvenile. Traficul sexual al copiilor este o problema sociala a Romaniei, tara ce tinde sa devina o destinatie a turismului sexual. Costul unui copil este cel mic, doar Thailanda "ne intrece" aplicand un pret de "dumping". Copiii care ajung victime ale proxenetilor, provin de cele mai multe ori din familii dezorganizate. Pentru stoparea acestui fenomen trebuie un plan de politici elaborate de Guvern", a precizat sociologul Marius Pieleanu, in cadrul unei emisiuni televizate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.