Seful diplomatiei americane, Condoleezza Rice, a inceput, ieri, un nou turneu in Orientul Mijlociu, avand drept prima etapa Arabia Saudita, unde s-a intalnit cu regele saudit. Itinerariul diplomatului american mai include Egiptul, Israelul si Teritor
Seful diplomatiei americane, Condoleezza Rice, a inceput, ieri, un nou turneu in Orientul Mijlociu, avand drept prima etapa Arabia Saudita, unde s-a intalnit cu regele saudit. Itinerariul diplomatului american mai include Egiptul, Israelul si Teritoriile Palestiniene. In opinia analistilor, Rice intentioneaza sa puna la punct o coalitie a unor state arabe moderate, care sa intervina activ in politica zonei, in ideea ca o anume presiune asupra premierului Hamas, Ismail Hanyieh, si a sefului politic al Hamas, Mashal, ar putea sa indeparteze aceasta formatiune radicala de la guvernarea palestiniana.
Vizita Conoleezzei Rice in Orientul Mijlociu are loc intr-un moment de noua escaladare a violentelor interpalestiniene. Luptele dintre oamenii inarmati Hamas si garzile inarmate Fatah, soldate zilele acestea, in Gaza cu opt morti si peste 100 de raniti, sunt preludiul unui razboi civil de proportii? Iata intrebarea care preocupa acum pe liderii palestinieni, dar si Israelul si cancelariile oocidentale. Atat premierul Hamas, Ismail Hanyieh, cat si presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, au lansat apeluri catre fortele si simpatinzantii lor sa inceteze luptele, pentru a permite politicienilor palestinieni sa ajunga la un consens de guvernare. Elemente extremiste palestiniene au reluat si atacurile cu rachete "Qassam" asupra asezarilor din sudul Israelului, al carui Guvern a adresat o plangere catre Consiliul de Securitate ONU, avertizand ca, "daca nu vor fi luate imediat masuri, Israel se va vedea silit sa se apere". (Tesu SOLOMOVICI, Ierusalim)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.