Alex Mihai Stoenescu a incredintat redactiei noastre fragmente dintr-o lucrare ce are ca subiect istoria zilelor agitate din timpul imediat plecarii lui Nicolae Ceausescu din Sediul CC. Este clar ca ideea de baza a grupului personalitatilor cunosc

Alex Mihai Stoenescu a incredintat redactiei noastre fragmente dintr-o lucrare ce are ca subiect istoria zilelor agitate din timpul imediat plecarii lui Nicolae Ceausescu din Sediul CC.

Este clar ca ideea de baza a grupului personalitatilor cunoscute, a intelectualilor invitati la CFSN era caracterul provizoriu al existentei CFSN, al Biroului Executiv si al prezentei lui Ion Iliescu la conducerea acestuia. Ar putea fi o prima motivatie pentru acceptarea acelei situatii, la care trebuie adaugata realitatea - exprimata sincer de Ana Blandiana - ca nici nu se pricepeau la gestionarea statului, a gravelor sale probleme economice si sociale. Se aditionau la cele doua argumente de fond situatia confuza din tara si, mai ales, din Bucuresti, incapacitatea de a dialoga cu Armata si faptul deloc neglijabil ca, in fata lor, la aceeasi masa, se gaseau cei care il lichidasera fizic pe Nicolae Ceausescu, ceva greu de imaginat inainte, chiar daca unii dintre intelectuali il mai sopteau pe la colturi. Hainele de pe Gelu Voican Voiculescu si Victor Stanculescu inca mai fumegau de praf de pusca.
Miscare limitata pentru disidenti
Este semnificativ pentru raportul real de forte ceea ce s-a intamplat cu doi dintre opozanti, Laszlo Tökes si Doina Cornea - cazul lor este cel cunoscut pana acum - , care au fost incadrati de cate o echipa militara acolo unde se aflau - la Mineiu si, respectiv, la Cluj - si care, sub acoperirea ordinului de a-i proteja, nu le-a permis sa se miste, sa circule. Numai in momentul in care echipele militare au primit ordin sa-i aduca la Bucuresti, ei s-au putut deplasa, si numai acolo unde au fost chemati.

IMAGINE. Noua conducere s-a legitimat prin mesajele transmise de televiziune


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.