Ultimele trei filiale ale Electrica ramase in portofoliul companiei vor fi privatizate prin vanzarea directa a unui pachet de actiuni reprezentand 34% - 35% din capital si o majorare de capital prin care investitorul va detine 51% din titlurile fiecarei firme, potrivit ministrului Economiei, Codrut Seres, citat de Mediafax. Majorarea de capital va avea loc concomitent cu vanzarea pachetului de actiuni, a precizat Seres. El a aratat ca cele trei companii vor fi privatizate separat, renuntandu-se la varianta vanzarii "la pachet". Potrivit ministrului de resort, citat de NewsIn, strategia de privatizare pentru ultimele trei Electrica este la avizare la Ministerul Finantelor Publice, urmand ca pana la sfarsitul anului companiile sa fie lansate la privatizare. "Daca la sfarsitul lunii octombrie strategia va fi aprobata, in noiembrie va fi publicat anuntul de privatizare, iar ofertele neangajante ar trebui sa apara undeva in decembrie. Mai departe, pe aceeasi logica, vom incepe sa primim oferte angajante la sfarsitul lunii februarie - inceputul lunii martie a anului viitor," spunea, recent, seful MEC. Procesele de privatizare a firmelor Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud vor fi derulate in paralel. La sfarsitul lunii august, ministrul Economiei declara ca, in cel mult 2-3 ani de la privatizare, pachete de actiuni de cate 5% din Electrica Transilvania Sud, Electrica Transilvania Nord si Electrica Muntenia Nord vor fi scoase pe bursa. Consultantul autoritatilor la trecerea in proprietate privata a ultimelor filiale Electrica este grupul financiar Rothschild.
Patru dintre filialele Electrica au trecut in proprietate privata in perioada 2004 - 2005, fiind preluate de Enel (care a achizitionat Electrica Banat si Electrica Dobrogea), compania ceha CEZ (Electrica Oltenia) si grupul german E.ON (Electrica Moldova).
Grupul italian Enel a fost declarat castigator, in luna iunie, pentru preluarea Electrica Muntenia Sud. Contractul Electrica Muntenia Sud va fi semnat pana la sfarsitul anului.
Valoarea tranzactiei pentru cumpararea de actiuni si majorarea de capital pana la o participatie de 67,5% depaseste 820 de milioane de euro. (G.M.)