"Independenta magistratilor nu inseamna si iresponsabilitatea acestora", a avertizat, ieri, judecatorul spaniol Miguel Carmona Ruano, presedintele Asociatiei "Magistrati europeni pentru democratie si libertati" (MEDEL, care numara peste 15.000 de mag
"Independenta magistratilor nu inseamna si iresponsabilitatea acestora", a avertizat, ieri, judecatorul spaniol Miguel Carmona Ruano, presedintele Asociatiei "Magistrati europeni pentru democratie si libertati" (MEDEL, care numara peste 15.000 de magistrati din 15 state UE). Delegatia MEDEL se intalneste in aceste zile cu judecatori si procurori romani pentru a schimba opinii pe tema (care a incendiat lumea magistraturii romane) "responsabilitatii si responsabilizarii judecatorului". Cu usile inchise (fara presa, la cererea judecatorilor romani invitati de MEDEL) s-au desfasurat ieri dimineata dezbateri aprinse cu subiectul "introducerii responsabilitatii civile a magistratilor". Reprezentantii MEDEL i-au atentionat pe romani ca "dupa aderarea la UE, responsabilitatea judecatorilor va creste, intrucat decizia lor nu va afecta doar teritoriul national, iar cazuistica romaneasca va ajunge sa fie parte din legislatia europeana". Eric Alt, judecator parizian si vicepresedinte MEDEL, a atentionat ca "pe langa un spatiu economic unificat, UE are nevoie si de un spatiu juridic unificat". Eric Alt i-a sfatuit pe magistratii romani sa denunte, oricand si mereu (la CSM, presei etc) piedicile descoperite in manifestarea independentei lor profesionale. Interesant a fost discursul procurorului italian Vito Monetti, vicepresedinte MEDEL, care a vorbit despre reputatia profesiei, ce implica si responsabilitate. Monetti a socat cand a amintit de riscul de a fi judecator sau procuror in tara sa, pomenind despre cei cinci magistrati asasinati pentru ca si-au facut datoria. In cursul discutiilor cu presa, au fost evocate si cazurile de magistrati romani decedati in conditii suspecte. Au fost amintite cazul tanarului procuror Cristian Panait, care "a fost sinucis" la propria locuinta (in 2002), dar si cazul procurorului (PG-PNA-DNA) Luminita Sega, decedata (in februarie 2006) prin otravire cu metale grele, cu doze zilnice administrate, probabil, chiar in timpul orelor de lucru la Parchetul General (2004-2005). (S.ALUPEI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.