Presedintele rus, Vladimir Putin, l-a avertizat luni pe omologul sau american, George W. Bush, in cadrul unei convorbiri telefonice, asupra "oricarei actiuni a unei tari terte", care ar putea incuraja Tbilisi in "politica sa distructiva", relateaza M
Presedintele rus, Vladimir Putin, l-a avertizat luni pe omologul sau american, George W. Bush, in cadrul unei convorbiri telefonice, asupra "oricarei actiuni a unei tari terte", care ar putea incuraja Tbilisi in "politica sa distructiva", relateaza Mediafax. Putin si omologul sau american au avut luni o convorbire telefonica pe tema situatiei din Georgia si Iran, a anuntat agentia rusa Interfax. Conversatia telefonica, in timpul careia cei doi presedinti "au discutat situatia din Iran si din Georgia", a fost initiata de Washington, a precizat purtatorul de cuvant al lui Putin, Alexei Gromov.
Moscova nu da semne de reconciliere in disputa cu autoritatile de la Tbilisi pe marginea retinerii, saptamana trecuta, a patru ofiteri rusi, sub acuzatia de spionaj. Desi cei patru au fost predati, ieri, in custodia Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), in vederea repatrierii in Rusia, Ministerul rus al Transporturilor a dispus suspendarea tuturor legaturilor aeriene, feroviare, terestre si maritime cu Georgia, potrivit Mediafax. Mai mult, agentiile internationale de presa au anuntat ca Ministerul Comunicatiilor de la Moscova ar fi sistat si transferurile prin posta intre Rusia si Georgia. Oficialii georgieni au calificat masurile impuse drept "inadecvate". "Regretam aceasta decizie a partii ruse si consideram ca ea are un caracter neadecvat", a spus ministrul georgian al Dezvoltarii Economice, Irakli Ciogovadze. Miscarea Nationala Unita, aflata la putere la Tbilisi, a declarat ca apreciaza pozitia adoptata de Rusia drept o "incercare de exercitare de presiuni asupra Georgiei". "Prin astfel de metode Rusia incearca sa oblige Georgia sa renunte la cursul ei spre consolidarea independentei, unificarea tarii si integrarea in NATO", a declarat un reprezentant al Miscarii, preluat de Rompres.
Saakasvali nu se teme de Kremlin
Presedintele georgian Mihail Saakasvili a criticat, ieri, reactia dura a omologului sau rus, potrivit caruia, prin arestarea ofiterilor, Georgia s-ar face vinovata de "terorism de stat, cu luare de ostatici". "Nu cred ca vorbeste serios", a declarat Saakasvili. "Este o reactie exagerata, cauzata de nervozitate, pe care au creat-o ei insisi", a adaugat seful statului georgian, respingand sugestiile potrivit carora actiunile sale ar fi fost comandate de Washington. "Au devenit ostaticii propriei lor propagande", a mai spus Saakasvili, precizand ca Georgia nu se teme de o eventuala recurgere la utilizarea fortei de catre Moscova si nici de eventuale sanctiuni economice. "Nu cred ca ei vor fi atat de irationali pentru a utiliza forta militara", a declarat presedintele georgian, citat de Rompres, adaugand ca, in urma embargoului impus de Moscova asupra vinurilor georgiene, "oamenii s-au adaptat la problemele economice si au inceput deja sa le faca fata". Intre timp, Rusia si-a rechemat ambasadorul la Tbilisi, a evacuat o mare parte din personalul sau diplomatic si militar din Georgia si a sistat eliberarea vizelor catre cetatenii georgieni, in semn de protest fata de arestarea celor patru ofiteri. In plus, bazele militare ruse din Georgia au fost plasate in stare de alerta, iar trupelor li s-a ordonat sa "impuste mortal" orice persoana care le-ar provoca. (A.M.L.)
Smirnov, oficial in cursa
Liderul republicii separatiste transnistrene, Igor Smirnov, a prezentat oficial documentele necesare inscrierii in cursa electorala inaintea alegerilor prezidentiale din Transnistria, programate la la 10 decembrie, informeaza Mediafax. Acordul scris al liderului separatist a fost transmis organelor electorale, odata cu scrisoarea patriarhului Alexei, Mitropolit al Moscovei si al intregii Rusii, prin care acesta ii ura succes. In cursa electorala s-au inscris si alti doi candidati, din partea opozitiei, deputatul Petr Tomaili si Andrei Safonov, redactor al publicatiei "Novaia gazeta". Principala controversa se refera la posibila intrare in cursa electorala a principalului oponent al lui Smirnov, presedintele Sovietului Suprem, Evghenii Sevciuc. Potrivit unor experti rusi, Sevciuc ar fi fost sanctionat si de Moscova pentru tentativele de preluare a puterii in zona, dar, acesta a sugerat ca ar putea candida la alegerile din decembrie. Scrutinul nu este recunoscut de comunitatea internationala si de Republica Moldova. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.