O recomandare calduroasa, venita din cartea psihologilor Fantomele trecutului ne bantuie pe toti. Constienti sau nu de acest lucru, fiecare dintre noi caram cu sine povara trecutului, a amintirilor placute sau neplacute. Chiar si psihologii spun

O recomandare calduroasa, venita din cartea psihologilor

Fantomele trecutului ne bantuie pe toti. Constienti sau nu de acest lucru, fiecare dintre noi caram cu sine povara trecutului, a amintirilor placute sau neplacute. Chiar si psihologii spun ca (scuzati cacofonia!) cele mai multe temeri ale noastre din prezent se datoreaza unor traume sau temeri (de la caz la caz) ale noastre din trecut, mai mult sau mai putin constientizate. Adica, azi, proiectam ceea ce am interiorizat odinioara. Mai pe romaneste, uite asa ajungi sa iti fie teama de ceva, fara sa-ti poti explica de ce simti acest lucru.

Da€™ALE FEMEILOR. Chiar si in plan sentimental se intampla astfel de fenomene. De regula, noi femeile, avem tendinta sa traim in trecut. ""Vai ce bine si ce frumos a fost cand Gicuta mi-a luat nu stiu ce cadou, in comparatie cu Vasile, care nu este deloc romantic. Mai bine nu ma desparteam de Gicuta!"". De cate ori nu ne-am spus in sinea noastra ""Daca nu faceam asta sau ailalta cand am avut ocazia, acum eram departe!"". Dar aici nu ne aflam intr-un film SF (bun sau slab) sa putem da timpul inapoi! Viata reala este una, filmul este alta!

PRACTIC. ""In realitate, doar prezentul exista. Trecutul nu exista. Ieri a fost un prezent care acum a trecut. (...) Nici viitorul nu exista. Cand va veni vremea, va fi prezent"". Un bun principiu dupa care sa ne ghidam in viata, exprimat de Andr... Moreau in cea mai recenta aparitie la Editura Trei: ""Ca sa traiesti mai bine in prezent, impaca-te cu trecutul"". ""Daa€™ cum Dumnezeu sa traiesti in prezent cand povara trecutului este atat de grea?"", pot intreba unii dintre dumneavoastra. Ei bine, Andr... Moreau, in cartea sa, ofera nu una, ci mai multe solutii care sa va ajute. si nu doar teorii, ci chiar exercitii practice pe care le puteti face acasa fie singuri-singurei, fie alaturi de altcineva. Totul depinde de vointa! Terapia pe care o recomanda Moreau va indeamna sa va eliberati de tentatia de a proiecta asupra prezentului obligatii, interdictii, opinii care vin din trecut si prin care prezentul nu poate fi judecat si apreciat in mod adecvat. Si (cine stie?) citind cazurile reale prezentate de autor, poate va identificati cu unul dintre ele, iar astfel, veti gasi raspunsuri la framantarile si problemele personale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.