Traian Basescu a reusit sa aduca cel mai puternic partid de opozitie in pragul scindarii. Acceptarea automata, de catre Mircea Geoana, a nominalizarii prezidentiale la sefia SRI a ridicat un val de nemultumiri si proteste din partea teritoriului.
Traian Basescu a reusit sa aduca cel mai puternic partid de opozitie in pragul scindarii. Acceptarea automata, de catre Mircea Geoana, a nominalizarii prezidentiale la sefia SRI a ridicat un val de nemultumiri si proteste din partea teritoriului. Organizatiile PSD ii reproseaza liderului de la Bucuresti ca a acceptat varianta lui Basescu fara nici un fel de consultare cu grupurile parlamentare. Pe de alta parte, pesedistii sunt revoltati ca Mircea Geoana si grupul de la Cluj sunt dispusi sa sara in barca Puterii, in conditiile in care aceasta putere le face dosare pe banda rulanta. Filialelor li se adauga un numar considerabil de parlamentari ai partidului, care cer explicatii conducerii cu privire la o posibila colaborare PSD-PD. In plus, exista voci care-l suspecteaza pe Mircea Geoana si grupul de la Cluj ca au fost in contact permanent si secret cu Cotrocenii. Un punctaj realizat de nemultumitii PSD indica faptul ca, desi teoretic pe pozitii antagonice, Basescu si Geoana au sustinut teme comune timp de doi ani. In septembrie 2005, proaspat intors de la New York, Basescu a spus ca vrea ca Romania sa aiba un Parlament unicameral. "Intamplator" Geoana a reluat subiectul militand pentru desfiintarea sistemului bicameral. Initiativa sa a fost taxata in interiorul partidului, Antonie Iorgovan calificand-o ca imbecilitate. O alta teza comuna a fost cea a anticipatelor. In clipa in care Basescu a vorbit prima oara despre aceasta posibilitate, Geoana a marsat imediat la ea, majoritatea parlamentara ce teoretic se prefigura la acea vreme fiind PD-PSD.
Puterea grupului de la Cluj
O alta temere a pesedistilor consta in puterea grupului de la Cluj. In momentul promovarii lui George Maior in fruntea SRI, puterea acestei tabere va creste considerabil, tinand cont ca senatorul PSD este unul dintre reprezentantii aripii ardelene. Mai mult, surse din PSD au vorbit despre dorinta grupului de la Cluj de a "separa trecutul de prezent", adica dinozaurii partidului sa faca un pas inapoi. Cei mai vizati de acest proiect sunt Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc si Miron Mitrea. Aceleasi surse ne-au precizat ca Victor Ponta se pregateste de pe margine sa ocupe postul lui Mitrea, cel de secretar general al PSD.
Revolta senatorilor PSD
Desi revoltati, parlamentarii partidului vor vota la unison nominalizarea lui Maior la SRI. Cel putin asa l-au asigurat senatorii si deputatii pe Mircea Geoana. De altfel, presedintele PSD se va asigura astazi, in sedinta conducerii partidului, ca nu vor fi probleme la votul din Parlament, urmand sa le ceara liderilor PSD sa puna umarul la inscaunarea lui Maior. De altfel, presedintele PSD a anuntat ieri ca va bate la usa tuturor sefilor de partide pentru a le cere votul. "Ma voi intalni astazi si maine (luni si marti - n.r.) cu presedintii partidelor parlamentare, inclusiv cu premierul Tariceanu, pentru a-i convinge sa accepte acest principiu. Vreau sa stiu care este motivatia reala pentru care liberalii nu sunt de acord cu propunerea noastra", a declarat Geoana. Imediat dupa anunt, Geoana a inregistrat si primul esec. Liderul PRM, C.V. Tudor, i-a spus verde-n fata ca nu-l va accepta pe Maior in fruntea SRI. In plus, Mircea Geoana a fost nevoit ieri sa tina piept revoltei senatorilor PSD. In sedinta de grup, Sorin Oprescu si Serban Nicolae au dat glas nemultumirilor din teritoriu, chestionandu-l pe Geoana cu privire la o posibila alianta PSD-PD. "Exista ingrijorare in teritoriu. Oamenii se plang ca nu au trecut in barca Puterii si au primit dosare, iar acum centrul bate palma cu Puterea", ne-au povestit surse din PSD acuzele aduse lui Geoana. Alaturi de alti colegi, ei au reprosat si grupului de la Cluj ca nu au fost niciodata vehementi in a-l critica pe Basescu si PD. Alti senatori in schimb, nu s-au declarat deranjati de o apropiere de PD, sustinand ca sunt foarte multi primari fericiti ca ar ajunge la Putere si asa ar primi mai multi bani la primarie. Desi mai rezervat, Ion Iliescu a vorbit de un risc de imagine pe care PSD si-l asuma, constient fiind insa ca partidul nu putea refuza o nominalizare venita la propunerea lor. In replica, Geoana a tinut sa respinga orice ipoteza cu privire la o colaborare PSD-PD, iar Vasile Dancu a asigurat ca PSD va ramane tot in Opozitie. In plus, George Maior si-a asigurat colegii ca nu e tocmai fericit de aceasta nominalizare, mai ales ca trecutul lui "este intors pe toate partile".
Varianta scindarii
Ipoteza scindarii PSD a fost sustinuta de consilierul primului ministru Marius Oprea, care a apreciat ieri ca nominalizarea lui Maior la SRI este echivalentul iesirii PSD din opozitie si a apreciat ca nu toti membrii PSD doresc acest lucru. "Ceea ce s-a realizat prin nominalizarea lui Maior la SRI echivaleaza cu o scindare a PSD. Practic, asta se va vedea si la vot. Talibanii din PSD nu vor vota numirea lui Maior la SRI. Numirea lui Maior la SRI inseamna iesirea PSD-ului din opozitie", a declarat Oprea, citat de Mediafax.
Saftoiu, audiat de Maior
De altfel, Claudiu Saftoiu si George Cristian Maior sunt audiati, astazi dimineata, de comisiile parlamentare de specialitate, iar maine nominalizarile vor fi supuse votului plenului reunit al celor doua Camere ale Parlamentului. Interesant este faptul ca Maior este reprezentantul PSD in Comisia parlamentara de control a activitatii SIE, fapt ce va presupune ca Maior ar trebui sa-l audieze pe Claudiu Saftoiu. Pe de alta parte, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu a acuzat implicarea lui Maior in contractul legat de achizitionarea fregatelor. Intrebat ce este mai grav sa pui un PSD-ist intr-o functie cand esti la putere sau sa sponsorizezi PSD cand esti in opozitie, ca ambele fapte sunt grave, Olteanu a raspuns: "Ambele fapte sunt grave. Daca va referiti la Dinu Patriciu, el nu are functie in PNL. Insa din partea domnului Basescu este inacceptabila colaborarea cu PSD. Domnul Basescu a participat si a castigat alegerile cu un mesaj anti-PSD", a precizat Olteanu.
Calculele liberalilor
Conducerea PNL ia in calcul conditionarea acceptarii lui Claudiu Saftoiu la SIE in schimbul unei atitudini maleabile a Cotrocenilor si a democratilor vizavi de pachetul legilor securitatii nationale, in versiunea sustinuta de liberali. Surse din conducerea PNL ne-au precizat ca Tariceanu si echipa sunt convinsi ca presedintele Basescu l-a propus pe pesedistul George Maior la sefia SRI si pentru a dinamita varianta PNL a acestor legi. De altfel, in spatele usilor inchise, la Biroul Permanent de la Cluj, liderii PNL si-au exprimat convingerea ca Basescu sconteaza tocmai pe sprijinul PSD in ceea ce priveste impunerea perspectivei Cotrocenilor asupra pachetului legislativ. Totodata, potrivit surselor citate, liberalii au pregatit o "sarja" ofensiva pentru audierile din Parlament care ii au ca protagonisti pe George Maior si pe Claudiu Saftoiu. (M.T.,R.A., R.G.)
Hasotti acuza "haosul decizional"
Senatorul PNL Puiu Hasotti a apreciat, ieri, ca prin nominalizarea unui reprezentant al PSD pentru sefia SRI s-a creat un "haos decizional" si ca nu este normal sa existe o majoritate parlamentara si o alta prezidentiala, informeaza Mediafax. Puiu Hasotti, liderul senatorilor Aliantei D.A., a afirmat, intr-o declaratie politica prezentata de la tribuna Senatului, ca, dupa ce presedintele Traian Basescu a propus un reprezentant al PSD la conducerea SRI, "prin ceea ce se intampla de cateva zile incoace, se creeaza un haos decizional pentru intreaga clasa politica". "Ce credeam ca este normal - ca un partid care se afla in opozitie sa nu fie in acelasi timp si la carma unor institutii fundamentale - se dovedeste, cel putin dupa unii, a fi contrariul", a adaugat liderul liberal. El a mentionat ca nu il intereseaza daca PSD vrea sa fie partener al unei coalitii prezidentiale, ci daca tine compromisul politic loc de orice doctrina, mentalitate sau promisiune electorala. "Nu este normal sa avem o majoritate parlamentara si o alta majoritate prezidentiala", a aratat Hasotti. El a mai spus ca nu poate nega nici dreptul presedintelui de a se consulta doar cu PSD pentru a-l propune pe seful SRI, nici "dreptul PSD de a se lasa asezat la reverul prezidential" si nici "dreptul social-democratilor de a primi un mar otravit". "E foarte periculos sa confundam normalitatea cu anormalitatea. Ar fi periculos chiar pentru principiile fundamentale ale democratiei", a conchis senatorul PNL.
Replica a venit imediat din partea senatorului PSD Adrian Paunescu. Acesta i-a spus liderului liberal ca anormalitatea a inceput din momentul in care s-au format un Guvern si o majoritate parlamentara diferite de cele rezultate la votul din alegeri. Potrivit lui Paunescu, presedintele Basescu este "continuator al propriei sale politici". Parlamentarul PSD l-a caracterizat concis pe seful statului, drept un om "surprinzator si dinamic". (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.