Telefoanele mobile ar putea imbunatati considerabil viata diabeticilor, indicandu-le doza de insulina pe care trebuie sa si-o injecteze. Centrul de cercetare in diabetologie de la Institutul Corbeil-Essonnes din Franta experimenteaza in prezent

Telefoanele mobile ar putea imbunatati considerabil viata diabeticilor, indicandu-le doza de insulina pe care trebuie sa si-o injecteze.

Centrul de cercetare in diabetologie de la Institutul Corbeil-Essonnes din Franta experimenteaza in prezent doua sisteme IT destinate bolnavilor de diabet. Primul, botezat ""T+"", este testat de zece pacienti cu varsta de 55 de ani. ""T+"" se adreseaza ""pacientilor care sufera de diabet de tip 2 (90% din cazuri) si care trebuie sa treaca de la tratamentul cu pastile la injectii cu insulina"", a explicat dr. Guillaume Charpentier, coordonatorul sectiei de diabet de la Spitalul Corbeil-Essonnes.

TESTE. Pacientii utilizeaza deja acest sistem de mai multe luni. Pentru a verifica nivelul glicemiei, pacientul foloseste un glucometru clasic, conectat la un aparat special, care transmite datele unui telefon mobil. Acesta ii indica imediat bolnavului doza de insulina pe care trebuie sa si-o administreze. In plus, telefonul stocheaza informatiile despre evolutia glicemiei si le transmite unui site care poate fi accesat doar de medic, el reusind astfel sa supravegheze cu atentie starea pacientului. Sistemul ""T+"" va fi testat in curand de 100 de pacienti din 15 centre de diabet din Franta. El va fi disponibil pe piata in cateva luni la toti operatorii de telefonie mobila. ""T+"" ar putea fi utilizat in Franta de 500.000 de pacienti cu diabet de tip 2.
Al doilea sistem este destinat celor cu diabet de tip 1 (10% dintre diabetici), care au nevoie de un tratament mult mai strict. Testat pe pacienti intre 16 si 62 de ani, sistemul le-a permis sa-si adapteze dozele de insulina in functie de alimentatie si activitatea fizica. Sistemul mai permite constituirea unei baze de date despre evolutia bolii pacientului. In Franta, 200.000 de pacienti cu diabet de tip1 vor putea beneficia de acest sistem la sfarsitul anului 2007.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.