Inceputul anului universitar i-a "prins" pe mai toti liderii politici ai momentului, care au gasit un moment bun pentru o nou dezbatere: banii alocati Educatiei. Basescu atrage atentia ca ministerul de resort vrea sa-i faca pe toti fericiti si are
Inceputul anului universitar i-a "prins" pe mai toti liderii politici ai momentului, care au gasit un moment bun pentru o nou dezbatere: banii alocati Educatiei. Basescu atrage atentia ca ministerul de resort vrea sa-i faca pe toti fericiti si are grija ca toata lumea sa aiba bani, indiferent de performante sau proiecte, indiferent daca produc maculatura. Si tot Basescu striga sa auda tot prostul ca invatamantul romanesc este atat de mediocru incat o facultate autohtona nu ar obtine nici jumatate din punctajul ultimei clasate in topul 500 al universitatilor din lume. Opozitia spune, prin vocea lui Mircea Goeana, ca Educatia inca primeste foarte putin. Liderul PD, Emil Boc anunta ca, pana in 2008, Guvernul va aloca 6% din PIB pentru Educatie. Adica va respecta, in sfarsit, legea din 2005 a invatamantului, potrivit careia alocatiile bugetare pentru finantarea invatamantului vor fi de minim 6% din PIB in anul 2007. Pe de alta parte, oficiali din Ministerul Finantelor asigura ca, incepand de anul viitor, Educatia va avea aproape 6% din PIB-ul estimat la 380 de miliarde de lei. Chiar ministrul Finantelor arata, recent, ca, in acest moment, bani sunt, insa avem o problema: nu prea stim sa-i cheltuim. Deocamdata, asta se vede si din excedentul de peste 5 miliarde de lei care sta in Trezorerie. Anul viitor, Educatia este, de altfel, printre principalele beneficiare de fonduri, avand de cheltuit peste 11 miliarde de lei, respectiv mai mult cu peste 40% comparativ cu anul in curs. Ministrul Vladescu avertizeaza, insa, ca banii nu vor fi dati decat pentru proiecte. In tot acest timp, un lucru este sigur: la fiecare inceput de an universitar studentii se bat si se calca in picioare pentru un loc in caminele insalubre, iar profesorii predau la 3, 4 sau chiar 12 universitati!
Noul an universitar a inceput, ieri, sub presiunea profesorilor care ameninta cu reluarea protestelor referitoare la legea salarizarii, dar si pe fondul nemultumirii studentilor fata de lipsa locurilor de cazare in camine. Dascalii din mediul universitar cer o noua runda de negocieri cu reprezentantii Guvernului, declarand ca vor astepta pana la data de 6 octombrie un raspuns legat de elaborarea legii salarizarii personalului din invatamant. Liderul Federatiei "Alma Mater", Razvan Bobulescu, precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca anul universitar 2006-2007 a inceput sub tensiunea nerespectarii acordului din noiembrie dintre sindicalisti si reprezentantii Guvernului. Sindicalistii vor un act normativ elaborat pe noi principii, care sa asigure o remuneratie echitabila si in concordanta cu legi similare din Comunitatea Europena.
Inceput de an scolar in strada
In noiembrie anul trecut, profesorii din invatamantul universitar si cei din preuniversitar au semnat cu Guvernul, la finalul a trei saptamani de greva, un acord care, spun ei, nu a fost respectat de catre Executiv. Federatiile sindicale din Educatie au decis, pe 28 noiembrie 2005, in sedinta comuna, suspendarea grevei generale pe care cadrele didactice au declansat-o in 7 noiembrie, fiind de acord sa semneze acordul cu Guvernul in schimbul cresterii salariilor cu aproape 12%. Potrivit propunerii Executivului, salariile personalului didactic sau nedidactic urma sa fie majorate cu aproape 12%: cu 5,5% la 1 ianuarie 2006 fata de nivelul din decembrie 2005 si cu 6% de la 1 septembrie 2006, fata de august 2006. Profesorii se asteptau, in urma acestor majorari, in medie, la 1,25 milioane de lei vechi in plus la salariu. Din punctul de vedere al Guvernului, cresterea reprezenta in termeni reali - suplimentar fata de nivelul estimat al inflatiei - o crestere nominala de 4,51%. In timp ce ministrul Educatiei spune ca Guvernul a respectat acordul, acordand cresteri de fonduri in lunile mai, august si septembrie anul acesta, sindicalistii considera aceste majorari drept indexarile pe care le-au primit toti bugetarii, pentru a compensa inflatia. "Noi am cerut Guvernului sa elaboreze o lege unica in sistemul bugetar, iar reprezentantii Executivului au spus ca nu este posibil sa faca acest lucru. In aceste conditii, am incercat sa discutam despre majorari salariale pentru toti bugetarii, astfel incat sa fie eliminate diferentele dintre diferitele categorii. Acest lucru inseamna dublarea salariilor intr-o perioada de doi ani, asa cum au promis si in campania electorala, nu o crestere reala de sub doi la suta, cum a propus Guvernul acum", a explicat, la randul sau, Gheorghe Izvoranu, liderul Federatiei "Spiru Haret".
Pe de alta parte, Federatia Educatiei Nationale (FEN) avertizeaza ca, peste cateva zile, proiectul de buget va fi finalizat, fara ca opiniile celor peste 300.000 de oameni din invatamantul preuniversitar sa fie ascultate de reprezentantii Guvernului. FEN cere echipei interministeriale sa revina la masa tratativelor si sa-si respecte partenerii sociali, reamintind ca peste 8000 de cadre didactice din toata tara si cativa elevi au inceput, pe 15 septembrie, noul an scolar in strada. "Organizatia noastra militeaza in continuare pentru un climat favorabil in scoli si universitati, insa ignoranta cu care am fost tratati de Executiv, in ultima perioada, ne face sa ne gandim inca o data daca Educatia chiar reprezinta o prioritate nationala sau nu. Am trimis Guvernului revendicarile noastre inca de acum doua saptamani, insa pana in acest moment nu am primit nici un raspuns", sustine Catalin Croitoru, liderul FEN. Federatia a solicitat guvernului o majorare pentru anul viitor de 18% si reportarea fondurilor necheltuite din cele 1,1 miliarde de euro promise invatamantului prin acordul semnat in luna noiembrie a anului trecut. (Magda SEVERIN)
Noi discipline la Universitatea Romano-Americana
La Universitatea Romano-Americana au avut loc ieri festivitatile de deschidere ale anului universitar 2006-2007. La eveniment au participat Theodor Melescanu, senator, Victor Ponta, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, numeroase personalitati din lumea academica nationala si internationala, studenti. De asemenea, comunitatea universitara s-a bucurat de prezenta unei delegatii de la Universitatea James Madison din SUA, condusa de distinsul profesor dr. Ronald Carrier, consilier al Presedintelui Universitatii James Madison, Presedinte de onoare al Fundatiei Romano-Americane pentru promovarea Educatiei si Culturii, care a prezentat mesajul rectorului institutiei americane, prof. Dr. Linwood H. Rose, adresat cadrelor didactice si studentilor Universitatii Romano-Americane. "Pentru Universitatea Romano-Americana anul universitar pe care il deschidem acum este unul din anii marilor provocari. Vom fi proiectati intr-o realitate in care vom imbina imaginatia cu tehnologia", a afirmat, in fata studentilor, rectorul Universitatii Romano-Americane, prof. univ. dr. Ion Smedescu. Promovarea unui invatamant de calitate, in toate componente sale, privind programele de studiu, corpul profesoral si studentii, implicarea in proiecte de cercetare stiintifica la nivel european, sunt obiectivele prioritare ale anului universitar 2006-2007, sustine rectorul Universitatii. Diversificarea ofertei educationale, un principiu promovat de toate institutiile europene si americane si sustinuta prin Acordul de la Bologna, continua sa fie un obiectiv pentru echipa manageriala a Universitatii Romano-Americane. Universitatea ofera programe educationale flexibile care sa permita, pe de o parte, angajarea imediata a absolventilor, iar pe de alta parte, revenirea lor periodica in programe de formare continua de-a lungul intregii vieti profesionale active. Oferta educationala din acest an s-a imbogatit cu programe atractive prin introducerea unor discipline noi, in acord cu noile preocupari legate de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana precum dezvoltare durabila, drepturile omului sau drept comunitar etc.
Universitatea Romano-Americana, infiintata in 1991, este institutie de invatamant superior particulara acreditata prin lege in 2002. In prezent, in cadrul celor sase facultati ale sale - Relatii Comerciale si Financiar-Bancare Interne si Internationale, Management-Marketing, Economia Turismului Intern si International, Informatica Manageriala, Studii ale Integrarii Economice Europene si Drept - studiaza circa 15.000 de studenti si 1500 de masteranzi. (L.I.)
Tariceanu: Studentii, beneficiarii roadelor integrarii in UE
Premierul Calin Popescu Tariceanu a primit ieri, luni, la deschiderea anului universitar la Cluj, o motocicleta in miniatura si a depanat amintiri din perioada studentiei. Inainte de a intra in sala Casei de Cultura a Studentilor, premierul a primit o brosura cu "ghidul bobocului", prilej de rememorare a amintirilor din studentie. "Nu-mi aduc aminte nimic special din primul an de faculatate, dar in anul doi am fost cooptat in comisia de selectie a miss boboc", a spus Tariceanu, in aplauzele sutelor de studenti prezenti. Premierul a spus, in discursul sau, ca a venit la deschiderea anului universitar de la Cluj pentru a le spune studentilor si cadrelor didactice ca invatamantul reprezinta o prioritate a Guvernului. "Investitiile pe care le facem in invatamant sunt deosebite. Vom continua sa mergem pe acelasi drum, care sa insemne cresterea calitatii invatamantului. Educatia a beneficiat de 860 de milioane de euro in anul 2006", a spus Calin Popescu Tariceanu, citat de Mediafax. El sustine ca actualii studenti vor fi beneficiarii roadelor integrarii in UE. De asemenea, premierul a vorbit despre dorintele sale, daca ar fi acum student. "Invatamantul sa fie fair play, adica eforturile sa fie rasplatite, sa nu ajung somer de lux cand termin faculatatea si universitatea sa aiba spatii suficiente, in special de cercetare", a adaugat Tariceanu.
Geoana plange de soarta bugetului
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a acuzat, ieri, in cadrul festivitatii de deschidere a anului universitar de la Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, ca Alianta DA nu si-a respectat promisiunea din campania electorala de a aloca 6% din PIB pentru invatamant. "Constat cu parere de rau ca Romania este tara cu cel mai mic buget alocat pentru invatamant, aproximativ 4% Bulgaria aloca peste 6% din PIB. Nu prin promisiuni mincinoase in timpul campaniei electorale putem rezolva problema din invatamant", a afirmat Geoana. Liderul social-democratilor a facut un apel catre intreaga clasa politica sa sustina in proiectul de buget pentru anul 2007 alocarea a cel putin 6% din PIB pentru invatamant. (Rompres)
11 miliarde de lei pentru 2007
Potrivit schitei proiectului de buget pentru anul viitor, cheltuielile Educatiei urmeaza sa creasca cu peste 3 miliarde de lei, fata de 2006 * Pe de alta parte, in acest moment bugetul inregistreaza un excedent de peste 5 miliarde de lei,
semn ca institutiile nu reusesc sa cheltuiasca banii
Potrivit schitei proiectului de buget prezentata in ultima sedinta de Guvern, Ministerul Educatiei si Cercetarii este unul dintre principalii beneficiari de fonduri. Astfel, cheltuielile ministerului au fost dimensionate la 11,1 miliarde de lei (aproximativ 3,1 miliarde de euro la un curs de 3,50 lei pentru un euro), ceea ce reprezinta o crestere cu 3,5 miliarde de lei, respectiv 44,3%, fata de acest an. Pentru comparatie, produsul intern brut pentru anul viitor este estimat la 380,4 miliarde de lei, astfel ca sumele de cheltuit de catre Ministerul Educatiei reprezinta circa 3% din PIB. Potrivit oficialilor din Ministerul Finantelor, aceste sume nu includ si fondurile pentru salariile personalului didactic care sunt platite exclusiv din bugetele locale, astfel ca bugetul total al Educatiei va ajunge anul viitor pana aproape de 6% din PIB. Intre 2008 si 2010, fondurile destinate Educatiei vor continua sa creasca, anual, dar mai putin comparativ cu nivelul din 2007. Astfel, in 2008 majorarea fondurilor va fi de 16%, iar in anii urmatori de 23% si 21%.
Un miliard
de euro
pentru investitii eficiente
Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a declarat, recent, la Alba Iulia, ca Guvernul doreste ca in 2007, pentru invatamantul universitar si preuniversitar, sa fie alocata suma de un miliard de euro, cu aproape 20 la suta mai mult ca in acest an. "Investitiile pot incepe din luna ianuarie a anului viitor, insa cu o programare bine chibzuita astfel incat toate aceste investitii sa fie eficiente si cu durata programata", a spus Mihail Hardau. Potrivit sursei citate, Ministerul Educatiei a avut stabilite inca de la inceputul anului mai multe proiecte la nivel national care vor fi reanalizate si ar putea primi finantari. Mihail Hardau a vorbit si despre una dintre problemele actuale ale invatamantului universitar, respectiv starea caminelor studentesti, spunand ca numai in acest an au fost alocate peste 212,8 milioane de lei pentru reabilitarea sau repararea unor asemenea imobile din complexele studentesti din intreaga tara. El a adaugat ca in acest program de reabilitare au fost incluse 183 de camine studentesti, iar pana in 2008 MEC intentioneaza sa aduca toate caminele studentesti din tara cel putin la standarde de trei stele.
Bani sunt, proiecte lipsesc
Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, recunostea, recent, ca Romania are, inca, o performanta slaba de a cheltui. Drept dovada, dupa sapte luni din acest an, bugetul inregistra un excedent de 1,6% din PIB, respectiv 5,5 miliarde de lei. Surplusul de bani din Trezorerie este in crestere cumparativ cu cel inregistrat in primul semestru, de 1,1% din PIB, fapt care demonstreaza ca institutiile nu au reusit sa cheltuiasca sumele alocate in primele sapte luni. Totodata, ministrul Finantelor a aratat, in repetate randuri, ca bani exista dar nu pot fi alocati decat pentru proiecte, nu pentru majorari salariale.
In urma grevei profesorilor din noiembrie 2005, Guvernul a promis ca bugetul invatamantului va ajunge la 6% din PIB, ceea ce inseamna o alocare suplimentara de 1,1 miliarde de euro. Sumele urmau sa fie cheltuite pentru finantarea proiectelor de infrastructura (reabilitare si reconstructie de unitati scolare, camine, dotare) propuse de Ministerul Educatiei. Ulterior, in repetate randuri, premierul Tariceanu l-a acuzat pe ministrul Educatiei, Mihail Hardau, ca nu a prezentat proiecte care sa justifice cheltuirea in intregime a fondurilor alocate de guvern. Astfel, din suma de 1,1 miliarde de euro, MEdC a reusit sa consume in jur de doua treimi. (A.G.C.)
Vosganian: "Este o propunere foarte buna"
"Acordarea a 6% pentru invatamant este o propunere foarte buna, pe care si noi, liberalii, o facem la randul nostru. Este, de fapt, ceea ce ne-am propus inainte de alegeri. In 2004, au fost alocate 3,4 procente, in 2005 -4,1%, in 2006 -5%, in 2007 -5,2%, iar in 2008 urmeaza sa fie alocate 6 procente. Daca acest prag nu va fi atins in 2008, atunci cu siguranta suma va fi alocata in 2009. Acest lucru este posibil in conditiile in care am reusit sa crestem veniturile bugetare". (V.D.)
Varianta Videanu
Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a recunoscut, recent, ca isi trimite copiii la studii in Elvetia, fiind nemultumit de starea invatamantului romanesc. "E mai bine pentru copil in Elvetia, iar cheltuielile sunt mai mari decat cele pe care le-am avut la scoala Americana. Se ridica la circa 60.000 de euro pe an. De la anul vreau sa-mi transfer si fetita aici. Nivelul Colegiului Le Rosey din Geneva e foarte bun. E printre primele 50 din lume si are legaturi cu cele mai prestigioase universitati. Ma deranjeaza ca invatamantul romanesc este intr-o continua cautare, de 16 ani", a declarat, conform "Adevarul", primarul general. (D.I.)
Boc: 6% din PIB pana in 2008
Primarul Clujului Emil Boc prezent la festivitati alaturi de premier, a declarat ca orasul pe care il administreaza este recunoscut mai ales prin forta sistemului sau universitar. Boc a sustinut ca la nivel local se incearca prin investitiile atrase sa se ofere locuri de munca bine platite absolventilor de facultate. Companiile de renume, a evidentiat primarul Clujului, sunt interesate sa-si deschida filiale aici tocmai pentru ca pot gasi oameni calificati. De asemenea, Emil Boc a afirmat ca trebuie adoptata o lege a calitatii invatamantului superior, astfel incat diplomele unor centre universitare importante precum Bucuresti, Cluj-Napoca sau Timisoara sa aiba un statut aparte. Liderul PD si-a exprimat speranta ca legea calitatii invatamantului superior sa fie implementata pentru realizarea ierarhizarii universitatilor, si ca invatamatul sa beneficieze de 6% din PIB pana in anul 2008. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.