Revolta mocnita a magistratilor, nemultumiti de sistemul legislativ al reformei, a dat in clocot, ieri, la conferinta europeana "Politici publice in domeniul Justitiei in Romania". Reprezentanti ai tuturor instantelor si Parchetelor din tara au denuntat in fata expertului Roberto Lamponi, director Cooperare Judiciara la Consiliul Europei, dezastrul legislativ cu care se confrunta magistratul roman, dupa 16 ani de reforma. Majoritatea magistratilor s-au aratat revoltati de faptul ca modificarile legislative din anii 2005-2006, aduse sistemului, s-au facut fara consultarea lor. Moderatorul conferintei, Madeleine Crohn, director ABA Ceeli, cu greu a reusit sa-i linisteasca pe magistratii romani, care nu se mai opreau cu criticile aduse puterilor legislativa si executiva. Nici interventia raportorului roman, Dragos Tudeorache, manager la Delegatia Comisiei Europene din Bucuresti, nu a pus capat valului de nemultumiri formulate de magistrati.
Dana Gigan, judecator la Curtea de Apel Bihor, a aratat ca "propunerile venite din partea magistratilor nu au fost luate in considerare de Ministerul Justitiei si nici de CSM". "Ni s-a spus ca am fost consultati, ca propunerile de modificari ale legilor reformei au fost expuse pe site-ul MJ si ca fiecare isi poate exprima pareri, dar nu ni le-a luat nimeni in considerare", a declarat Gigan. Maria David, judecator la CA Ploiesti, a aratat drama magistratului pus sa solutioneze dosare cu proprietati funciare dupa niste modificari legislative realizate fara a cere opinia judecatorilor confruntati de multe ori, astazi, cu hotarari in care se invoca puterea lucrului judecat pe sistemul vechi.
"Dreptul socialist"
Costel Dragut, presedintele Curtii de Apel Craiova, a spus ca "in elaborarea politicilor publice din Romania, magistratii au rol de figuranti, legile existente fiind creatia exclusiva a Ministerului Justitiei, CSM avand doar rol de avizare consultativa". Lidia Barac, presedintele Curtii de Apel Timisoara, a criticat, la randul ei, pasivitatea CSM, care nu se implica deloc in elaborarea politicilor publice. Barac a pus in discutie o problema extrem de delicata a magistraturii actuale, a judecatorilor care "nu vor sa recunoasca jurisprudenta europeana ca izvor de drept si in Romania, fiindca au ramas tributari dreptului socialist". Luciana Mera, judecator penalist la Tribunalul Bucuresti, a relevat neclaritatea si ambiguitatea legilor sistemului judiciar. De asemenea, Andreea Cioata, judecator la Tribunalul Bucuresti s-a plans ca "magistratii sunt lasati sa vorbeasca mereu in van, cum se intampla acum chiar si la conferinta aceasta". "Unde sunt acum reprezentantii MJ, ai CSM, ai Guvernului, ai Parlamentului?", s-a intrebat, ironic, judecatorul, atentionandu-i pe oficialii UE ca "scopul acestei conferinte nu va fi atins".
"Metoda romaneasca"
Floarea Grosu, presedintele Curtii de Apel Targu Mures, a aratat ca scopul conferintei nu ar fi acela de lamentare publica a magistratilor nemultumiti de mersul reformei. "Cel mai grav este acum faptul ca nimeni nu-si asuma responsabilitatea pentru nerealizarile din domeniul Justitiei", a zis Grosu, avertizand asupra faptului ca magistratii romani au ajuns astazi precum o coaja pe valuri, sase luni cu niste legi intr-o directie, alte sase luni in alta directie. Andreea Tulus, judecator la Tribunalul Cluj, a demonstrat auditoriului ca recentele modificari ale legii, referitoare la raspunderea judecatorilor "constituie o ofensiva a puterilor legislativa si executiva impotriva puterii judecatoresti, dorindu-se o restrangere a independentei magistratilor, castigata in ultimii ani".
Expertul UE Roberto Lamponi a subliniat faptul ca "Ministerul Justitiei este responsabil pentru modul in care functioneaza Justitia intr-o tara". Lamponi s-a aratat ingrijorat de "metoda romaneasca a consultarii magistratilor, in materie de legislatie a reformei in Justitie, prin email-uri transmise cu 48 de ore inainte de lansarea unei propuneri legislative". Astazi, conferinta continua, la sediul INM, cu rapoarte despre carentele formarii profesionale ale magistratilor si date despre monitorizarea performantelor in domeniul Justitiei.