Bucuresti era condus de Dan Voiculescu, este prezentata ca apartinand in realitate lui Nicolae Ceausescu. Conturi si operatiuni secrete prezentate intr-un raport secret de acum sase ani.
300 de milioane USD in 25 de conturi
Conform raportu
Bucuresti era condus de Dan Voiculescu, este prezentata ca apartinand in realitate lui Nicolae Ceausescu. Conturi si operatiuni secrete prezentate intr-un raport secret de acum sase ani.
300 de milioane USD in 25 de conturi
Conform raportului, au fost identificate 25 de conturi tranzitorii utilizate pentru alimentarea conturilor REA (Fondul de Rezerva de stat din operatiuni comerciale ICE Dunarea) si REB (Fondul Rezerva de Stat din operatiuni speciale), precum si pentru efectuarea de plasamente in depozite externe. Conturile respective erau alimentate cu sume provenite din operatiuni de aport valutar (AVS) realizare de Securitate si ICE Dunarea, unitatea acoperita a serviciilor secrete comuniste care se ocupa de comertul exterior. La nivelul anului 1989 s-a stabilit ca au fost constituite, prin intermediul a 20 din conturile amintite, depozitele bancare in valoare de 62.024.181 USD si 235.267.422 marci germane, adica aproape 300 milioane de dolari. Raportul mentioneaza ca "nu au fost identificate documente care sa ateste reintoarcerea sumelor mentionate, ci doar a dobanzilor aferente, in conturile ICE Dunarea sau in alte conturi bancare". In acelasi timp, este citata o adresa a BRCE destinata ICE Dunarea in care se confirma, la 25 decembrie 1989, "existenta sub controlul BRCE, in depozite externe purtatoare de dobanda, a 32.500.000 de USD si a 132.000.000 de marci germane", deci doar a aproximativ jumatate din soldul transferat.
Operatiuni secrete Securitate - Mafia italiana
Conform raportului, a fost stabilita, de asemenea, existenta unor conturi in strainatate (Elvetia, SUA, Germania) care erau active la inceputul anilor '80. Aceste conturi erau folosite pentru incasarea unor comisioane confidentiale. Patru dintre aceste conturi, deschise la banca USB - filialele din Basel si Geneva - apartineau firmei Danamia N.V., controlata de Securitate si inregistrata sub numele unui cetatean olandez in Insulele Antile Olandeze. In cele patru conturi a virat bani inclusiv mafia italiana. Raportul spune ca 520.000 USD au intrat in contul 207.681.60 D de la USB Geneva - comision transferat de mafioti prin intermediul firmei Balmex AG din Basel in cadrul operatiunii Medias. Raportul mentioneaza ca "nu s-a putut stabili din documentele identificate destinatia finala a sumelor colectate" si ca "nici una din incasarile mentionate nu a fost inregistrata in rapoartele de activitate de la Bucuresti".
Comisioane pentru un agent acoperit din Austria
Raportul se referea si la cazul unei firme austriece, Dobias, condusa de Nathan Skolet, un cetatean austriac de origine romana. Acesta incasa in numerar 10 la suta din valoarea facturilor emise de catre ICE Dunarea pentru firma austriaca. Astfel, in perioada 1986-1989, Skolet a ridicat circa 9 milioane USD de la BRCE din "suprafacturarea marfurilor livrate". Nathan Skolet era un prieten apropiat al lui Marin Ceausescu, la aceea vreme seful Agentiei Economice de la Viena. Potrivit raportului, "exista informatii" ca banii luati de Skolet erau scosi din tara prin intermediul valizei diplomatice, dar nu se stie la cine au ajuns aceste sume.
Raportul mentioneaza ca "exista indicii de natura operativa ca firma austriaca Dobias era o societate mixta romano-austriaca constituita in mod confidential", adica ca, de fapt, era firma Securitatii. Se mai mentioneaza un fapt foarte important si anume ca "documentele aflate in arhiva ICE Dunarea indica posibilitatea ca o parte a comisionelor preluate de firma Dobias sa fi fost returnate la Viena, in conturi secrete detinute de cetateni romani".

Investigatiile de dupa 1989, oprite la comanda politica
Dupa decembrie 1989 au fost create mai multe comisii care sa ancheteze unde sunt banii dictatorului Ceausescu. Mai mult insa de ochii lumii, deoarece, de fiecare data, la scurt timp dupa declansarea investigatiilor acestea sa fie oprite. La inceputul anului 2000 a fost creata o noua comisie formata din procurori si reprezentanti ai SIE. La un moment dat a fost realizat un raport despre conturile Averii Diavolului, prezentat acum de Adevarul. Raportul, ca si cercetarile asupra acestuia, au fost oprite dupa ce PSD a castigat alegerile din decembrie 2000.

Crescent, firma lui Ceausescu
O parte importanta a raportului se refera la firma Crescent, acolo unde a lucrat Dan Voiculescu. Acesta a repetat in mai multe randuri ca firma Crescent ar fi fost una controlata din Cipru, insa raportul il contrazice.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.