Dispozitiv de protectie contra pasarilor cu gripa aviara, motorul cu apa care foloseste energia gravitationala, excavatoare moderne proiectate in Romania.

Sunt doar cateva exemple din cele peste 39 de inventii expuse la Salonul International de Inventii, care se desfasoara in perioada 3-7 octombrie la Romexpo. Prezenta gripei aviare in Romania l-a motivat pe Constantin Antohi, presedintele Societatii Inventatorilor din Romania, sa descopere un dispozitiv (foto) care alunga pasarile din preajma fermelor de pasari si din vii. ""Costa intre 2,5-4 milioane de lei vechi si se produce deja la fabrica ROFEP Urziceni"", a declarat inventatorul.
Concomitent, la Romexpo se mai desfasoara si TIB 2006, care reuneste 941 de expozanti, din care 621 de firme romanesti si 330 de companii straine. Franta si Germania sunt doua prezente importante, fiecare dintre ele participa cu saloane speciale. Prezent la deschidere, presedintele Basescu a recomandat firmelor romanesti sa aiba grija la achizitiile pe care le fac, pentru ca o tehnologie depasita nu le va asigura nici o sansa in competitia UE. (Daniela Ivan)