Guvernul socialist-liberal de la Budapesta a fost surclasat de principala formatiune de opozitie, Fidesz, in cadrul alegerilor locale desfasurate, duminica, in Ungaria. Fidesz a castigat alegerile in 18 sau 19 dintre cele 20 de adunari departamentale
Guvernul socialist-liberal de la Budapesta a fost surclasat de principala formatiune de opozitie, Fidesz, in cadrul alegerilor locale desfasurate, duminica, in Ungaria. Fidesz a castigat alegerile in 18 sau 19 dintre cele 20 de adunari departamentale, obtinand 52,62 la suta din sufragii. Tabara guvernamentala a pastrat, insa controlul asupra Capitalei. Primarul liberal al Budapestei, Gabor Demszky, si-a asigurat un al cincilea mandat, adjudecandu-si 46,90 la suta din voturi, fata de 45,14 la suta, obtinute de candidatul Fidesz, Istvan Tarlos. Fidesz a castigat, in urma alegerilor, conducerea majoritatii celorlalte orase din Ungaria. Analistii au apreciat ca victoria inregistrata in capitala il poate ajuta pe Ferenc Gyurcsany sa depaseasca tensiunile generate de protestele din ultimele saptamani. Oricum, Gyurcsany, aflat, in ultima perioada in centrul unui scandal de proportii (generat dupa ce o inregistrare audio in care premierul recunostea ca a mintit electoratul, a fost difuzata de televiziunea nationala) a respins ideea demisiei, ceruta de atat de presedintele Laszlo Solyom, cat si de opozitia de dreapta. Liderul opozitiei de dreapta, Viktor Orban, a apreciat,duminica seara, ca Ferenc Gyurcsany a fost "concediat" de popor si a cerut demisia acestuia, incercand, practic sa transforme scrutinul localelor, intr-un referendum asupra premierului socialist. Intr-o alocutiune televizata, difuzata imediat dupa inchiderea urnelor, la ora locala 19:00, Solyom, a cerut la randul sau, Parlamentului, sa voteze o motiune de cenzura impotriva lui Gyurcsany. Coalitia dintre socialisti si liberali, aflata la putere in Ungaria, care dispune de o majoritate solida in Parlament (220 de mandate din totalul de 386), a refuzat categoric sa ii retraga sprijinul premierului, precizeaza Mediafax. Trebuie mentionat ca procedura de inlaturare din functie a premierului ungar este extrem de dificila, avand in vedere aranjamentele legale stabilite dupa caderea regimului comunist in 1989 si a Constitutiei din 1949.
Ferenc Gyurcsany va cere votul de incredere al Parlamentului in a doua jumatate a acestei saptamani, in incercarea de a obtine sprijinul necesar pentru programul sau economic. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.