Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu a participat, recent, in Croatia, la invitatia lui Mihail Gorbaciov, la Conferinta "20 de ani de la Perestroika si efectele ei asupra politicii globale contemporane". Prezentam integral comunicatul i
Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu a participat, recent, in Croatia, la invitatia lui Mihail Gorbaciov, la Conferinta "20 de ani de la Perestroika si efectele ei asupra politicii globale contemporane". Prezentam integral comunicatul intocmit, pe aceasta tema, de Biroul de presa al fostului presedinte. (D.I.)
La invitatia presedintelui Mihail Gorbaciov si a Institutului International pentru Tranzitii democratice, domnul Emil Constantinescu, presedinte al Romaniei 1996-2000, a participat la Conferinta "20 de ani de la Perestroika si efectele ei asupra politicii globale contemporane" organizata la Split, Croatia, in perioada 30 septembrie-1 octombrie 2006.
In cadrul Conferintei au fost prezentate mesajele televizate ale presedintilor George Bush si Lech Walesa si al lui Simon Perez, fost prim-ministru al Israelului. In afara interventiei presedintelui Mihail Gorbaciov au mai prezentat discursuri presedintele Croatiei, Stjepan Mesic, vicepresedintele Parlamentului European Januz Onyszkiewicz, fost purtator de cuvant al Solidarnos, ministrul Apararii in primul Guvern democrat- crestin polonez, Ianos Martonyi, fost prim-ministru si ministru de Externe al primului Guvern crestin democrat al Ungariei, Roland Dumas, presedintele Curtii Constitutionale a Frantei, fost ministru de Externe in perioada de sfarsit a razboiului rece.
In interventia sa in cadrul conferintei, presedintele Emil Constantinescu a aratat ca transformarile din anii '80 din fosta Uniune Sovietica au deschis nu numai o cale pentru o expansiune fara precedent a democratiei in Europa Centrala si de Sud-Est, dar au si determinat, in diferite moduri, actuala balanta de putere si configuratia lumii contemporane.
Cu ocazia aniversarii a 75 de ani de viata a lui Mihail Gorbaciov, presedintele Emil Constantinescu i-a oferit medalia de argint jubiliara a Presedintiei Romaniei din 1999, dedicata implinirii unui deceniu de la prabusirea regimului comunist din Romania.
Intr-un larg interviu acordat televiziunilor croate, maghiare si internationale, presedintele Constantinescu l-a comparat pe Mihail Gorbaciov cu Cristofor Columb care, crezand ca va descoperi India dinspre est, a navigat spre vest, descoperind America.
Cu ocazia deplasarii la Split, presedintele Constantinescu a avut o intalnire cu presedintele Croatiei Stjepan Mesic, in care presedintele Mesic a relevat actualitatea proiectelor propuse de presedintele Constantinescu cu ocazia vizitei de stat din 2000 privind proiectul conductei Constanta-Trieste-Rjeca a cooperarii Marea Neagra-Marea Adriatica si a proiectului Dunarii in cooperarea Vucovar-Constanta-Sulina. S-a evidentiat deasemenea disponibilitatea sprijinirii active de catre Romania a integrarii Croatiei in Uniunea Europeana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.