Germania va ratifica la timp Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Asigurarile au venit ieri, din partea membrilor unei delegatii formate din reprezentanti ai Bundestagului (camera inferioara a parlamentului german) si ai
Germania va ratifica la timp Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Asigurarile au venit ieri, din partea membrilor unei delegatii formate din reprezentanti ai Bundestagului (camera inferioara a parlamentului german) si ai parlamentului landului Bavaria, aflati in aceste zile in Romania, la finele unei intrevederi cu ministrul Integrarii, Anca Boagiu. Astfel, la 18 octombrie va avea loc prima lectura a Tratatului de aderare a celor doua state in Bundestag, urmand ca cea de-a doua lectura sa se desfasoare la 26 octombrie. Cu ocazia acestei vizite, reprezentantii Bundestagului si-au exprimat interesul fata de statutul minoritatilor din Romania, cu precadere pentru situatia minoritatii germane. In ceea ce priveste stadiul pregatirii Romaniei pentru aderare, demnitarii germani au manifestat o preocupare deosebita pentru reforma sistemului juridic, dar si pentru capacitatea autoritatilor romane de a absorbi fondurile alocate tarii noastre din bugetul UE pentru perioada 2007-2013. La randul sau, europarlamentarul german Hartmut Nassauer, aflat la Sibiu, a confirmat, ieri, ca Bundestag-ul va ratifica Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana inainte de Craciun. Hartmut Nassauer a dat asigurari ca "nu vor fi masuri speciale de supraveghere pentru Romania si Bulgaria". "Propunerea Comisiei Europene din 26 septembrie de a realiza aderarea Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2007 are sustinerea deplina a grupului social-crestin democrat din Parlamentul European", a spus Hartmut Nassauer. Germania este una dintre tarile membre ale Uniunii Europene care nu au ratificat inca Tratatul de aderare.
In luna iunie, parlamentarii germani avertizau, in Bundestag, asupra activarii clauzei de salvgardare sau a unei monitorizari post-aderare, daca deficientele Romaniei nu urmau sa fie solutionate pana in aceasta toamna. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.