Mostenitorii industriasilor Nicolae Malaxa si Max Auschnit vor primi, astazi, din partea statului, titluri de despagubire in valoare cumulata de peste 1,1 miliarde de lei (311 milioane de euro) pentru uzinele Faur, Republica si Combinatul Siderurgic
Mostenitorii industriasilor Nicolae Malaxa si Max Auschnit vor primi, astazi, din partea statului, titluri de despagubire in valoare cumulata de peste 1,1 miliarde de lei (311 milioane de euro) pentru uzinele Faur, Republica si Combinatul Siderurgic Resita, confiscate de regimul comunist. Titlurile de despagubire vor fi transformate in actiuni la Fondul Proprietatea, a declarat, pentru Mediafax, Corin Trandafir, avocat-partener la firma de avocatura Rubin Meyer Doru Trandafir, reprezentant al mostenitorilor din cele doua familii. Cele mai mari despagubiri vor fi acordate mostenitorilor lui Nicolae Malaxa care vor primi de la stat titluri de despagubire in valoare de 622,5 milioane de lei pentru intreprinderea Faur Bucuresti (fosta uzina Nicolae Malaxa), de 384,7 milioane de lei pentru fabrica Republica Bucuresti (denumita in trecut Uzina de Tuburi si Otelarii) si de 73,3 milioane de lei pentru actiunile detinute in trecut la Combinatul Siderurgic Resita (fostele Uzine si Domenii Resita). Mostenitorii lui Nicolae Malaxa sunt Georgeta Palade si Filip Palade (nepoti) si Loreen Malaxa (sotia unui nepot decedat).
37 de milioane de lei pentru urmasii lui Auschnit
Alte titluri de despagubire, in valoare de 37,3 milioane de lei, vor fi acordate mostenitorilor lui Max Auschnit, pentru cota parte din actiunile pe care le detinea la fostele Uzine si Domenii Resita. Mostenitorii lui Max Auschnit sunt Steven Auschnit (fiu) si Nuria Auschnit (sotia fiului Robert Auschnit, decedat).
Creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, in decembrie 2005. Fondul Proprietatea are in prezent in portofoliu actiuni la 114 companii si un capital social de 3,9 miliarde de euro. Valoarea nominala a unei actiuni emise de Fondul Proprietatea este de un leu. Actiunile emise de Fondul Proprietatea vor fi transferate, cu titlu gratuit, detinatorilor de titluri de despagubire emise la data constituirii Fondului, dobanditorilor ulteriori ai acestora sau persoanelor despagubite prin decizii emise ulterior infiintarii Fondului Proprietatea. Numarul actiunilor transferate este stabilit prin raportare la valoarea titlurilor de despagubire detinute.
Actiunile Fondului Proprietatea vor putea fi tranzactionate de catre titularii acestora, in mod liber, pe pietele reglementate. In acest scop, Fondul Proprietatea va initia procedura pentru admiterea actiunilor la tranzactionare pe piata operata de Bursa de Valori Bucuresti.
Fondul Proprietatea, la Bursa in primavara
Prin valorificarea actiunilor, fie prin vanzarea acestora, fie prin obtinerea de dividende anuale rezultate din activitatea desfasurata de Fondul Proprietatea, va fi realizata despagubirea efectiva a fostilor proprietari ai imobilelor nationalizate. Presedintele Consiliului de Supraveghere a Fondului, Alexandru Paunescu, a declarat, in luna septembrie, ca listarea la Bursa ar putea avea loc in primavara anului viitor. Dobandirea actiunilor Fondului Proprietatea este realizata pe baza conversiei titlurilor de despagubire in actiuni. Conversia se face pe baza unui algoritm de calcul stabilit prin ordin al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor (Comisia Centrala) - organism infiintat conform Legii 247/2005, sub autoritatea Cancelariei premierului. Titlurile de despagubire sunt certificate acordate de catre Comisia Centrala. Ele incorporeaza drepturile de creanta corespunzatoare drepturilor de despagubire acordate. Titlurile sunt emise titularilor drepturilor la despagubire recunoscute sau in curs de recunoastere, conform legilor speciale. Ele sunt acordate in urma verificarilor de legalitate, cu privire la situatia juridica a imobilului, efectuate de Secretariatul Comisiei Centrale. Valoarea acestora este stabilita pe baza unui raport efectuat de un evaluator autorizat independent. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.