E greu de inchipuit un document mai revolutionar, date fiind deprinderile si moravurile noastre, decat lucrarea pe care o semneaza d-l C. Argetoianu, in calitate de presedinte al Consiliului economic superior. Modest, lucrarea consiliului este infati
E greu de inchipuit un document mai revolutionar, date fiind deprinderile si moravurile noastre, decat lucrarea pe care o semneaza d-l C. Argetoianu, in calitate de presedinte al Consiliului economic superior. Modest, lucrarea consiliului este infatisata ca un manunchiu de "orientari generale pentru alcatuirea unui plan economic pe un termen mai indelungat". De fapt, in trei pagini de ziar, sunt trecute, sub cercetare necrutatoare, toate sistemele si solutiile complicate care ne-au dus, nu numai pe noi ci si pe atatea alte tari, in starile de nesuferit de astazi. Nicaieri, autorul lucrarii nu le pomeneste direct. Dar vorbind mereu de ceeace trebuie sa se faca, arata lamurit ceeace trebuia sa se faca.
In fruntea planului e inscris principiul dela care isvoraste: LIBERTATE ECONOMICA, SI RESPECTAREA CONTRACTELOR. Vin apoi, in capitole scurte, toate loturile vietii noastre de Stat: reorganizarea aparatului de Stat cu primenirea si inaltarea corpului functionaresc, o noua asezare a agriculturii, reguli pentru impozite, industria, cu oprirea pentru Stat de a-si face fabrici cu favoruri refuzate initiativei private, organizarea invatamantului profesional, politica trasporturilor, sanatatea si hrana poporului, ridicarea statiunilor balneare si climaterice, electrificarea rurala, canalizarea raurilor, reforma cooperatiei, desfiintarea regiilor autonome.
In incheiere se face propunerea unui plan de investitiuni in stil mare, prin opere de utilitate publica, pentru desavarsirea unor lucrari care sa pregateasca cadrul Romaniei de maine. Am desprins numai cateva dintre titlurile capitolelor, ca sa se inteleaga cat de cuprinzatoare este lucrarea. Propunerile, in fiecare din problemele cercetate sunt revolutionare? Da, fiindca rasturnand unele deprinderi, se bizuie pe bunul simt pentru a chema tara la o noua viata, fiindca inlatura tot ceeace savantii nostri "economisti"au nascocit, in bezna intunericului din laborator. Va izbuti Consiliul economic superior sa faca o realitate din acest plan maret? Sa i-o dorim din toata inima. Faptul ca a intocmit o lucrare atat de bine randuita, ca a strans la un loc tot ce trebuie sa se faca, pe multi ani, ca arata drumul de urmat, pentru inaltarea Romaniei, faptul acesta merita toata stima noastra, si mai ales initiatorului acestui plan d-l C. Argetoianu, care reprezinta intelepciunea insasi.
ZIUA, 15 august 1938


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.