In Austria, Partidul Social-Democrat, SPOe, condus de Alfred Gusenbauer (foto), a castigat, la limita, scrutinul legislativ de duminica, in fata conservatorilor cancelarului Wolfgang Schuessel, desi toate sondajele anterioare de popularitate indicau
In Austria, Partidul Social-Democrat, SPOe, condus de Alfred Gusenbauer (foto), a castigat, la limita, scrutinul legislativ de duminica, in fata conservatorilor cancelarului Wolfgang Schuessel, desi toate sondajele anterioare de popularitate indicau toate sansele pentru o noua victorie a acestora. In plus, SPOe a fost implicat, in primavara acestui an, intr-un scandal financiar de rasunet, dar, rezultatul scrutinului a demonstrat ca acesta nu a afectat credibilitatea formatiunii. Potrivit rezultatelor provizorii, SPOe, cu 35,7 procente, va detine 68 dintre cele 183 de mandate din Camera, cu unul mai putin decat cele obtinute in alegerile precedente, desfasurate in 2002. Liderul social-democratilor urma sa fie mandatat, in cursul zilei de ieri, de presedintele Heinz Fischer, cu formarea noii coalitii guvernamentale. Conservatorii, dupa ce s-au aflat, timp de sase ani, la guvernare, alaturi de extremistii de dreapta (alianta care, la vremea respectiva, a generat proteste rasunatoare, pe mai multe meridiane democratice), au fost nevoiti sa se resemneze cu locul doi, conform celor 34,2 procente obtinute.
Treapta a treia a podiumului a revenit extremistilor de dreapta, Partidul Libertatii (FPOe) fondat de Joerg Haider, formatiune condusa azi de Heinz-Christian Strache, creditata cu 11,2 la suta din optiunile exprimate la urne, procent care ii asigura 19 fotolii in Nationalrat (Consiliul National). Strache, un tanar ambitios si agresiv, s-a remarcat mai ales prin promovarea unei campanii de restrictionare a imigratiei, care a prins la electoratul eurosceptic. Analistii apreciaza ca FPOe nu va participa la guvernare, ci va prefera sa-si sustina, in continuare, ideile din opozitie. Ecologistii au obtinut 10,5 la suta din voturi, rezultat despre care afirma ca este un record nu numai la nivel national, ci si european. Campania ecologistilor s-a axat pe problema educatiei si pe ideea de abandonare a proiectelor de achizitionare a avioanelor de lupta Eurofighters. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.