Bratara dacica din aur descoperita joia trecuta la Paris ar putea intra in patrimoniul Muzeului National de Istorie a Romaniei, singura institutie de specialitate din tara care poate asigura conditiile de securitate necesare expunerii sale. Potrivit
Bratara dacica din aur descoperita joia trecuta la Paris ar putea intra in patrimoniul Muzeului National de Istorie a Romaniei, singura institutie de specialitate din tara care poate asigura conditiile de securitate necesare expunerii sale. Potrivit lui Virgil Nitulescu, consilier in cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, mai multi specialisti romani vor fi trimisi in capitala Frantei sa expertizeze bratara. Autoritatile romane si franceze spun ca obiectul a fost furat din situl arheologic Sarmizegetusa Regia - Muntii Orastiei, fiind estimat la 1,5 milioane de euro. "Noi o sa trimitem oameni sa expertizeze bratara, dupa care Comisia Nationala a Muzeelor si Colectiilor va decide unde o vom expune. In mod normal nu exista prea multe variante in acest sens, Muzeul National de Istorie a Romaniei si Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva fiind principalele locuri unde ar putea fi expusa", a declarat Virgil Nitulescu.
Potrivit lui Ionel Candea, presedintele Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor, in muzeele din Romania nu exista in prezent expusa o bratara dacica din aur. "Aceste bratari sunt foarte rare, pentru ca dacii nu prelucrau aurul, ci il tezaurizau. In muzeele din Romania nu exista expuse in momentul de fata bratari dacice din aur, ci doar din argint sau bronz", a declarat Candea, citat de Mediafax. El considera ca cel mai potrivit loc pentru expunerea bratarii descoperite la Paris ar fi Muzeul National de Istorie a Romaniei, intrucat sistemul de securitate al acestuia este unul performant. "Probabil o vom dona Muzeului National de Istorie a Romaniei. Cred ca acolo este locul ei, insa trebuie sa ma consult si cu ceilalti 20 de membri ai comisiei. Totusi, in functie de decizia generala, bratara ar putea fi dusa si la Muzeul Civilizatiei Dacice din Deva, insa acolo s-au tot intamplat lucruri si exista o reticienta de a mai trimite obiecte de o asemenea valoare. Oricum odata ajunsa in tara, bratara va fi trecuta in inventar si va fi clasata in categoria tezaur", a explicat Candea.
Recuperata in Franta
Bratara dacica, realizata din aur de 24 K, cu o greutate de peste un kilogram, era scoasa la vanzare cu 90 de mii de euro intr-o galerie din Paris. In baza unei informatii furnizate de Politia Romana - prin intermediul atasatului de Afaceri Interne al MAI la Paris - politisti de la Directia Centrala a Politiei Judiciare Franceze au ridicat bratara, expusa in capitala Frantei. Ei l-au audiat pe proprietarul obiectului si au prezentat actele procedurale procurorului care supravegheaza acest caz. Bratara urmeaza sa fie recuperata de Romania printr-o Comisie Rogatorie Internationala, constituita la solicitarea autoritatilor romane. Aceasta bratara este singura recuperata din totalul de 15 astfel de obiecte sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia - Muntii Orastiei. Bratarile se afla in urmarire internationala, cercetarile in acest caz fiind facute de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.