Statul va acorda un imprumut in valoare de 300 de milioane de euro societatii care va incheia contractele de asigurare obligatorie a locuintelor. "Suma va acoperi plata totala a primelor de reasigurare in primul an de functionare si partiala in urmat
Statul va acorda un imprumut in valoare de 300 de milioane de euro societatii care va incheia contractele de asigurare obligatorie a locuintelor. "Suma va acoperi plata totala a primelor de reasigurare in primul an de functionare si partiala in urmatorii doi ani. In plus, imprumutul va capitaliza societatea", a afirmat ieri, consilierul ministrului Administratiei si Internelor Radu Mircea Popescu, prezent la a treia editie a Forumului International al Riscurilor Catastrofice (ICAR Form). Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor va intra in vigare, cel mai probabil, in iunie 2007. "Initial, s-a dorit ca actul normativ sa intre in vigoare la inceputul anului 2007, dar discutiile asupra textului de lege au necesitat o perioada de timp mai lunga decat cea prevazuta initial. Credem ca legea va intra in vigoare pana la finele lunii iunie 2007", a declarat, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) Paul Victor Dobre. Potrivit proiectului de lege, persoanele fizice vor fi obligate sa isi asigure in mod obligatoriu locuintele aflate in proprietate personala impotriva dezastrelor naturale. Valoarea primei anuale se va situa intre 10 euro si 20 de euro, in functie de materialele utilizate si de tipul structurii unitatii locative. Valoarea asigurata a unei locuinte nu va depasi 20.000 de euro, in timp ce nivelul minim se va situa la 10.000 de euro. Pentru cei care doresc sa isi asigure locuinta la o valoare mai ridicata, acestia vor avea posibilitatea sa incheie o polita facultativa. Potrivit lui Dobre, persoanele care nu au posibilitati financiare pentru achitarea primei de asigurare, statul va subventiona partial sau integral aceasta suma. Numarul celor care vor beneficia de aceasta facilitate se ridica la aproximativ 10% din cei 8,5 milioane de proprietari de case sau apartamente. "Este vorba de persoanele care beneficiaza de asistenta sociala de la stat, care se incadreaza in limitele venitului social. De asemenea, aici intra si unele dintre persoanele care locuiesc in mediul rural", a spus Popescu. Potrivit datelor estimative ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, gradul de asigurare a locuintelor se situeaza la circa 10% din totalul unitatilor locative existente. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.