Cerintele autonomiste ale secuilor au capatat o noua forma. La sfarsitul saptamanii trecute reprezentantii Consiliului National Secuiesc (CNS), Uniunea Civica Maghiara (UCM) si UDMR a facut front comun pentru a obtine in cel mai scurt timp autonomia
Cerintele autonomiste ale secuilor au capatat o noua forma. La sfarsitul saptamanii trecute reprezentantii Consiliului National Secuiesc (CNS), Uniunea Civica Maghiara (UCM) si UDMR a facut front comun pentru a obtine in cel mai scurt timp autonomia Tinutului Secuiesc. Viitoarea entitate administrativa, in opinia liderilor autonomistilor, va cuprinde judetele Covasna, Harghita si estul judetului Mures, respectiv cateva localitati din judetul Brasov care pe vremea Imperiului Austro-Ungar au facut parte din Comitatele Trei Scaune, Ciuc, Odorhei si Mures. Intalnirea, in aceasta formula, considerata premiera de catre analistii politici, a avut loc in Sfantu Ghoerghe. Noua alianta politica a minoritatii maghiare si-a propus atragerea de partea lor a societatii civile, respectiv de tineret din Ardeal precum si liderii bisericilor istorice din Transilvania, Biserica Romano-Catolica, Biserica Reformata, Unitariana si Evanghelica. Acest ultim deziderat in mare masura poate fi considerat ca si implinit, avand in vedere implicarea in miscarea autonomista a episcopului reformat din Oradea, Laszlo Tokes si a mai multor ierarhi ai bisericii romano-catolice.
Autonomie, "pe toate canalele"
La intalnirea din Sfantu Gheorghe au participat o serie de personalitati ale comunitatii maghiare din zona care pe parcursul anilor s-au atacat reciproc, sustinand ca partea adversa nu reprezinta interesele minoritatii maghiare, ci urmareste doar imbogatirea lor si a familiilor lor. Totusi cei prezenti la intalnire au reusit sa ingroape securea razboiului pentru o perioada pentru a obtine autonomia secuilor. La intrunire, UDMR a fost reprezentat de presedintele filialei Covasna a Uniunii, Csaba Toth-Birtalan. Acesta a informat partenerii de dezbatere despre masurile ce se vor lua in UDMR pentru reorganizarea formatiunii condusa de Bela Marko. UCM a trimis la discutii pe jurnalistul Zoltan Gazda, care este si liderul local al Uniunii. In opinia lui Gazda, cu putina organizare, se poate obtine semnatura a 500 de mii de secui in favoarea unui Tinut Secuiesc, fapt ce nu poate fi ignorat nici de Parlamentul Romaniei. La dezbatere a participat si deputatul UDMR de Covasna, Arpad Marton, care a propus ca punct de pornire pentru elaborarea unui proiect de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc, documentele concepute de liderul CNS, Jozsef Csapo, pe parcursul a peste zece ani.
Dupa dezbateri, vicepresedintele CNS, Csaba Ferenc a declarat presei ca referendumul in randul populatiei judetelor Harghita, Covasna si Mures trebuie sa aiba loc neaparat inainte de momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Participantii au considerat ca data ideala pentru acest demers al lor ar fi primul sfarsit de saptamana ce urmeaza dupa Ziua Nationala a Romaniei, adica pe 2 sau 3 decembrie a.c. Ferencz crede ca cel mai bine ar fi ca referendumul sa fie organizat de consiliile locale pentru ca astfel ar capata o forma juridica incontestabila.
Participantii intalnirii au tinut sa mentioneze ca este imperios necesara implicarea comunitatii rromilor si a romanilor din zona in procesul de obtinere a autonomiei secuilor deoarece se "doreste o autonomie teritoriala a Tinutului si nu una etnica".
Tot in acest timp liderii UDMR au participat la Consiliul Reprezentantilor Unionali, unde s-a stabilt ca reprezentantii maghiarilor vor trebui sa vorbeasca despre autonomie "pe toate canalele posibile", pentru ca acesta sa fie un subiect prezent in politica romaneasca. "In cele ce urmeaza, trebuie sa vorbim foarte mult de autonomie si sa spunem foarte multe lucruri.", a declarat Marko. "Autonomia nu e o chestiune romantica sau exotica, ci vizeaza soarta intregii tari si a maghiarimii", a mai spus liderul UDMR.
Alesii secuilor sunt obligati sa militeze pentru autonomie
Doi deputati ai UDMR, Arpad Antal si Sandor Tamas au declarat in cadrul unei conferinte de presa organizata la sediul Uniunii din Sfantu Gheorghe ca toti alesii locali din secuime au obligatia morala sa sprijine demersul formatiunilor implicate in obtinerea autonomiei Tinutului. "Cel care nu crede in ideea autonomiei sa se retraga!" - sustin deputatii maghiari.
In timp ce liderii UDMR, CNS si UCM au stabilit o serie de masuri necesare realizarii planului secuilor, romanii din judetele Harghita si Covasna au cerut autoritatilor de la Bucuresti sa ia masuri fara intarziere pentru a impiedica demersul autonomistilor. Forumul Civic Roman a opinat ca este vorba despre o actiune extremista, iar vicepresedintele organizatiei in numele a peste o suta de mii de romani din secuime, a declarat ca "autonomia Tinutului Secuiesc va insemna pentru etnicii romani din zona, doar asimilarea fortata, subjugare si batjocorire". Solomon este de parere ca o eventuala tacere a presedintelui tarii si a premierului poate fi interpretata ca un acord tacit pentru proclamarea autonomiei secuilor si va incuraja actiunile anticonstitutionale ale unor grupuri extremiste. Liderul romanilor din secuime a condamnat atitudinea UDMR in sustinerea autonomistilor si a cerut ferm demiterea din functia de vicepremier a presedintelui Uniunii Maghiarilor, Bela Marko. Solomon s-a referit la declaratia presedintelui UDMR de la intalnirea de la Miercurea Ciuc a primarilor maghiari din regiune, cand acesta a declarat ca "scopul realizarii dezideratelor secuimii si solutia in acelasi timp este obtinerea autonomiei", aratand ca pentru obtinerea autonomiei teritoriale este necesara modificarea Constitutiei, a cadrului legislativ romanesc si a directivelor Uniunii Europene. (L.I.)
PNL Covasna: Scopul UDMR este pastrarea functiilor
Conducerea PNL Covasna considera ca scopul principal al liderilor UDMR nu este obtinerea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc, ci pastrarea diferitelor functii pe care le ocupa. Presedintele PNL Covasna, Adrian Zaheu, a declarat ieri ca Marko Bela stie foarte bine ca nu exista autonomie pe principiul etnic, declaratia sa neavand decat un scop electoral. Zaheu sustine ca UDMR a intrat in Parlament dupa ultimele alegeri "datorita aranjamentelor electorale la nivel central facute de PSD", pentru ca altfel Uniunea nu ar fi obtinut necesarul de 5% (pragul electoral). "PNL Covasna nu poate fi de acord cu autonomia teritoriala pe criterii etnice, dar este de acord cu descentralizarea care se va introduce treptat, dupa studiile tehnice", a spus Zaheu, citat de Mediafax. Liderul liberalilor din Covasna sustine ca "liderii UDMR trebuie sa ia in serios foarte multe lucruri pentru a tine in priza electoratul, deoarece exista riscul ca la alegerile urmatoare sa nu mai intre in Parlament". "Scopul principal al liderilor UDMR nu este autonomia, ci pastrarea diferitelor functii, unele fiind ocupate de reprezentantii Uniunii de 15 ani. Este greu sa pierzi aceste functii", a afirmat Zaheu.
Bogdan Pascu: Insistentele UDMR, un atac la adresa Constitutiei
Cererile insistente ale UDMR de a obtine autonomia asa-numitului tinut secuiesc din judetul Covasna si Harghita constituie un atac fatis la adresa Constitutiei Romaniei, a declarat ieri vicepremierul Bogdan Pascu. El a amintit ca articolul 3 din Constitutie consacra suveranitatea poporului, indivizibilitatea si integritatea teritoriului, inviolabilitatea frontierelor, in vreme ce articolul 13 consacra singura limba oficiala a Romaniei care este, evident, limba romana. "Sub acest din urma aspect, sa nu uitam ca placutele bilingve impuse, la presiunile UDMR, de catre "regimul" Constantinescu, in timpul guvernului CDR condus de Ciorbea, sunt un exemplu clar de sfidare a Constitutiei, Legea prin care s-a permis acest lucru, fiind, evident, anticonstitutionala. Dar daca au reusit atunci sa manipuleze Guvernul, maghiarii separatisti isi imagineaza ca vor reusi si acum", a spus Pascu, citat de Mediafax. In opinia ministrului de stat, infiintarea unui stat autonom in centrul Romaniei - "unde doreste UDMR sa se ajunga - ar presupune incalcarea vointei milioanelor de cetateni romani, printre care se afla si etnici maghiari si ai altor minoritati conlocuitoare, care au votat Constitutia tarii, consfintind suveranitatea si integritatea Romaniei. "Marko Bela propune un soi de auto-determinare. Deci tot o cale ilegala, tot printr-un atac la Constitutie. Trebuie sa le reamintesc celor care conduc UDMR ca Romania este considerata, deja, membra a UE si nici o alta tara membra a Uniunii nu va tolera vreodata asa ceva", a afirmat Bogdan Pascu.
Primarul din Tg. Mures impotriva autonomiei Tinutului Secuiesc
Primarul municipiului Targu-Mures, Dorin Florea, a declarat ieri intr-o conferinta de presa, ca vrea ca orasul sa fie exclus din proiectul Tinutului Secuiesc autonom. Florea a sustinut ca este de acord cu ideea descentralizarii, insa ceea ce propune UDMR este anticonstitutional."M-am saturat ca cineva sa vorbeasca in sensul discriminarii pozitive de fiecare data. Nu poti sa vii cu acelasi slogan de fiecare data si sa incerci sa fortezi nota pe probleme anticonstitutionale. Oricum, daca se uita cetatenii cine le-a cumparat proprietatile, nu cred ca e atat de autonom <<Tinutul Secuiesc>>", a sustinut Florea, citat de Mediafax. El a adaugat ca propunerile legislative trebuie discutate in Parlament, si nu votate numai pentru ca asa cere UDMR. "Maine fac si eu legea dacilor liberi. Si ce, sunt obligati sa o voteze? Spre exemplu, legea minoritatilor. Nu inseamna ca daca tu ai facut-o, trebuie sa o votez cum vrei tu", a spus Florea, subliniind ca PD a cerut modificarea unor prevederi inacceptabile din proiectul legii privind Statutul minoritatilor nationale si trebuie sa urmeze un dialog pe aceasta tema."Sa adune legile si sa fie discutate in Parlament. Cu aceasta lege a minoritatilor, ei vor sa decida pentru scoli. Dar ce, am innebunit? E chibut?", a spus Florea, care a adaugat ca va initia o dezbatere publica cu societatea civila, indreptata spre intelegerea romano-maghiara, nu spre "gaselnite si reminiscente istorice, care fac un joc periculos".
Daniel Buda (deputat PD): Referendumul, neconstitutional
Deputatul PD de Cluj Daniel Buda considera ca organizarea unui referendum pentru autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc este neconstitutionala. Intr-un comunicat de presa dat ieri publicitatii, deputatul democrat condamna orice demers de organizare a unui referendum pentru autonomia teritorial-etnica a Tinutului Secuiesc, considerandu-l neconstitutional intrucat aduce atingere caracterului unitar si indivizibil al statului. "Incercarile de organizare a unui asemenea referendum in regiune se situeaza in afara legii, atat timp cat hotararile consiilor locale in acest scop au fost atacate de prefecti in instante si anulate. Toti cetatenii statului, indiferent de etnie, trebuie sa respecte Constitutia si legile tarii, precum si hotararile instantelor judecatoresti pronuntate pe baza acestora", sustine deputatul, citat de Mediafax. Buda apreciaza ca "manifestarile separatistilor din Secuime" sunt si urmare a interventiilor liderului UDMR, Marko Bela. "Concurenta pentru voturile electoratului maghiar nu poate justifica o escaladare a discursului nationalist si separatist din partea UDMR", sustine deputatul PD, care considera ca UDMR, ca formatiune aflata la guvernare, nu ar trebui sa incite cetatenii la nerespectarea ordinii constitutionale, indiferent de zona in care locuiesc si indeferent de etnia acestora. In calitate de membru al Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Daniel Buda considera ca obiectivul anuntat de UDMR privind autonomia teritoriala pe criterii etnice va face mai greu de acceptat autonomia culturala prevazuta in proiectul legii Statutului minoritatilor, aflat in prezent in dezbaterea Parlamentului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.