Timpul parca s-a ingustat. Harta lumii, situatia politica internationala se schimba sub ochii nostri. (...)
A devenit evident ca SUA au pierdut Irakul si ca situatia din tara aluneca incet in directia unui razboi civil, care atrage tarile invec
Timpul parca s-a ingustat. Harta lumii, situatia politica internationala se schimba sub ochii nostri. (...)
A devenit evident ca SUA au pierdut Irakul si ca situatia din tara aluneca incet in directia unui razboi civil, care atrage tarile invecinate. Intrebarea e cand vor pleca americanii si daca va mai exista, fie si teoretic, posibilitatea ca, prin eforturi internationale, sa se evite transformarea teritoriului Irakului intr-o pepiniera de instabilitate si de terorism. (...)
In timpul razboiului Israelului cu Hezbollah s-a crezut, la un moment dat, ca la Washington unii si altii sperau ca Tel - Avivul va ataca obiectivele nuclare ale Iranului. Deocamdata, Israelul s-a abtinut de la asemenea gesturi.
Dar razboiul a fost pierdut nu doar de cel mai puternic, din punct de vedere militar, stat din lume. Din punct de vedere politic, el a fost pierdut si de cea mai eficienta armata din lume - cea israeliana. Luand decizia de a alunga Hezbollahul din raioanele din sudul Libanului, Tsahal nu a reusit sa-si duca misiunea la indeplinire. Obtinand o remiza, Hezbollah a castigat. (...)
In castig categoric a iesit inclusiv Iranul. Razboiul din Liban a abatut atentia de la programul lui nuclear, iar aliatii lui si clientii Hezbollah au repurtat o victorie politica. A devenit mult mai evident ca Teheranul are vointa politica si maiestria de a juca si a castiga in combinatii politice complexe. In noua runda de negocieri in jurul perspectivelor potentialului sau nuclear, el arunca pe masa carti tot mai puternice. (...)
Toate acestea si alte tendinte (...) demonstreaza ca instabilitatea in "Orientul Mijlociu largit" creste, ca pozitiile islamistilor radicali se consolideaza, eventualitatea lansarii unei curse regionale a inarmarilor nucleare sporeste. (...)
In mod accelerat a evoluat tendinta spre victorie a haosului si spre slabirea capacitatii de control a lucrurilor din relatiile internationale. SUA, tara care s-a proclamat lider unic, a dat gres de mai multe ori. UE a mai facut un pas spre transformarea ei intr-un pitic in politica externa. UE nu a lansat nici o tentativa cat de cat serioasa de implicare in reglementarea conflictului din Liban si, se pare, nu are de gand sa trimita contingente de pace in zona. (...)
Nereformata Organizatie a Natiunilor Unite si-a demonstrat, inca o data, neputinta ei in timpul ultimei crize din Orientul Mijlociu. Partile conflictului aproape in mod deschis refuza ca misiunile de pace din Liban sa fie indeplinite de "castile albastre" ale ONU din cauza ineficientei lor. (...)
Ce se poate face, care trebuie sa fie misiunea Rusiei pentru urmatoarele luni, pentru urmatorul an?
1. In pofida presiunii schimbarilor tot mai rapide, se impune o prognozare pe termen mediu si lung a modificarilor care au loc in lumea din jurul Rusiei.
2. Se impune modernizarea si pe mai departe a doctrinei militar-politice a Rusiei. Inclusiv o modificare a strategiei nucleare.
3. Rusia trebuie sa evite sa cada in captivanta capcana a jocului anti-american, oricat de ostila si enervanta ar fi politica SUA si oricat de puternica ar fi atractia de a exploata aparenta slabire a SUA.
4. Opinia publica, tara intreaga, aparatul ei de politica externa, fortele armate trebuie pregatite pentru o noua lume a haosului, unde proliferarea armamentului nuclear va deveni, mai mult ca sigur, o realitate.
5. Principalele provocari si posibilitati ale Rusiei se afla in lumea din afara granitelor spatiului fost sovietic. El este important, pentru el are loc o concurenta, dar, concentrandu-se asupra lui, inevitabil Rusia va pierde in jocurile unde miza este mai ridicata. Risc sa afirm ca, mai devreme sau mai tarziu, acest spatiu va disparea de pe primele locuri ale intereselor de politica externa ale tarilor, asa cum a fost cazul CSI.
6. Se impune o noua filosofie de politica externa. Nu trebuie renuntat la cautarea cailor de creare a unui club al marilor puteri, care sa poata, alaturi de ONU, sa asigure un minimum de control asupra proceselor mondiale. Dar, in urmatorii ani, acest lucru ramane de domeniul sperantelor. De aceea, trebuie sa ne pregatim sa lucram intr-o lume noua, contand in mare parte pe propriile noastre forte. Ceea ce reclama cheltuieli serioase, dar relativ mici comparativ cu alte state, investitii in instrumentarul de politica externa si in asigurarea ei intelectuala. Pragmatismul este bun, dar conceptul de percepere a lumii si a rolului pe care Rusia este chemata sa-l joace, Moscova nu-l poate schimba. Singura, fara aliati, Rusia nu va putea face mare lucru. Daca nu iese o alianta a marilor puteri, trebuie actionat la nivel regional, prin consolidarea si crearea de noi structuri zonale - SOS, ODKB.
7. Supravietuirea si succesul in aceasta noua lume depind ca niciodata de reusita modelului socio-economic si de modelul statului pe care rusii doresc sa il edifice.
8. Ciocnirea civilizatiilor, acutizarea situatiei militare si politice in lume sunt evolutii care pot fi prognozate cu un grad ridicat de eventualitate. Este clar ca este periculos sau prematur ca Moscova sa ia partea cuiva. Dar trebuie sa se pregateasca pentru o alegere, care i-ar putea fi impusa.
Pentru moment, Rusia va manevra. Nu este cea mai buna strategie, dar alta, se pare, nu i-a fost data.
Copyright: Agentia "Rusia la zi"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.