Presedintele rus, Vladimir Putin, a denuntat, ieri, arestarea, de catre autoritatile de la Tbilisi, a patru ofiteri rusi, acuzati de spionaj, calificand gestul responsabililor georgieni drept un "act de terorism cu luare de ostatici". Politica Georgi
Presedintele rus, Vladimir Putin, a denuntat, ieri, arestarea, de catre autoritatile de la Tbilisi, a patru ofiteri rusi, acuzati de spionaj, calificand gestul responsabililor georgieni drept un "act de terorism cu luare de ostatici". Politica Georgiei este asemanatoare cu cea dusa de artizanul epurarilor si al terorii staliniste din anii '50, Lavrenti Beria, seful serviciilor secrete sovietice, de origine georgiana, a declarat liderul de la Moscova, solicitand, totodata, o reuniune de urgenta a sefilor serviciilor de securitate pentru a discuta situatia celor patru. "Este absolut clar faptul ca (Georgia, n.red.) incearca sa provoace Rusia. Acesti oameni cred ca sub protectia sponsorilor lor straini se pot simti confortabil si in siguranta", a mai spus Putin, citat de Mediafax, facand aluzie la omologul sau georgian, prooccidentalul Mihail Saakasvili. Presedintii Ucrainei, Poloniei si Lituaniei au lansat, sambata, un apel pentru o solutionarea, pe cale diplomatica, a diferendului ruso-georgian, potrivit Rompres. La randul lor, SUA au cerut, vineri, Rusiei si Georgiei o rezolvare diplomatica a situatiei, respingand, pe de alta, parte, cererea Moscovei ca incidentul sa fie adus in atentia Consiliului de Securitate al ONU. "Este vorba de un dosar a carui solutie este de preferat sa fie gasita de cele doua state vecine", a declarat purtatorul de cuvant al diplomatiei americane, Sean McCormack, indicand ca SUA au stabilit contacte diplomatice cu cele doua parti. Intre timp, Rusia a evacuat o parte a personalului Ambasadei ruse de la Tbilisi, suspendand, insa, retragerea trupelor sale din cele doua baze situate pe teritoriul Georgiei. Bazele militare ruse din Georgia au fost plasate in stare de alerta, iar trupelor li s-a ordonat sa "impuste mortal" orice persoana care le provoaca, a declarat insa comandantul militarilor rusi, citat de RIA Novosti. Desi detentia celor patru ofiteri rusi a fost prelungita, la sfasitul saptamanii trecute, pentru doua luni, ministrul georgian al Apararii, Irakli Okruasvili, nu a exclus, vineri, o eventuala eliberare a acestora, potrivit Interfax. "Au mai fost precedente de acest tip in practicile internationale, cand cetateni straini care nu aveau statut diplomatic si fusesera retinuti intr-o situatie asemanatoare au fost expulzati din tara", a declarat oficialul georgian. "Putem eventual sa decidem sa mergem in aceasta directie, nu exclud posibilitatea", a adaugat Okruasvili. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.