Sa vorbesti despre viata lui Ion C. Bratianu inseamna sa vorbesti de toata istoria Romaniei de la 1848 pana la 1890. Una se confunda cu cealalta, scria Ion G. Duca. Intr-adevar, greutatea numelui Bratianu este apasatoare, dar acest articol nu este de

Sa vorbesti despre viata lui Ion C. Bratianu inseamna sa vorbesti de toata istoria Romaniei de la 1848 pana la 1890. Una se confunda cu cealalta, scria Ion G. Duca. Intr-adevar, greutatea numelui Bratianu este apasatoare, dar acest articol nu este despre istoria Romaniei, ci despre patrimoniul arhitectural ce a apartinut uneia dintre cele mai importante familii politice a Romaniei moderne

Voi incepe, cum este si firesc, cu doamnele familiei Pia Bratianu si fiicele sale: Sabina, Mariuta, Tatiana si Pia, care au marcat profund epoca in care au trait. Contemporanii vorbesc despre Pia Bratianu ca despre o fiinta de o rara modestie si de o nobila simplitate, trasatura accentuata de mentalitatea specifica timpului si cultivata prin educatie. Ducand o existenta discreta, lipsita de ostentatie, fara false pretentii, intelegatoare, ea a avut o mare tandrete pentru copiii, prietenii si rudele sale. Mandra din fire si nu lipsita de o sclipitoare ironie, a avut aceeasi inteleapta seninatate in fata bucuriilor si a durerilor vietii.

Pia si Ion C. Bratianu au avut opt copii, cinci fete si trei baieti, dintre care primul copil, Florica, a murit la varsta de 3 ani. La inceput au locuit in casele din Calea Herastraului numarul 3 - actuala Calea Dorobantilor - unde s-a nascut Vintila. In toamna anului 1868 inchiriasera casele Moraitului, pe Strada Cismeaua Rosie, unde s-a nascut in octombrie Mariuta. Urmatorii opt ani ii petrec la Florica, pana in anul 1876, cand Ion C. Bratianu este numit prim-ministru, astfel familia Bratianu se stabileste definitiv in Bucuresti.

Familia Bratianu isi permite sa cumpere casa de abia in anul 1887, mai mult din motive sentimentale. Sabina Cantacuzino o descrie ca fiind ""bine construita, cu geamuri mari convexe foarte caracteristice si multe dulapuri incastrate in ziduri. Toata mobila din salon de acaju masiv imbracata cu catifea bordeaux (a€¦) cu masa mare cumparata de tata in 1866, frumoasele lampi de bronz (a€¦) casa era luminata cu gaz aerian. Ni s-a parut un palat feeric, dar a doua zi deja am inteles in ce inghesuiala urma sa traim. Mama cu cei doi baieti si Pia ocupau camera de la intrare in curte, colt cu strada; tata pe cel opus si luase la el pe Ionel. In odaia din curte locuiau institutrita cu cele trei fete mai mari. Sufrageria era in odaia care dadea pe coridor, sala de studii sus"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.