Un documentar incendiar difuzat de BBC seara trecuta releva faptul ca Papa Benedict a jucat un rol esential in acoperirea sistematica a abuzurilor sexuale asupra copiilor comise de preoti romano-catolici.
Un document, intitulat sugestiv Crimen
Un documentar incendiar difuzat de BBC seara trecuta releva faptul ca Papa Benedict a jucat un rol esential in acoperirea sistematica a abuzurilor sexuale asupra copiilor comise de preoti romano-catolici.
Un document, intitulat sugestiv Crimen Sollicitationis, a fost elaborat si redactat in taina la Vatican in 1962, in latina, si trimis episcopilor catolici de pretutindeni carora li s-a ordonat sa-l tina incuiat in seifele lor.
Vreme de peste 20 de ani, cardinalul Joseph Ratzinger (actualul Papa) a vegheat la aplicarea prevederilor documentului, asigurandu-se ca episcopii din subordinea sa pun intotdeauna interesele Bisericii romano-catolice mai presus de siguranta copiilor. Asta pentru ca timp de 24 de ani Ratzinger a fost conducator al puternicei Congregatii pentru Doctrina Credintei, care are in sarcina mentinerea disciplinei doctrinare la nivelul intregii biserici romano-catolice. In urma cu cinci ani, dintr-un exces de zel, Ratzinger a trimis tuturor episcopilor o versiune actualizata a "Crimen Sollicitationis" in care preciza ca, in loc sa raporteze abuzurile sexuale autoritatilor, episcopii trebuie sa convinga victimele, martorii si pe autorii acestora sa nu sufle nici un cuvant. Si, pentru a le inchide gura, odiosul document preciza ca victimele, martorii si autorii trebuie amenintati chiar cu excomunicarea. Orice incident de felul acesta trebuia raportat direct Vaticanului si numai Vaticanului.
Victimele se razbuna
Colm O'Gorman, o victima a abuzurilor comise de preotii catolici care a acceptat sa colaboreze cu BBC la realizarea acestui material, a descoperit nu mai putin de sapte preoti acuzati de abuzarea sexuala a unor copii care traiesc (practic, se adapostesc) si isi practica in continuare meseria la Vatican sau in imprejurimile acestuia. Unul dintre preoti, parintele Joseph Henn, a fost inculpat in 13 cazuri de abuzuri asupra minorilor in Statele Unite, dar Vaticanul a refuzat multa vreme extradarea acestuia. Dupa terminarea documentarii la Vatican, parintele Henn si-a pierdut sprijinul de care se bucura, superiorii sai acceptand extradarea. Gestul acestora a fost insa tardiv pentru ca preotul a reusit sa fuga. Autoritatile, care l-au dat in urmarire generala, sunt convinse ca preotul pedofil se ascunde in continuare in Italia.
Colm O'Gorman a fost el insusi victima unui preot catolic la dioceza din Ferns, County Wexford, Irlanda, pe cand avea 14 ani. Parintele Fortune, agresorul, a fost acuzat de alte 66 abuzuri sexuale, printre care opt comise asupra unor copii. Preotul agresor s-a sinucis chiar in ajunul inceperii procesului. Colm a acceptat sa colaboreze cu BBC in martie 2002. Investigatiile efectuate alaturi de BBC au avut ca efect demisia dr. Brendan Comiskey, episcopul Diocezei Ferns, si un raport guvernamental care a fost dat publicitatii in octombrie 2005. "Din cauza unei culturi a secretomaniei si a fricii de scandal, episcopii au plasat interesele Bisericii catolice mai presus de securitatea copiilor", se precizeaza in raportul cu pricina.
Indiferenta totala
Patrick Wall, insarcinat cu aplicarea prevederilor din Crimen Sollicitationis in America, a precizat: "Mi-am dat seama ca nu lucram pentru o institutie sfanta, ci pentru o institutie preocupata mai ales de imaginea sa si sa se protejeze". La randul sau, parintele Tom Doyle, avocat al Vaticanului dat afara din cauza criticilor aduse politicii acestuia de a musamaliza cazurile de abuz sexual impotriva copiilor, spune despre Crimen Sollicitationis ca este dovada explicita a faptului ca mai marii Bisericii Catolice "au ascuns aceste cazuri si au refuzat sa-i pedepseasca pe vinovati". "Vaticanul nici nu a investigat vreun astfel de caz, nici nu a pedepsit pe nimeni, doar i-a mutat pe preoti dintr-un loc in altul. Din punctul meu de vedere asta dovedeste o indiferenta totala fata de suferinta victimelor. Si asta se intampla peste tot in lume", a mai precizat parintele Tom Doyle.
Vaticanul a refuzat in repetate randuri sa dea curs solitarilor BBC de a raspunde gravelor acuzatii care i-au fost aduse. Dezvaluirile reputatului post britanic vin intr-un moment cum nu se poate mai rau pentru Papa Benedict, care incearca sa-i impace pe musulmanii suparati de discursul sau in care l-a citat pe un imparat bizantin din secolul al XIV-lea care sustinea ca invataturile profetului Mohamed au dat nastere unor idei "diabolice si inumane".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.