Presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Eugen Radulescu, a atentionat, la sfarsitul saptamanii trecute, asupra faptului ca nici un credit nu este ieftin si a recomandat populatiei sa se uite atent la toate costurile atunci cand vrea sa
Presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Eugen Radulescu, a atentionat, la sfarsitul saptamanii trecute, asupra faptului ca nici un credit nu este ieftin si a recomandat populatiei sa se uite atent la toate costurile atunci cand vrea sa se imprumute. "In sistemul bancar dobanzile coboara foarte rapid, insa beneficiarii de credite trebuie sa se uite si la acele stelute care insotesc anunturile. Se vorbeste despre creditul cu 4% dobanda sau chiar fara dobanda. Daca socotim comisioanele si costul transferului valutar, constatam ca aceste credite nu sunt deloc ieftine. As incuraja populatia sa se uite foarte atent la acest aspect. Exista o lipsa de loialitate din partea bancilor care ascund cu delicatete costurile adevarate ale creditului", a mentionat Eugen Radulescu in cadrul unui seminar economic.
Pe de alta parte, el a aratat ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Ministerul Finantelor Publice (MFP) trebuie sa-si coreleze politicile in vederea stimularii constructiei de case. In acest context, Radulescu a aratat ca, in timp ce statul acorda subventii de 150 de euro pe an pentru creditarea cumpararii de locuinte, BNR pune "piciorul de frana". "Nu se poate spune ca banca centrala a luat masuri excesive. Trebuie fie ca BNR sa fie mai generoasa, fie ca MFP sa fie mai putin generos", a aratat presedintele CEC. Potrivit Codului Fiscal, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007, clientii bancilor de economisire si creditare in sistem locativ vor putea sa-si deduca din anual veniturile impozabile pana la 300 de lei din suma economisita. In etapa de economisire, statul mai ofera o prima de 15% din suma economisita in anul calendaristic precedent, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 150 de euro. Conform statisticilor, in iunie 2006 creditele ipotecare reprezentau 20% din totalul imprumuturilor. Ponderea in PIB a creditelor pentru persoanele fizice era, la aceeasi data, de 11%, fata de 7% la sfarsitul anului 2005.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.