Holdingul alimentar TRANSILVANIA GENERAL IMPORT EXPORT - EUROPEAN DRINKS al controversatilor frati Micula incearca evitarea platii datoriilor la bugetul de stat, pe care le-au acumulat in timp. Conform evidentelor existente la Directia Generala a Fin
Holdingul alimentar TRANSILVANIA GENERAL IMPORT EXPORT - EUROPEAN DRINKS al controversatilor frati Micula incearca evitarea platii datoriilor la bugetul de stat, pe care le-au acumulat in timp. Conform evidentelor existente la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Bihor, inaintate anul trecut si Directiei Anticoruptie din ANAF, acestea s-ar ridica la circa o mie de miliarde de lei vechi (28,5 milioane de euro). In urma unei analize a situatiei, la nivelul Ministerului Finantelor Publice, s-a ajuns la concluzia ca Ioan si Viorel Micula trebuie sa plateasca, insa secretarul de stat Catalin Doica a tergiversat in mod nejustificat procedura, acoperindu-i pe cei doi.
Facilitati fiscale acordate ilegal
In urma controlului fiscal efectuat in trimestrul IV al anului trecut la Holdingul TRANSILVANIA s-a ajuns la concluzia ca societatile comerciale componente ale acestuia au beneficiat de facilitati fiscale care se acorda in zonele defavorizate, fara respectarea normelor legale. De asemenea, respectivele firme n-au obtinut din partea Consiliilor Locale certificate de investitor, asa cum ar fi trebuit. Probabila frauda se ridica la peste 100 de milioane de lei noi, dupa cum am aflat de la un responsabil din ANAF.
La nivelul conducerii MFP, la 3 aprilie 2006, in urma unei sedinte furtunoase, s-a decis recuperarea sumelor datorate de fratii Micula. Lucru care nu putea incepe decat dupa semnarea unui proces-verbal si intocmirea unui proiect de ordin, elaborat de secretariatul Comisiei Centrale Fiscale. Din informatiile noastre, secretarul de stat Constantin Doica a tergiversat procedura legala pana la data de 6 iulie 2006, desi legea il obliga sa respecte un termen de numai trei zile.
O minciuna copilareasca
Pentru a justifica aceasta atitudine partinitoare, Doica s-a folosit de o minciuna copilareasca. Chipurile, secretariatul comisiei nu i-ar fi pus la dispozitie minuta sedintei. In realitate, aceasta minuta buclucasa, care se intocmeste in doua exemplare - unul pentru conducerea MFP si altul pentru ANAF -, a ajuns pe biroul lui Sebastian Bodu. Deci, n-avea cum sa n-ajunga si la secretarul de stat. Cert lucru, aceasta smecherie le-a mai dat fratilor Micula trei luni de respiro, pentru a mai trage niste sfori si a spori datoria fata de statul roman.
Catalin Doica, de 32 de ani, necasatorit, a fost numit in functia de secretar de stat in MFP, de ministrul Sebastian Vladescu, la 15 noiembrie anul trecut. De la acea data si pana astazi este singurul din conducerea ministerului care n-a reusit - lucru poate nu lipsit de importanta - sa-si publice declaratia de avere pe site-ul MFP.
Fratii Micula se dezvinovatesc
Cei doi, a caror avere este apreciata intre 600 si 700 de milioane de euro, acuza Guvernul Adrian Nastase pentru pagubele pe care le-au suferit din cauza unei decizii a "defunctului" executiv. Se sustine ca, dupa ce a investit masiv intr-o zona defavorizata a Romaniei, grupului TRANSILVANIA GENERAL IMPORT EXPORT - EUROPEAN DRINKS i-au fost anulate facilitatile fiscale promise initial. Ioan si Viorel Micula, care sunt si cetateni suedezi, si-ar fi alcatuit planul de afaceri pe legislatia existenta la acea vreme, precum si pe Acordul bilateral de protejare a investitiilor dintre Romania si Suedia. Planurile de afaceri ale grupului alimentar au trebuit sa fie adaptate periodic, datorita modificarii legislatiei, totul culminand cu momentul in care Guvernul Nastase a eliminat facilitatile fiscale acordate investitorilor in zonele defavorizate ale tarii. Aceste facilitati ar fi trebuit sa fie acordate pentru o perioada de zece ani, insa au fost ridicate dupa cinci ani.
Arestat pentru ca a controlat grupul Micula
Arestat in anul 2004 si 2005, Ioan Lascau, sef al Directiei de Control Fiscal Oradea, a fost pus de fiecare data in libertate, PNA dispunand neinceperea urmaririi penale din lipsa de probe. Ulterior, omul si-a recapatat pana si functia ocupata. El este convins ca fratii Micula sunt cei care au orchestrat arestarile sale ilegale, datorita controalelor pe care le-a efectuat la firmele acestora, descoperind grave nereguli financiare.
Potrivit OG nr. 27/1996 si nr. 24/1998, grupul de firme al celor doi Micula au beneficiat de facilitati fiscale in Munitii Apuseni, zona considerata defavorizata. Acestea constau in deducerea cheltuielilor de investitie din impozitul pe profit, pentru o perioada de cinci ani sau restituirea si chiar scutirea de la plata taxelor vamale si TVA pentru masinile, utilajele si instalatiile cumparate. Ultima dintre ordonante ii scuteste pe investitori pana si de plata impozitului pe profit, pe durata existentei zonei defavorizate.
Ioan Lascau demasca mecanismul fraudelor
"Firmele pot beneficia de facilitati doar daca au girul Consiliului Local sau, dupa caz, al Consiliului Judetean din zona unde se realizeaza investitia", a precizat Ioan Lascau. Primarul, ca delegat al Consiliului, verifica in teren veridicitatea cheltuielilor facute de investitorii in cauza si, in baza raportului intocmit de el, consilierii le confirma prin hotarari. In timpul unui recent control efectuat de DGFP Bihor la firmele EUROPEAN DRINKS, GENERAL TRANSILVANIA EXIM si INTERSTOCK s-a descoperit ca primarii si consilierii din Draganesti, Rieni si Stei nu s-au ostenit deloc sa verifice sumele pe care societatile le-au trecut la capitolul investitii, primind pentru ele inlesniri substantiale. Potrivit controlului efectuat in acea perioada, numai cele trei firme au prejudiciat statul, in ultimii trei ani, cu 160 de miliarde de lei vechi, prin neplata impozitelor si taxelor catre stat. Intre timp, datoria a evoluat si s-a extins, ajungand la un total de peste 28,5 milioane de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.