Constantin Ticu Dumitrescu, membru CNSAS, a sustinut, sambata la Realitatea TV, ca CNSAS nu a ajuns la dosarele "pestilor mari" si ca din cele peste 1.700.000 de dosare pe care le are institutia, "cateva mii sunt numai ale parlamentarilor". "Aceasta
Constantin Ticu Dumitrescu, membru CNSAS, a sustinut, sambata la Realitatea TV, ca CNSAS nu a ajuns la dosarele "pestilor mari" si ca din cele peste 1.700.000 de dosare pe care le are institutia, "cateva mii sunt numai ale parlamentarilor". "Aceasta institutie nu a ajuns la pestii mari. Avem aceasta posibilitate, daca nu se va produce, am promis o conferinta de presa", a spus Ticu Dumitrescu citat de NewsIn, care a precizat ca CNSAS detine in prezent 1.700.000 de dosare. "Trebuie sa fac o precizare. Din dosarele oamenilor politici - adica de la presedinte la consilieri - cateva mii sunt ale parlamentarilor. Intrebat la cine anume se refera sintagma de "pesti mari", Ticu Dumitrescu a spus ca "se refera si la parlamentari, si la faptul ca exista dosare cu nume sonore pe scena publica, dar care pot fi prezentate asa cum sunt", dupa care a aratat ca CNSAS a tratat mai mult "categoria colaboratorilor" si mai putin "generalii si coloneii". Recent, Constantin Ticu Dumitrescu declara ca va propune ca insitutia sa nu mai ia decizii privind colaborarea cu Securitatea, ci sa se rezume la a descrie probatoriul continut in dosare, adica sa indice daca o persoana are angajament, note informative sau nume de cod. Pozitia lui Dumitrescu este surprinzatoare mai ales ca in urma cu o aproape doua luni, intr-o conferinta de presa, acesta militase pentru aplicarea actualei legi a CNSAS, asa cum este ea si ca orice colaborare cu Securitatea trebuie interpretata ca un act de politie politica.
Dosariada continua si dupa 2007
Pe de alta parte, Constantin Ticu Dumitrescu a declarat ca procesul de predare a dosarelor fostei Securitati nu se va incheia pana la 31 decembrie, asa cum a solicitat presedintele Basescu, ci va dura "ani multi de acum inainte". "Toata lumea cere de la institutia asta, CNSAS, dar nu se intreaba nimeni ce resurse are, cati oameni lucreaza...", a spus iritat Ticu Dumitrescu, citat de NewsIn. "Nu vom termina pana la 31 decembrie aceasta dosariada. In ritmul acesta, avem nevoie de multi ani de acum incolo", a mentionat el. Reactia vine dupa ce presedintele Basescu a precizat, in cadrul reuniunii anuale a diplomatilor romani din luna august, ca spera ca procesul de predare a dosarelor fostei Securitati sa se incheie la 1 ianuarie 2007 si ca acesta era necesar pentru credibilitatea Romaniei, care va servi exclusiv interesul general.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.