Cel mai dureros esec politic personal al presedintelui Basescu este ratarea ocaziilor de a-l inlocui din functia de prim-ministru pe Tariceanu. Antipatia fata de premier l-a condus pe "Traian cel Mare" sa-si arate meschinaria in ziua raportului Comis
Cel mai dureros esec politic personal al presedintelui Basescu este ratarea ocaziilor de a-l inlocui din functia de prim-ministru pe Tariceanu. Antipatia fata de premier l-a condus pe "Traian cel Mare" sa-si arate meschinaria in ziua raportului Comisiei Europene, care dadea unda verde integrarii Romaniei in UE: el a calificat aceasta integrare drept "mediocra". Pun pariu cu oricine din Europa asta mare ca nici una dintre tarile care s-au integrat la un moment dat in UE nu se ridica la inaltimea standardelor definite de aceasta organizatie. Nici macar UE nu se ridica la standardele pe care tot ea le-a definit.
In cateva zile, ca-i place sau nu lui Basescu, Tariceanu va urca pe locul al treilea in topul celor mai longevivi premieri din Romania postcomunista. In momentul de fata, in functie de numarul de zile la conducerea tarii, topul longevitatii premierilor (cu mandat finalizat, intrerupt sau cumulat) arata astfel: locul 1 - Vacaroiu (1489 zile); locul 2 - Nastase (1461 zile); locul 3 - Roman (652 zile, cu ambele cabinete, cel din 30 decembrie 1989 pana la primele alegeri libere, apoi cu cel care a durat pana la mineriada nr. 4); 4. Vasile (616 zile); 5. Ciorbea (491 zile); 6. Stolojan (393 zile); 7. Isarescu (382 zile). In momentul de fata (2 octombrie 2006), Calin Popescu Tariceanu are 643 de zile petrecute in fruntea Guvernului. Daca nu va avea loc vreo lovitura de stat, peste 10 zile il va depasi pe Roman, cel care a condus primele doua cabinete din perioada postcomunista. Seful PNL are intentia sa-si duca la capat mandatul, desi Basescu inventeaza tot felul de trucuri pentru a-i scoate din sarite pe liberali. Ultimul a fost nominalizarea senatorului PSD Maior pentru conducerea SRI. Dar liberalii nu s-au enervat atat de tare incat sa iasa de la guvernare, asa cum anuntau cei mai temperamentali dintre ei.
Daca Ciorbea si echipa sa au fost cei mai mari ghinionisti din perioada postcomunista, Tariceanu si guvernul sau de coalitie sunt cei mai norocosi. Dupa atatia ani de stagnari, tergiversari, involutii, crize, scandaluri, in sfarsit Romania este inscrisa pe tendinte reale de crestere economica, prosperitate, integrare in lumea occidentala. In 2006, cresterea economica este de 7%, veniturile bugetare au crescut cu 38%, productivitatea muncii cu 10%. Estimari facute de catre Economist Intelligence Unit, pe baza evolutiei actuale a economiei, arata ca perspectivele pentru anul 2010 sunt incurajatoare, la toate capitolele, fiind vorba despre o tendinta de 10 ani de crestere continua intre 2001 si 2010: cresterea salariilor de la 117 Euro in 2001 la 239 euro in 2006 si 360 euro in 2010; nivelul de trai va creste cu 35% pana in 2010; produsul intern brut se ridica de la 44,9 mld euro in 2001 la 94,6 mld euro in 2006 si la 146,3 mld euro in 2010, Romania reusind deja sa depaseasca pragul de 2500 euro PIB/ cap de locuitor. In mod firesc, Tariceanu vrea sa isi duca la bun sfarsit mandatul in fruntea cabinetului sau. Impotrivirea lui Basescu nu are nimic de-a face cu performantele institutionale ale actualului Guvern.
Spre deosebire de stereotipurile rurale din capetele multora care percep politica rudimentar drept "impartirea ciolanului, a cascavalului" sau a altor produse cu caracter finit, stiinta politica a elaborat modele de descriere a realitatii guvernarii moderne, care depasesc viziunile demodate distributionisto-redistributioniste. La fel precum si in alte tari ale UE, partidele aflate in actuala coalitie guvernamentala se inscriu in categoria "policy-oriented", nu in categoria "office-seeking" (las pe seama amatorilor de political science traducerea acestor sintagme si cautarea bibliografiei). Mai exista destui politicieni care umbla mai mult dupa beneficii personale sau de grup. Insa logica de functionare la varf a actualei coalitii trebuie studiata cu alte instrumente conceptuale si metodologice.
Una dintre cele mai mari aberatii analitice si logice pe care le-am auzit in ultima perioada este distribuirea bilantului succesului/insuccesului integrarii pe "caprarii": cutare minister care merge este pastorit de cutare partid, in timp ce ministerul cutare care nu merge la fel de bine este pastorit de partidul cutarescu. Se uita faptul ca intregul Guvern a fost prezidat si coordonat de premierul Tariceanu. Pana la urma, desi Alianta DA a fost o solutie improvizata pentru a contracara hegemonia PSD, rezultatele guvernarii indica faptul ca are un potential care merita exploatat.
In loc sa se bucure de succesele Aliantei DA aflate la guvernare, Basescu tot comploteaza sa-l schimbe pe Tariceanu din functie. Dar stiti cum este in zicala populara si in viata, "cine sapa groapa altcuiva cade singur in ea". Sa vedem pe cine o sa traga dupa el.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.