Generalul Lucian Pahontu, directorul Serviciului de Protectie si Paza (SPP), a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, ca 20 de persoane nu au primit acreditarea la Sommetul Francofoniei, patru dintre acestea nefiind acceptate din motive de se
Generalul Lucian Pahontu, directorul Serviciului de Protectie si Paza (SPP), a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, ca 20 de persoane nu au primit acreditarea la Sommetul Francofoniei, patru dintre acestea nefiind acceptate din motive de securitate. El a spus ca cei patru - un roman si trei straini - se aflau pe lista celor care pot afecta securitatea unei astfel de reuniuni, lista pe care o au toate serviciile secrete din lume. De asemenea, au fost respinse solicitarile de acreditare a sase persoane care si-au dorit sa participe la Sommetul Francofoniei, intrucat acestea aveau afectiuni psihice. Alte zece, nu au primit acreditarea pentru ca au prezentat documente incomplete in formularele de inscriere.
Altfel, cu prilejul Sommetului Francofoniei au fost eliberate 12.100 de ecusoane dintre care 2700 pentru persoane oficiale, 6500 pentru membrii delegatiilor si pentru organizatori, 1100 pentru jurnalisti si 1800 pentru personalul de securitate. Generalul Pahontu a mai precizat ca la numarul de telefon pus la dispozitia cetatenilor s-au primit 563 de apeluri, dar nici unul nu a semnalat vreo amenintare la adresa participantilor la Sommet. Cei mai multi apelanti au solicitat informatii cu privire la traseele si zonele blocate sau restrictionate. De asemenea, nu putini au fost cei care au dorit informatii despre spectacolele din Bucuresti organizate cu acest prilej.
Urgente medicale
Pe perioada desfasurarii lucrarilor, s-au inregistrat 21 de urgente medicale, dintre care cinci au prezentat probleme mai deosebite si au necesitat spitalizari de scurta durata. Dintre cele cinci urgente, doua au fost cauzate de un accident rutier petrecut in prima zi a Sommetului.
Potrivit sefului SPP, culoarul unic de acces s-a dovedit a fi o "solutie viabila si sigura" pentru delegatiile participante la Sommet, fapt apreciat si de membrii acestora. Generalul Pahontu a mai spus ca nu au existat probleme deosebite privind asigurarea securitatii demnitarilor, chiar daca unii dintre reprezentantii delegatiilor au mai intarziat sau au dorit sa mearga la cumparaturi prin Mall-urile bucurestene. Lucratorii SPP au gasit cinci bagaje uitate in mijloacele de transport puse la dispozitia participantilor, acestea fiind predate proprietarilor.
Seful SPP a tinut sa precizeze ca, dupa participarea la dineul de stat oferit de presedintele Traian Basescu, printul Albert II de Monaco s-a retras singur, joi, la ora 22.45, in camera sa de la Hotel Hilton, unde a ramas pana a doua zi dimineata la ora 8.45, cand si-a reluat participarea la activitatile programului oficial. Generalul Pahontu a negat vehement informatia potrivit careia printul Albert al II-lea ar fi solicitat trei "escorte" feminine. (D.S.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.